Μέταλ Ταμπούρλα: Δε Γκάιντ


Οι θρυλικοί πλέον οδηγοί "Ο ενισχυτής του φτωχού Ι και ΙΙ" βοήθησαν μερικές δεκάδες χιλιάδες [μείον τις δεκάδες χιλιάδες] αναγνώστες στα πρώτα βήματα τους στην ηχογράφηση σπιτικού metal. Τα σχόλια μιλούσαν από μόνα τους! "Chinese sex pils cocks dicks"και "Casino pocker money" είναι ένα δείγμα μόνο του ενδιαφέροντος που προκάλεσαν σε ολόκληρο το internetς [πριν βάλει το Blogger spam filter :Q].

Σε αυτό τον οδηγό θα μιλήσουμε για το άλλο βασικό δομικό στοιχείο του metal, το τσιμέντο στα τούβλα της ρυθμικής κιθάρας, όχι, όχι το μπάσο... για funk μιλάμε; :@ τα... τύμπανα φυσικά!

Το καλύτερο riff στην πλάση δεν λέει τίποτα αν δεν έχει από πίσω του τη θηριωδία ενός συνονθυλεύματος κρουστών, μιας ατμομηχανής που κινεί όλο το κομμάτι. Ας δούμε τι χρειάζεται για να προσθέσετε τύμπανα στο metal έπος σας!

Αρχικά ακολουθήστε τα βήματα για την εγκατάσταση ενός DAW.

Θα χρειαστείτε κάποιο VSTi, δηλαδή ένα πρόγραμμα/plugin που έχει samples από πραγματικά τύμπανα και τα οποία αναπαράγει με βάση κάποιο αρχείο midi που του ταΐζει το DAW. Υπάρχουν αρκετές επιλογές στο χώρο. Θα πρότεινα να ξεκινήσετε με το EZ Drummer + Drumkit From Hell. Δεν έχει τον καλύτερο ήχο, ειδικά για μοντέρνο metal, αλλά τα loops του DKFH είναι εξαιρετικά για να φτιάξετε, στη χειρότερη περίπτωση, τον σκελετό του κομματιού σας. Πάρα πολλά patterns και πάρα πολλά fills.

Όταν φτάσετε στο σημείο που δεν σας κάνει πια και μιλάω περισσότερο για τον ήχο του, μπορείτε να περάσετε στο Addictive Drums, που κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετικό. Ίσως δε φτάνει στα ύψη του Superior Drummer 2.0, από την άλλη όμως δε χρειάζεται 30GB εγκατάσταση!

Εδώ υπάρχει ένα μικρό θέμα. Κάθε πρόγραμμα χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετικά midi maps. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως ενώ στο ένα πρόγραμμα το νούμερο του midi map θα αντιστοιχεί στο δυνατό σκάσιμο ταμπούρου, στο άλλο θα αντιστοιχεί στην κουδούνα :p Υπάρχει βεβαίως λύση. Ή τα αλλάζετε με το χέρι ή χρησιμοποιείτε το EZ Player Pro, που κάνει midi wrapping. Είδατε; Σας έχω κιόλας μπερδέψει! :@

Για τον ταπεινό οδηγό μας θα χρησιμοποιήσουμε το EZ Drummer. Δεν θα ασχοληθώ με μίξη και EQ και πολλαπλές εξόδους εδώ. Δημιουργήστε ένα νέο track και προσθέστε σαν fx το Ez Drummer, θα το βρείτε στην υποκατηγορία VSTi -> Dfh Sampler (Toontrack) [ναι κανένας δεν το βρίσκει την πρώτη φορά :p].


Από το μενού του επιλέξτε να φορτώσει το Drumkit From Hell. Κάτω υπάρχουν δυο κουμπιά το Open Mixer και το Open Groove. Το δεύτερο είναι που μας ενδιαφέρει εδώ. Ανοίξτε το. Θα δείτε ότι τα loops είναι χωρισμένα σε κατηγορίες με βάση το feel (4/4, triplets κτλ) και τον τύπο του pattern (blast beat, double kick, fill κτλ) και με βάση το tempo, δηλαδή σε ποια tempo ακούγονται "σωστά".

Πατώντας το κουμπάκι του play μπορείτε να τα ακούσετε. Για να αρχίσετε να "στρώνετε" το κομμάτι αρκεί με drag&drop να πετάξετε το loop στο track που φτιάξατε. Βάζοντας patterns και fills στη σειρά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ καλό και πειστικό drum track!


Βάλατε ένα καλό pattern αλλά θέλετε οι μπότες να πατάνε πάνω στα μπουκώματα και τα πιάτα να κάνουν accent στα ανοιχτά power chords; Ετοιμαστείτε για τον ΕΦΙΑΛΤΗ που είναι το midi editing :Q

Κάντε διπλό κλικ στο loop που έχετε βάλει στο track που θέλει επεξεργασία. Θα ανοίξει ο υπέροχος midi editor και θα νιώσετε έναν κόμπο στο λαιμό. WTF; Θα αναφωνήσετε! Δείτε την εικόνα, προσπάθησα λίγο να περιγράψω τι υποτίθεται ότι κοιτάτε.


Απαραίτητη προϋπόθεση για την επεξεργασία είναι να γνωρίζετε τι εστί tempo και τις αξίες από τις νότες που παίζετε στην κιθάρα, έστω και στο περίπου. Έστω για παράδειγμα ότι θέλετε να κάνετε τις μπότες να ακολουθούν ένα κλασσικό gallop pattern. Ξέροντας ότι το gallop [ή το reverse gallop;] είναι συνήθως δύο δέκαταεκτα, συνοδευόμενα από ένα όγδοο ή κάτι αντίστοιχο, για να το "φτιάξουμε" στο pattern μας αρκεί να προσθέσουμε μια νότα στον κατάλληλο χρόνο κάνοντας διπλό κλικ! Αυτό είναι όλο!

πριν


Το ίδιο ισχύει για να προσθέσετε πιατίνια, χτυπήματα στο ταμπούρο ή οτιδήποτε άλλο. Έχοντας σαν βάση τα εξαιρετικά loops του DKFH και με λίγη γνώση "θεωρίας" και εξάσκηση θα μπορείτε να φτάσετε πολύ πιο κοντά σε αυτό που ακούτε στο κεφάλι σας.

Όπως είπα δεν θα μπω εδώ σε θέματα EQ, πρώτον γιατί και εγώ δεν το κατέχω το θέμα και δεύτερον γιατί είναι ανούσιο να μιλάμε για EQ εκτός αν μιλάμε για ολοκληρωμένη μίξη. Η όλη ιδέα είναι να δημιουργηθεί χώρος στο ακουστικό φάσμα ώστε όλα να έχουν τη θέση τους και να ξεχωρίζουν μέσα στον χαλασμό :o Μπορώ όμως να προσφέρω μερικά tips που έχω μαζέψει από την ως τώρα ενασχόληση μου για το φτιάξιμο drum tracks! :)
  • Αρχίστε με τα patterns του DKFH ή κάποιας άλλης βιβλιοθήκης. Μην προσπαθήσετε μόνοι σας στην αρχή εκτός αν είστε ντράμερ. Ένας καλός ντράμερ δεν χτυπάει ότι να ναι, κάθε μέρος του kit εκτός από τον τόνο του έχει και έναν ιδιαίτερο ρόλο που παίζει στην σύνθεση και στον τρόπο με τον οποίο "κουνάει" όλο το κομμάτι. Οπότε αρκεστείτε στις μικροαλλαγές. Εξάλλου είναι τόσο πλούσιες αυτές οι συλλογές που δύσκολα δεν θα σας βάλουν στο ballpark :)
  • Να θυμάστε πάντα ότι ο ντράμερ έχει ΔΥΟ χέρια, οπότε δεν μπορεί ποτέ να χτυπάει πάνω από δύο μέρη του kit ταυτόχρονα! Επίσης δεν μπορεί να χτυπήσει αστραπιαία το ένα πιάτο μετά το άλλο σε ασύλληπτα tempo!
  • Τα έτοιμα patterns έχουν τα velocities των χτυπημάτων σε διάφορα επίπεδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί κάνουν το loop να ακούγεται λιγότερο μηχανικό. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να διατηρεί ακριβώς την ίδια ένταση καθόλη τη διάρκεια ενός blast beat για παράδειγμα και ποτέ ας πούμε τα χτυπήματα στο ταμπούρο δεν είναι ακριβώς ίδιας έντασης... Προσέξτε στις αλλαγές που κάνετε να αλλάζετε λίγο και τα velocities για να μην ακούγεται το τελικό αποτέλεσμα σαν drum machine από τη Νορβηγία :p Βέβαια, στις σύγχρονες παραγωγές ειδικά οι μπότες ακούγονται αρκετά μηχανικές, είναι μέρος πια του ήχου, οπότε εκεί δεν παίζει τόσο ρόλο, αφού περισσότερη σημασία έχει αυτός ο κλινικά σταθερός ήχος παρά το ανθρώπινο άγγιγμα ;)
  • Χρησιμοποιήστε fills όταν πρόκειται να αλλάξετε κατεύθυνση στο κομμάτι. Είναι ένας ωραίος ακουστικός τρόπος για να προετοιμαστεί ο ακροατής ότι κάτι γίνεται. Υποσυνείδητα πάντα ακούμε τι κάνουν τα τύμπανα, ο ρυθμικός πυρήνας, ακόμη και αν δεν τα προσέχουμε. Το DKFH τα εχεί και ταξινομημένα. Οπότε για παράδειγμα αν θα το γυρίσετε σε ένα double kick pattern από ένα κλασσικό 1/4, βάζοντας ανάμεσα ένα double kick fill θα προετοιμάσει ωραία το ρυθμικό έδαφος, πάντα μιλώντας σε γενικές γραμμές.
Και κάτι τελευταίο που επιμένω να μην προσέχω :p Ποτέ μην κάθεστε να βγάλετε riff χωρίς να βρείτε και ένα καλό pattern από πίσω. Και δεν εννοώ κάτι πολύ γενικό σαν μετρονόμο! Συνήθως το riff κολλάει με το drum pattern, μαζί γκρουβάρουν! Όσο καλύτερα προσαρμόσετε το pattern στο riff τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρηθείτε αργότερα όταν προσπαθείτε να φτιάξετε ένα κομμάτι από όλα αυτά τα κομματάκια του puzzle ;)

Ελπίζω να βοήθησα λίγο! METAL ρε! \m/

ΥΓ1. Αν βρήκατε τούτο τον οδηγούλη ενδιαφέρον κατακλύστε με με ερωτήσεις και σχόλια! Που ξέρετε; Μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι - αν πορωθώ!
ΥΓ2. Διαβάστε ότι μπορείτε από το Sneap Forum, απλά η καλύτερη πηγή για πληροφορίες περί metal ηχογραφήσεων!
ΥΓ3. Αν υποψιάζεστε ότι δεν ξέρω τι λέω, ακούστε και τα κομματάκια και βεβαιωθείτε για την υποψία σας :@ 
ΥΓ4. Επικό ορθογραφικό σε μια εικόνα :o

15 σχόλια:

  1. Δεν διάβασα ούτε λέξη αλλά μπράβο για τον κόπο που μπήκες :@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :@

    Δε μου λες το μπάσο το έβαλες στον καναπέ για να αντικαταστήσεις την τάβλα που έσπασε έτσι δεν είναι :@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμα στον πορτ μπαγκάζ το χω :@
    Θα το ανεβάδω βράδυ μη με δει ο σπιτονοικοκύρης μου :Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. eisai theos!!!! molis teleiwsei i eksetastiki tha to liwsw!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Seventh: Θα φωνάξει την αστυνομία! Θα νομίζει ότι ανεβάζεις καμιά καραμπίνα :@

    @Deuous: Χεχε! Rock on!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "I can see clearly now, a painful vision indeed..."

    Γαμώτο, δηλαδή πρέπει να κάθομαι να φτιάχνω εγώ τα gallops στις μπότες; Καλά σ' ένα μέτρο το φτιάχνεις, copy/paste μετά.

    Οι εικόνες βοηθούν πολύ και τα tips ακόμα περισσότερο! Thank you master...

    (χχαχααχαχχα ο Seventh είναι θεός!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμ τη νόμιζες; ;) Μόνος σου βέβαια!

    Η σχέση του Seventh με το μπάσο του είναι μνημειώδης :p Ποτέ δε συγχώρεσε την ESP/LTD που έβαλε το σήμα του κουβά πίσω από το headstock :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μπάσο το πήρα, σαν άλλος rock star, για να αποκτήσω groupies ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για πες ρε μάστορα, τα ονόματα των τυμπάνων στον midi editor πώς τα βάζουμε; Είχα βρει κάτι mappings στο Ιντερνέτ αλλά δε δούλευε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να σε πω ευχαρίστως :)

    Κατεβάζεις αυτά:
    EZD DKFH
    Addictive Drums

    Μετά αφού έχει περάσει ένα midi ώστε να μπορείς να ανοίξεις τον editor με διπλό κλικ πας στο μενού [του midi editor] File -> Load note names from file

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ερώτηξη: αν θέλω να κάνω το snare να χτυπάει δύο φορές την ίδια στιγμή (και με τα δύο χέρια δηλαδή), βάζω κάπου αλλού ένα χτύπημα και το μετακινώ εκεί που θέλω; Γίνεται αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπάρχει χτύπημα για δεξί και αριστερό χέρι στο piano roll, για να μπορείς να κάνεις paradiddle και τέτοια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άντε ρε... Το snare πρέπει να μη το πρόσεξα αλλά τα 'βλεπα τ' άλλα left & right και θεωρούσα ότι είναι για το crash ας πούμε στα δεξιά του drumkit :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος8:50 μ.μ.

    re file na sai kala gia ola ta guides alla na se pw kati? edw kai 3 meres prospathw na kanw to EZ drummer kai DFH na doulepsoune mesw tou Reaper kai mou zitaei Authorization code...

    Esy to agorases?
    paizei na vroume kana serial giati exw tentwsei neuro?

    euxaristw!
    Takis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι το αγόρασα πρόσφατα, αν και μάλλον θα μεταναστεύσω στο Slate...

    Γι'αυτό που ρωτάς αν ψάξεις στο...ράφι του demonoid θα το βρεις ;)

    Δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω γιατί θέλει συνδυασμό computer id και password για να δουλέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.