The black plague

Από την άλλη μεριά το πετρέλαιο και η διαρκής άνοδος του μοιάζει πια με κακόγουστη φάρσα. Το πετρελαϊκό καρτέλ είναι το μόνο που δεν υπόκεινται σε οποιουδήποτε είδος κυρώσεις ή πιέσεις από τους θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας. Και αυτό γιατί η εξάρτηση και η βαθύτατη επιρροή του είναι σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο από οτιδήποτε άλλο.

Όμως, ακριβώς λόγω της φύσης αυτού του "αγαθού" μήπως θα έπρεπε να αποσυρθεί από τις χρηματιστηριακές αγορές; Κάποια "αγαθά", από τα οποία εξαρτάται όλος ο κόσμος, απλά δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο σπέκουλας και αισχρής κερδοσκοπίας. Δεν μπορεί ελεεινές προφάσεις όπως "Ιράν" -η λέξη αρκεί- να ανεβάζουν την τιμή καθημερινά και μελετημένα. Γιατί δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ μίλησε για 170 δολάρια σε σύντομο διάστημα και ήδη αγγίζουμε τα 150!

Κουβέντες μπορεί να γίνονται για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, άλλα ο κόσμος ελέγχεται τόσο καλά από αυτό το καρτέλ, α συγνώμη ήθελα να πω είναι "εξαρτημένος" σε τέτοιο βαθμό από το πετρέλαιο, που πραγματικά δε διαφαίνεται η παραμικρή ελπίδα βελτίωσης στο μέλλον.

Το θέμα είναι με ΠΟΣΑ παραπάνω θα είναι ικανοποιημένοι οι ήδη ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ πλούσιοι άνθρωποι πίσω από τη μαύρη πανούκλα του πλανήτη; Θα είναι ικανοποιημένοι όταν ρημάξουν όλη τη γη; Όταν έχουν ρυπάνει τα πάντα; Ή όταν βυθίσουν όλες τις οικονομίες σε ύφεση, φέρνοντας παγκόσμιες κοινωνικές αναταραχές με ανεξέλεγκτες συνέπειες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.