OruxMaps - Αρχικό στήσιμο


Υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές χάρτη για συσκευές που τρέχουν κάποια έκδοση του Android. Οι περισσότερες είναι σχεδιασμένες για να υφαρπάξουν τα προσωπικά σας δεδομένα γκουγκλ αχεμ γκουγκλ - συγνώμη σταβοκατάπια ή με σκοπό να ενισχύσουν τις lifestyle ανησυχίες της εποχής μας, δίνοντας κρίσιμες δυνατότητες όπως το να γίνετε Δήμαρχος της αγαπημένης σας ταβερν... εεε... εννοώ χώρο γαστριμαργικής απόλαυσης.

Υπάρχει και μία εφαρμογή που φτύνει στα μούτρα αυτές τις συμβάσεις, έχει δύσκολη καμπύλη εκμάθησης και θεωρείται για αυτόν τον λόγο η καλύτερη εφαρμογή για όποιον θέλει έναν πραγματικά ικανό και υπερπλήρη offline χάρτη.

Πριν προχωρήσετε παρακάτω ή σταματήσετε την ανάγνωση σας παρακαλώ να ρίξτε πρώτα μια ματιά σε αυτή τη δημοσίευση από τον igaviotis καθώς βοήθησε πολύ και εμένα στην αρχή.

Ο οδηγός βασίζεται στην έκδοση v.7.2.1

Βήμα 1ο :: Εγκατάσταση της εφαρμογής
+Από το Play Store
H Google μέσα στην απέραντη σοφία και πολιτική ορθότητα της αποφάσισε ότι η εφαρμογή καταπατεί κάποιον άσχετο κανόνα και αφαίρεσε την δωρεάν έκδοση, παρόλα αυτά αξίζει με το παραπάνω 3 ευρώ. Αγοράστε την - στην πραγματικότητα κερνάτε έναν καφέ στον δημιουργό.

+Απευθείας και δωρεάν από το επίσημο site
Καθώς πρόκειται για το αρχείο .apk θα πρέπει να το εγκαταστήσετε μόνοι σας ακολουθώντας μια απλή διαδικασία

Βήμα 2ο :: Δεν καταλαβαίνω τίποτα!
Ωραία εγκαταστάθηκε. Πώς κάνω τώρα like στον αγαπημένο μου χώρο μπραντς; Απλά. Την απεγκαθιστάτε.


Η εξορισμού λειτουργία του προγράμματος είναι η χρήση του online χάρτη. Εμείς όμως θέλουμε την εξαιρετική offline λειτουργία του.

Σε πρώτη φάση αρκεί να εξοικειωθείτε με ορισμένα μόνο κουμπιά.

[1] Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του GPS
[2] Εγγραφή διαδρομής
[3] Επαναφορά του χάρτη σε κλίμακα 1:1
[4] Ελεύθερη κίνηση στον χάρτη με αφή
[5] Επιλογές χάρτη
[6] Επιλογές διαδρομής

Το νούμερο που φαίνεται στην βάση της οθόνης, δίπλα στον μεγεθυντικό φακό, στην συγκεκριμένη οθόνη το 100@13, σημαίνει ότι ο χάρτης βρίσκεται σε κλίμακα 1:1 (100) και σε επίπεδο μεγέθυνσης 13.

Η διαφορά έγκειται στο ότι το Orux υποστηρίζει δύο διαφορετικά είδη μεγέθυνσης. Το πρώτο είναι το "ψηφιακό" ζουμ, με την χρήση του συνηθισμένου pinch πάνω στην οθόνη, όπου μεγεθύνει το φορτωμένο τμήμα του χάρτη όπως όταν κάνουμε ζουμ σε μία φωτογραφία, χάνοντας σε ποιότητα και λεπτομέρεια. Το δεύτερο είναι το 1:1 επίπεδο μεγέθυνσης του ίδιου του χάρτη, όπου φορτώνεται εκ νέου το τμήμα με μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια.

Ωραία. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε το OruxMap έναν πλήρη offline χάρτη με υψομετρικές, ανάγλυφη αναπαράσταση και για κερασάκι στην τούρτα πλήρη τρισδιάστατη απεικόνιση.

Στα ελληνικά η απόδοση των όρων track και route δημιουργεί λίγη σύγχυση μιας και αποδίδονται εξίσου ως διαδρομή. Στα πλαίσια του προγράμματος θα μπορούσαμε να αποδώσουμε το track ως καταγραφόμενη διαδρομή και τα routes ως καταγεγραμμένες διαδρομές, αν αυτό βγάζει νόημα :p ;)

Βήμα 3ο :: Δεν έκοψες αζιμούθιο; 5 μέρες φυλακή
Επισκεπτόμαστε την σελίδα OpenAdroMaps από το κινητό τηλέφωνο και κατευθυνόμαστε στο κατέβασμα χαρτών. Όπως βλέπετε υπάρχουν χάρτες για ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ προφανώς θα κατεβάσουμε την Ελλάδα. Εκτός αν η λέξη προκαλεί κάποια ευαίσθητα αντανακλαστικά σας οπότε τότε πάτε USA -> California.

Βρείτε την Ελλάδα και ανοίγοντας την επιλογή πατήστε Android Install on: Orux Maps και θα ξεκινήσει αυτόματα το κατέβασμα και η εγκατάσταση στο Orux. Όταν ολοκληρωθεί θα ενημερωθείτε από το αντίστοιχο μήνυμα.

Μιας και βρίσκεστε ήδη στην σελίδα στην κορυφή της τώρα πατήστε InstallRenderTheme και στην επόμενη σελίδα Elevate 4 -> Quick Install on Android (recommended) -> OruxMaps και περιμένετε την ολοκλήρωση της εγκατάστασης.

Σχεδόν τελειώσατε (λέμε τώρα).

Από το εικονίδιο των [5] Επιλογών χάρτη της οθόνης επιλέξτε Switch map



Στην επόμενη οθόνη OFFLINE -> MULTIMAPS -> GREECE_ML (MAPSFORGE)



O offline Ελληνικός χάρτης είναι έτοιμος για χρήση. Πατήστε την [1] Ενεργοποίηση GPS και θα βρεθείτε στην πόλη σας.

Ας δώσουμε ακόμη περισσότερη χρηστικότητα στον χάρτη μας.

Σύρετε το κεντρικό μενού της εφαρμογής από τα αριστερά της οθόνης


Ανοίξτε την επιλογή Mapsforge theme (με το βελάκι) και επιλέξτε Elevate. Στον χάρτη θα ενεργοποιηθούν οι υψομετρικές καμπύλες και οι γραμμές προσανατολισμού.

Έτοιμοι!

Αν ακολουθήσατε όλα τα βήματα ως εδώ τότε θα πρέπει να έχετε στην διάθεση σας έναν εξαιρετικό χάρτη για κάθε περίσταση. Αν όχι πέσε και παίρνε! Έλεος δηλαδή!

Βήμα 4ο :: Θέλω να γράψω την διαδρομή σπίτι - αμάξι
Εντάξει μεγάλε το εγκαταστήσαμε όλο αυτό το μανίκι! Τώρα; Για να καταγράψετε μια διαδρομή το μόνο που χρειάζεται είναι φυσικά να ενεργοποιήσετε το GPS από το εικονίδιο [1] Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του GPS και να πατήσετε το κουμπί [2] Εγγραφή διαδρομής. Προφανώς για να σταματήσει η καταγραφή απλά το ξαναπατάτε. Πολύ δύσκολο! 

Μετά από μερικές καταγραφές ο χάρτης σας θα έχει γεμίσει με διαδρομές των 100μ που όμως το smart ρολόι σας έχει καταγράψει ως 50 μίλια και έχει εκτιμήσει ότι χάσατε 25 κιλά λίπος και κερδίσατε 15 κιλά μυς, με βάση την συντηρητική εκτίμηση του μοντέλου Parlapipas.

Για να καθαρίσει ο χάρτης πατήστε τις [6] Επιλογές διαδρομής και στην συνέχεια Clean Track from map, η διαδρομή θα παραμείνει φυσικά στην βάση.



Αντίστοιχα μια λειτουργία που θα λατρέψουν οι ορειβάτες και οι δρομείς είναι και τα πληρέστατα στατιστικά που καταγράφει η εφαρμογή. Πατήστε Track statistics και χαθείτε στον κόσμο του ψυχολογικού καταναγκασμού των στατιστικών.


Βήμα 5ο :: Θέλω και κάτι για να παίζω στο χέσιμο
Που είναι το 3D που μας είπες Nick; Τα λεφτά μας πίσω ρε!

Για αυτό θα χρειαστείτε αρχεία με υψομετρικά δεδομένα. Και πάλι θα ευχαριστήσω τον igaviotis που τα προσέφερε έτοιμα για εμάς εδώ.

Αφού τα κατεβάσετε στον υπολογιστή ή στο τηλέφωνο σας μεταφέρετε τα αποσυμπιεσμένα και εκτός φακέλου (χύμα ντε) στον φάκελο dem του OruxMaps


Αφού το κάνετε αυτό επιλέξτε το εικονίδιο [5] Επιλογές χάρτη και από εκεί Map Tools -> 3D Map. Για ευκολία μπορείτε να προσθέσετε αυτήν και πολλές άλλες επιλογές σαν κουμπί στην κεντρική οθόνη διαχείρισης, αλλά σχετικά με τις δυνατότητες παραμετροποίησης στο επόμενο μέρος καθώς ήδη έχουμε υπερφόρτωση πληροφοριών ;)

Και... Α! Τρισδιάστατο!


Τέλος για να δώσουμε και ανάγλυφη υφή στον χάρτη με βάση τα υψομετρικά δεδομένα πηγαίνετε και πάλι στο εικονίδιο των [5] Επιλογών χάρτη  και επιλέξτε Maps settings

Στην επόμενη οθόνη κάντε scroll μέχρι να βρείτε το Mapsforge settings


Και μετά την επιλογή του βρείτε και επιλέξτε την επιλογή Apply hill shadows


Βήμα 6ο :: Ωραία! Πώς μετράω τις θερμίδες που καίω;
Απλά. Μπουκώνετε το στόμα σας με λιγότερο φαγητό. :@

Παρατηρήσεις:
  • Αν δεν βλέπετε την επιλογή Elevate στο Mapsforge theme και η εγκατάσταση έχει γίνει κανονικά σημαίνει ότι έχετε αλλάξει τον χάρτη στον online. Το theme λειτουργεί αποκλειστικά στον offline χάρτη.  
  • Σε κάποια τηλέφωνα με το Android 6 Marshmallow έχει προκύψει ένα θέμα με την "επικάλυψη οθόνης" ή "screen overlay". Αν δείτε τέτοιο σφάλμα δεν φταίει το Orux αλλά συνήθως κάποια άλλη από τις δημοφιλείς spyware εφαρμογές. Κύριος υπαίτιος είναι το ES File Explorer. Δείτε εδώ και εδώ και καλή τύχη.
  • Τρέχω την εφαρμογή σε Motorola MotoG 1ης γενιάς. Επομένως είναι ελαφριά και δεν πρέπει να έχετε κανένα θέμα στην εκτέλεση της. Η κατανάλωση μπαταρίας κατά της εγγραφή είναι αμελητέα. 
Πιστεύω το πρώτο μέρος να σας βοήθησε να στήσετε την εφαρμογή. Μόλις ξύσαμε την επιφάνεια φυσικά, αλλά πιστεύω ότι είναι η πληρέστερη λύση για όποιον θέλει έναν αξιόπιστο ηλεκτρονικό χάρτη που να μπορεί να χρησιμοποιήσει για πλοήγηση σε κάθε περίπτωση, μιας και είναι πλήρως λειτουργικός offline.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.