Into the void

Η εξέλιξη, αυτός ο ατέρμονος αγώνας της επιβίωσης και της σταδιακής βελτίωσης, προίκισε τον πέμπτο πίθηκο, εμάς, με έναν πανίσχυρο εγκέφαλο. Η εξέλιξη του είδους μας θυσίασε την ωμή βιολογική δύναμη και την ταχύτητα για τη σκέψη.

Και ενώ μπορέσαμε να επιβιώσουμε και να κυριαρχήσουμε χάρη σε αυτό τον εγκέφαλο, η ισχύς του, η ικανότητα του να γνωρίζει την ίδια του τη φύση και την ύπαρξη, μας γέμισε με τρόμο μπροστά στην αδυσώπητη, ψυχρή πραγματικότητα του θανάτου.

Από κει πήγασαν δεκάδες δοξασίες, πολλές από τις οποίες επιβιώνουν και καταδυναστεύουν την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό μας μέχρι τις μέρες μας, οι θρησκείες.

Η αλήθεια είναι ότι κανένας δε γνωρίζει, ακόμα, την πραγματική φύση του σύμπαντος, από την άλλη κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει τη ψυχρή πραγματικότητα της εξέλιξης και την εξίσου νοσηρή πραγματικότητα της ηθελημένης αυταπάτης των θρησκειών.

Ο κόσμος είναι πανέμορφος [όσο υπάρχει...] χωρίς να χρειάζεται κάποιος να τον έφτιαξε. Ακόμη και αν αυτό που αντιλαμβανόμαστε δεν είναι παρά μια ανάσα αυτοσυνείδησις πριν βυθιστούμε και πάλι στη λήθη, είμαστε τυχεροί που το ζήσαμε. Δε χρειαζόμαστε φανταστικούς δημιουργούς, που αν μη τι άλλο είναι πολύ χειρότεροι σε αυτό που υποτίθεται κάνανε [λαμβάνοντας υπόψιν τις δεκάδες ατέλειες που έχουν όλοι οι οργανισμοί και την υποτιθέμενη τέλεια δικιά τους φύση] από αυτά που εμείς κατασκευάζουμε σήμερα...

Βρείτε τα ντοκιμαντέρ που έχει κάνει ο Richard Dawkins, ένας πρωτίστως σπουδαίος στοχαστής (και βιολόγος) και βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει και λίγο.

Δείτε το αφιέρωμα στο Δαρβίνο και την τεράστιας σημασίας διαπίστωσης του στο The Genius Of Darwin και μια κριτική ματιά σε όλες τις δοξασίες του παρελθόντος [και του παρόντος] στο The Enemies Of Reason και στο The Root Of All Evil. Αν γουστάρετε [και πρέπει] δείτε και μια σειρά διαλέξεων στο Growing Up In The Universe.

Επόμενο το φοβερό Cosmos του Carl Sagan!

Είμαστε το μόνο είδος [μάλλον] που κατάφερε να σπάσει την ηγεμονία των γονιδίων και της εξέλιξης. Αποκτήσαμε αυτοσυνείδηση και δημιουργήσαμε κανόνες ηθικής, που δεν πηγάζουν από κάποια χαζά κείμενα, αλλά από την ανώτερη σκέψη. Και παρόλα αυτά κοιτάξτε που είμαστε σήμερα. Κοιτάξτε τι κάνουμε στον κόσμο και στους εαυτούς μας...

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11:32 μ.μ.

    Clinton Richard Dawkins, FRS, FRSL (born 26 March 1941) is a British ethologist,

    Einai Vretanos, ara ton exo xreomeno

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α μπα;
    Και εγώ έχω τον Sagan!

    Carl Sagan, American astronomer and advocate for rationalism and skepticism

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης βλέπω ότι έχει και το όνομα Clinton, κάτι που δεν ήξερα.

    Και εδώ την πάτησες! Τον χρεώθηκα κατά 50%! :@

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.