Ο ενισχυτής του φτωχού pt.I

Δε θα θέλετε να είχατε στο σαλόνι σας έναν θηριώδη Mesa Boogie Dual Recto ή έναν Engl Savage και μια επική 4χ12 καμπίνα; Ποιος μεταλοκέφαλος κιθαρίστας δεν θα το ήθελε; Μάλιστα σύμφωνα με το Maison&Decoration ταιριάζουν υπέροχα με μπορντό κουρτίνες :O

Βέβαια θα στοίχιζε περίπου 3,000 ευρώ, κατεστραμμένη ακοή και συχνές επισκέψεις από την αστυνομία :@ Και αυτό χωρίς να έχετε καν προσπαθήσει να ηχογραφήσετε.

Η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση είναι να μετατρέψετε τον υπολογιστή σας σε ένα ικανοποιητικό ενισχυτή και σε ένα εξαιρετικό σύστημα ηχογράφησης.

Ας δούμε τι θα χρειαστεί και μάλιστα θα κρατήσουμε όλα τα συστατικά (πραγματικά) δωρεάν, ίσως να χρειαστεί και το... ράφι αργότερα, αλλά όχι αναγκαστικά ;) Θα κρατήσουμε το κόστος των περιφερειακών σε μηδενικό επίπεδο υποθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσετε την όποια υπάρχουσα κάρτα ήχου σας.

Υλικά του ηχητικού ολέθρου
DAW: Reaper. Είναι shareware χωρίς περιορισμούς. Από τον δημιουργό του WinAmp, είναι μόλις μερικά megabyte, αστραπιαίο και ντροπιάζει άλλα "επαγγελματικά" προγράμματα που στοιχίζουν μια περιουσία και κατατρώνε το σύστημα σας για πρωινό. Το DAW είναι η ραχοκοκαλιά όπου θα τρέχουν όλα τα plugins σας (ενισχυτές, καμπίνες και εφέ) καθώς και αυτό με το οποίο θα ηχογραφήσετε και θα επεξεργαστείτε τις ιδέες σας.

ASIO4ALL: Υποθέτω ότι δεν διαθέτετε κάποιο interface, αν διαθέτετε μάλλον ξέρετε τι να κάνετε και ο οδηγός σας είναι άχρηστος ;) Το ASIO4ALL θα εγκαταστήσει κάποιους οδηγούς ASIO ώστε η κάρτα ήχου σας να επικοινωνεί με το DAW με την ελάχιστη δυνατή καθυστέρηση. Υποστηρίζει σχεδόν κάθε κάρτα που υπάρχει, οπότε εκτός αν έχετε κάτι παράλογα απαρχαιωμένο ή μυστήριο δεν θα έχετε πρόβλημα. Ρυθμίσεις για αυτό θα δούμε μετά.

Amp Sims: Πρόκειται για VST plugins που προσομοιώνουν γνωστούς και πανάκριβους λαμπάτους ενισχυτές. Η ποιότητα τους είναι εξαιρετική και ΣΑΦΩΣ καλύτερη φτηνών τρανζιστορίσιων practice amps. Επίσης δεν κοστίζουν ΤΙΙΠΟΤΑ. Για αγνό metal σας προτείνω:
  1. TSE X30: Νέα δουλειά που σάρωσε στα forum! Προσομοιώνει έναν Engl E530 και έχει σφικτό και διαυγή ήχο, ότι πρέπει για ρυθμικά!
  2. Nick Crow's 7170 και 8505: Προσομοιώνει τους Peavy 5150 και 6505, δύο ενισχυτές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε όλες τις παραγωγές.
  3. TS'Secret: Προσομοιώνει το διάσημο πράσινο πετάλι της Ibanez to Tube Screamer. Χρησιμοποιείται μπροστά από τους ενισχυτές περισσότερο σαν είδος φίλτρου για να σφίξει ο ήχος τους, παρά για περισσότερο κορεσμό. Το X30 σαν Engl δεν το χρειάζεται ;)
  4. Ακόμη περιμένουμε κάτι καλό σε Mesa Boogie! Κάτι μαγειρεύει ο LePou. Τσεκάρετε και τα δικά του amp sims! 
  5. Τέλος ρίξτε και μια ματιά στους τρελοΚαναδούς της AcmeBarGig, έχουν πολλά, πολλά sims!
Cabibet Emulation/Impulse Loader: Ο καλύτερος ενισχυτής του κόσμου δεν αξίζει τίποτα αν δεν συνδυαστεί με μια καλή καμπίνα! Και ο καλύτερος συνδυασμός αυτών δεν αξίζει τίποτα (ηχογραφημένος) αν δεν ξέρεις ποιο μικρόφωνο να χρησιμοποιήσεις και πως! Ευτυχώς όλα αυτά είναι αρκετά πιο απλά για εμάς στο ψηφιακό domain. Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν ένα ακόμη plugin για να φορτώσουμε ηχητικά στιγμιότυπα μιας καμπίνας, όπως ακούγεται μέσα από κάποιο επαγγελματικό μικρόφωνο (συνήθως είναι καμπίνες με Vintage30s και SM57 ή Audix I-5 μικρόφωνα σε διάφορες θέσεις).
  1. Voxengo Boogex: Αν και ολοκληρωμένο amp sim θα χρησιμοποιήσουμε μόνο την ικανότητα του να φορτώνει impulses, καθώς και το ενσωματωμένο hi/low pass φίλτρο του. Θα πρέπει να βάλετε όλα τα ποτενσιόμετρα του σταδίου ενίσχυσης στο 0, αλλά αυτά στο δεύτερο μέρος του οδηγού.
  2. Catharsis Awesometime Fredman: Ίσως τα καλύτερα impulses για metal που μπορείτε να βρείτε. Είναι ογκώδη, καθαρά, κοινώς τα σπάνε. Το Fredman αναφέρεται στην τεχνική τοποθέτησης των μικροφώνων που χρησιμοποιεί ο γνωστός παραγωγός.
Noise Gate: Ας μην αυταπατόμαστε, ηλεκτρική κιθάρα με μπόλικο gain χωρίς noise gate ΔΕΝ νοείται. Σκεφτείτε το σαν ένα αυτόματο ποτενσιόμετρο έντασης, όπου κλείνει όταν η ένταση του σήματος πέσει κάτω από ένα επίπεδο και ανοίγει πάνω από αυτό. Αυτό σημαίνει ότι όλος ο θόρυβος που εγγενώς υπάρχει στο σήμα [χις] και που δεν ακούγεται όταν παίζετε, δεν θα σας σπάει τα νεύρα και δεν θα καταστρέφει την ηχογράφηση στις παύσεις. Ειδικά στο ρυθμικό παίξιμο με τα μπουκώματα και το σταμάτα-ξεκίνα είναι άκρως απαραίτητο ώστε ο ήχος να μένει καθαρός. Προτείνω το GGate από το εξαιρετικό πακέτο των GVSTs. Θα τα χρειαστείτε όλα σε κάποια φάση!

Tuner: Νομίζω ότι δε χρειάζεται να πούμε τίποτα εδώ ;) GTune.

Αυτά είναι τα απολύτως βασικά που θα χρειαστείτε για να παίξετε metal ρυθμικά στον υπολογιστή σας. Κατεβάστε τα, κοιτάξτε τα, προσπαθήστε να τα κάνετε να δουλέψουν αν θέλετε!

Αυτό που κερδίζετε με αυτή τη μέθοδο, εκτός από το χρηματικό φυσικά, είναι ότι μπορείτε να παίζετε οποιαδήποτε ώρα χωρίς να ενοχλείτε κανέναν και έχοντας πάντα έτοιμο το σύστημα για ηχογράφηση! Κάποιοι μπορεί να πουν ότι πρέπει να ανοίγουν τον υπολογιστή κτλ, ίσως να έχουν δίκιο, όμως εγώ μιας και έχω τα ΑΠΑΝΤΑ στον υπολογιστή τον έχω μονίμως αναμμένο όταν είμαι σπίτι... οπότε... ;p

Θα ακολουθήσει ο οδηγός για το πως να στήσετε όλα αυτά στο DAW σας και αν υπάρξει ανταπόκριση και μερικά βασικά [καθαρά από την σκοπιά του ερασιτέχνη μεταλά - και εγώ ακόμη μαθαίνω και έχω να μάθω τόνους!] για το πως να πετύχετε αξιοπρεπείς ήχους για ρυθμικά, lead, μπάσο και τύμπανα!

Μόνο όμως αν υπάρξει ανταπόκριση!

Bring the brOOtalz! \m/

ΥΓ. Όλα αυτά υπάρχουν ΜΟΝΟ για την πλατφόρμα των Windows. Μπορείτε, θεωρητικά, να τα κάνετε να δουλέψουν σε Linux με Wine και διάφορα μαντζούνια -καλή τύχη :@- και φυσικά αν έχετε Mac για άλλη μια φορά θα μείνετε να θαυμάζεται το "καταπληκτικό" Mac OS όσο εμείς παίζουμε τζάμπα κιθάρα ;)

Μην ξεχάσετε το δεύτερο μέρος!

22 σχόλια:

  1. να φανταστώ ότι όλα ααυτά θα πρεπει να τα χρησιμοποιήσω και εγώ εεε? Αν μπορέσεις κάποια στιγμή να κάνεις μια ανάρτηση για το πως ξεκινάει κα΄ποιος αρχάριος να στήσει τ απαραίτητα προγράμματα θα ήταν σωτήριο.. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα το ξαναδιάβασα, και βέβαια υπάρχει ανταποκριση!!!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε μα γι'αυτό δεν τα γράφω ;)

    Και με αρχάριος εννοούμε αρχάριος με όλα τα ψηφιακά, software μαντζούνια, γιατί ως κιθαρίστες όλοι αρχάριοι είμαστε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10:03 π.μ.

    Filaraki
    par'to xampari
    ta mak einai anotera kai den kollane
    Grafe esi oti theleis, alla tin pragmatikotita den tin allazeis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά δεν κολλάνε, μόνα να, δεν έχουν δωρεάν VSTs :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν θα 'χει ανταπόκριση;;;;;; ΑΝ;;;;;

    Φίλε μου απ' τα καλύτερα posts ever... Keep it coming.

    \m/

    Και μια χαρά θα κάνεις ν' αναφέρεις και για μπάσο και drums γιατί λέω σε κάποια φάση να την "ψάξω" και μ' αυτό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τέλειος οδηγος φίλε . Thanx a lot :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θεικός οδηγός! βοηθάει άπειρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος1:39 μ.μ.

    έλα ο Deous ειμαι. κάτι έχει πάθει η μαλακία και δεν μπορώ να μπω. τεσπα
    μπορείς λίγο να μου πεις τι κάρτα ήχου χρησιμοποιείς? είμαι στην αναζήτηση τώρα και το ψάχνω το θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. LOL, νόμισα για μια στιγμή ότι είσαι ο Ανώνυμος, η νέμεσις μου :ο

    Έχω την E-MU 0202, είναι πάρα πολύ καλή για τα λεφτά της, όμως η E-MU βγάζει drivers μία φορά στα 1000 χρόνια και ακόμη δεν έχουν επίσημο για τα Win7! Τρέχει καλά με των Vista, αλλά πάλι είναι απαράδεκτο.

    Μπορείς να δεις και αυτές
    http://www.thomann.de/gr/esi_u24_xl.htm
    http://www.thomann.de/gr/maudio_essential_recording_studio.htm
    http://www.thomann.de/gr/alesis_io2_express.htm
    http://www.thomann.de/gr/presonus_audiobox_usb.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πρέπει να το έφτιαξα.
    ευχαριστω πολύ για τις προτάσεις.
    σκέφτομαι και για αυτή εδώ http://www.musicorama.gr/eshop/product_info.php?products_id=7310
    καθώς και για το το Line6 UX1(αν και έχω ακούσει ότι έχει πρόβλημα στους drivers για τα windows 7 και θέλω να τα περάσω κάποια στιγμή αλλά αυτό με αποτρέπει)
    λένε τίποτα?
    πάντως μάντεψες τέλεια το budget μου :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι αυτή την Fastrack εννοούσα και εγώ. Καλή είναι και η εταιρεία εγγύηση [έχω μόνιτορ M-Audio].

    Δεν είναι άσχημη η Line 6, νομίζω παίρνεις μαζί και το Pod Farm, που έχει μερικά πολύ καλά sims, ειδικά για μπάσο, αν και δεν είναι και λόγος να της επιλέξεις αυτός, με τόσα καλά δωρεάν.

    Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές είναι όλες καλές. Εγώ θα διάλεγα πιο πολύ με τι εισόδους/εξόδους χρειάζεσαι και φυσικά αν έχουν drivers. Αλλά εδώ τα βγάζουμε πέρα με την E-MU! LOL :)

    Για σπιτική ηχογράφηση δεν αξίζει να δώσεις παραπάνω λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ε ναι φυσικά μη κάνουμε και το σκατό παξιμάδι για να κάνουμε το κέφι μας.
    ωραία με κόβω μάλλον για την M audio Fast Track με κόβω. μόνο για κιθάρα και έτσι και αλλιώς την θέλω και να ακούω μουσική ταινίες και τα γνωστα.
    έχω κάτι 5.1 προς το παρόν. Μετά λέω να πάρω http://www.musicorama.gr/eshop/product_info.php?products_id=5583
    εκτός αν υπάρχει και τίποτα αξιόλογο με λιγότερα λεφτα γιατι με αυτά που διάβαζα σε φόρουμ ήταν λες και έπρεπε να δώσω 400 ευρά για να κάνω μια πάναπλη ηχογράφηση και δεν μπορούσα να βγάλω άκρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χμμμ... αν σκοπεύεις να πάρεις μόνιτορ οι έξοδοι της fastrack είναι λίγο πρόβλημα καθώς είναι σκέτες RCA...ενώ τα μόνιτορ παίρνουν XLR και δεν ξέρω αν οι αντάπτορες είναι λύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://www.musicorama.gr/eshop/product_info.php?products_id=4809
    αυτά λένε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δεν είχα φτάσει ακόμα εκεί!!! :P:P
    ξαναλέω λοιπόν: είσαι και γαμώ τα άτομα! μόλις τελείωσει η εξεταστική λοιπόν και έχω το ρευστό θα τσιμπίσω το ζεύγος ηχεία κάρτα ήχου M Audio :P
    πάω να διαβάσω μπας και περάσω κανά μάθημα. ευχαριστώ και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. LOL :p

    Τα μόνιτορ είναι δοκιμασμένα και καλά, αλλά για την κάρτα να επιμείνω ότι οι έξοδοι ίσως είναι πρόβλημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μάλιστα.... οκ θα συνεχίσω το ψάξιμο άλλη στιγμή και αν δεν έχεις πρόβλημα θα σε ξανασυμβουλευτώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ολα καλα τα εκανα αλλα δεν εχω ηχο.ακομα και στον μετρονομο κινειται η μπαρα αλλα δεν ακουγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δες τις ρυθμίσεις των Windows, από που παίρνεις ήχο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.