Εδώ Πολυτεχνείο;


Ψωμί. Παιδεία. Ελευθερία. Αυτό ήταν το σύνθημα και ο πυρήνας της ιδεολογίας μια γενιάς. Της ίδια γενιάς που εξαργύρωσε εκείνη την ιδεολογία με οικονομική χρεωκοπία, κοινωνική αναλγησία και παρακμή.

Η γενιά που ζητούσε ψωμί και εργασία για όλους, μεθόδευσε μια στρεβλή ανάπτυξη χωρίς μέλλον, που μας οδήγησε στο όριο της καθολικής χρεωκοπίας. Η γενιά που ζητούσε ισότητα, κατόρθωσε να εξασφαλίσει για τον εαυτό της προνόμια που δεν ήταν δυνατόν να συντηρήσει, στέλνοντας το λογαριασμό στις νεώτερες γενιές.

Είναι η γενιά, ίσως η πρώτη, που παραδίδει στην επόμενη μια καταρρακωμένη χώρα χωρίς κοινωνική συνοχή, χωρίς γενεαλογική συνείδηση και χωρίς όραμα.

Όλες οι μάχες και οι θυσίες που έκαναν ιστορικά οι γενιές γίνονταν με σκοπό να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους επόμενους. Είναι φυσικός νόμος στα αλήθεια. Οι δικοί τους αγώνες όμως εκφυλίστηκαν στη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας των "κεκτημένων" τους και με μια ειρωνεία της ιστορίας σε μια ιδιόρρυθμη δικτατορία πάνω στο μέλλον των νεότερων γενεών.

Εδώ Πολυτεχνείο; Ίσως το φάντασμα άλλης μιας χαμένης ιστορικής ευκαιρίας...

3 σχόλια:

  1. Έχω συζητήσει με αρκετά άτομα που πιστεύουν ότι μια δικτατορία θα μας έσωζε απ' το μπουρδέλο των μετέπειτα χρόνων. Ώρες ώρες κι εγώ το πιστεύω αλλά δεν έχω καταλήξει. Αυτό που ξέρω είναι ότι η γενιά των γονιών μας μάς γάμησε ασάλιωτους (σκληρή έκφραση αλλά έτσι είναι), προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα σπασμένα κι έχουμε αποτύχει παντελώς στο να αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Όποιες στάσεις γίνονται τώρα, περισσότερο για τα μάτια του κόσμου μου φαίνεται ότι είναι. Άντε βρες άκρη τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα συμφωνήσω, κ εγώ εχω πιάσει τον εαυτό μου να εύχεται μια δικτατορία μπας και συμαζευτεί αυτό το χάλι , αλλά δεν έιναι λύσεις αυτές.. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπευθυότητα, κάτι που αν κρίνω η προηγούμενη γενιάδεν είχε και πολύ σε τόσο μεγάλη αυθονία,, :S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν χρειαζόμαστε δικτατορίες, αλλαγή νοοτροπιών χρειαζόμαστε. Και λίγη αξιοπρέπεια. Αλλά αυτή είναι σε ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.