We are legion

Άμα είχατε παρακολουθήσει την ιστορία του Wikileaks θα θυμάστε ότι μετά την απόπειρα φίμωσης του [1], ακολουθώντας τις τελευταίες διαρροές, πολλοί τόποι (Amazon, Mastercard, Visa) δέχτηκαν αντίποινα και γονάτισαν από επιθέσεις DDoS. Πίσω από αυτές βρισκόταν η ιντερνετική κολεκτίβα γνωστή ως Ανώνυμος.

Όμως ο Ανώνυμος δεν είναι μια οργάνωση, είναι ένα σμήνος, είναι -όπως αυτοπροσδιορίζεται- η ανθρωπότητα όταν βγαίνουν τα γάντια. Ουσιαστικά είναι η εντροπία της ψηφιακής μας ύπαρξης, ενισχυμένη και αχαλίνωτη.

Αυτό δεν μπόρεσε να συνειδητοποιήσει ο Aaron Barr, CEO της HBGary, μιας εταιρείας που [υποτίθεται] ειδικεύεται στην ηλεκτρονική ασφάλεια και αντικατασκοπεία. Μάλιστα φερόταν να προμηθεύει κυβερνήσεις και επιχειρήσεις με σχετικό λογισμικό, ειδικά μια νέα γενιά rootkit, τα οποία θεωρητικά θα ήταν αδύνατο να εντοπιστούν [2].

Μπορεί να έχουμε γίνει κάπως δύσπιστοι ως προς αυτά τα θέματα εξαιτίας της βλακώδους και ευφάνταστης απεικόνιση των μεθόδων ηλεκτρονικής κατασκοπείας στις ταινίες, όμως είναι ένα πολύ πραγματικό πεδίο με πολύ πραγματικά αποτελέσματα, όπως φάνηκε από την ζημιά που προκάλεσε στα ιρανικά συστήματα φυγοκέντρισης (για τον εμπλουτισμό ουρανίου) ένας ηλεκτρονικός ιός που μπορείτε να μαντέψετε την προέλευση του ;)

Ο Barr λοιπόν, σε μια απόπειρα να δημιουργήσει θόρυβο γύρω από την εταιρεία του και μια μέθοδο ανάλυσης πληροφοριών που πίστευε ότι είναι καινοτόμος, βάλθηκε να εντοπίσει τις ταυτότητες των μελών του Ανώνυμου [3]. Η μέθοδος του βασιζόταν στην ανάλυση των τόπων κοινωνικής δικτύωσης και στα αποτυπώματα που ένας χρήστης αφήνει σε αυτούς. Μπορεί κάποιος να κρύβει την ταυτότητα του, αλλά στοιχεία αυτής μπορεί να αποκαλυφθούν τυχαία από τις επαφές του και από τη δραστηριότητα του στα sites, chatrooms κτλ. Φυσικά αν και η ιδέα έχει βάση, τα δεδομένα και οι συσχετίσεις τους είναι τόσο πολλές και ευρείες που είναι στατιστικά απίθανο να καταλήξεις στους σωστούς στόχους.

Έτσι αφού εμπαίχτηκε [4] από την ακέφαλη κολεκτίβα πιστεύοντας ότι είχε φτάσει κοντά στους επικεφαλής της, όταν χόνδρινε το παιχνίδι απειλώντας ότι θα αποκαλύψει [άσχετα;] ονόματα έπεσε θύμα της αλαζονείας του. Σε διάστημα μερικών ωρών ο τόπος και οι server της εταιρείας είχαν παραβιαστεί, είχε αναρτηθεί ένα ωραίο μανιφέστο, είχαν διαγραφεί αντίγραφα ασφαλείας και χιλιάδες email τους ήταν διαθέσιμα για κατέβασμα!

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η παραβίαση των συστημάτων μιας εταιρείας ηλεκτρονικής ασφαλείας έγινε με πολύ "συνηθισμένους" τρόπους [5], γιατί ακριβώς η ίδια η εταιρεία είχε αφήσει τόσα αστεία κενά [mysql_real_escape_string() κανείς; :p] που σε κάνει να απορείς...

Το internet είναι αυτή τη στιγμή ένα καζάνι που βράζει. Είναι ανεξέλεγκτο και τραχύ, η ροή πληροφοριών σε αυτό είναι διαρκής και ακάθαρτη, είναι μια βαριοπούλα εκεί όπου θα ήθελες ένα νυστέρι, όμως διάολε είναι το τελευταίο ελεύθερο μέσο που έχουμε μετά την σχεδόν καθολική διαφθορά και τον έλεγχο των παραδοσιακών ΜΜΕ.

Από τον Ανώνυμο, στο Zeitgeist Movement, από το Pirate Bay στα χιλιάδες ελεύθερα blog, chatrooms και sites αυτή είναι η ανθρωπότητα όταν τα γάντια βγαίνουν. Πολλοί αποκαλούν την εξέγερση της Αιγύπτου Facebook Revolution, γιατί το κίνημα ενεργοποιήθηκε κυρίως ηλεκτρονικά και ξεχείλισε στους δρόμους, άλλωστε το πρώτο πράγμα που έκανε ο Μουμπάρακ ήταν να μπλοκάρει το internet.

Αυτή η εντροπία όμως σιγά σιγά οργανώνεται, η κακοφωνία και ο θόρυβος μπορούν πια να συντονιστούν τόσο εύκολα σε μια εκκωφαντική βοή που θα τους πάρει και θα τους σηκώσει όλους.

Είμαστε οι χιλιάδες φωνές που κραυγάζουν τις σκέψεις και τις αγωνίες τους στο ψηφιακό σύνορο. Είμαστε όλοι και κανένας. We do not forgive. We do not forget. We are legion, for we are many...

[1] Spy games: Inside the convoluted plot to bring down WikiLeaks
[2] Black ops: how HBGary wrote backdoors for the government
[3] How one man tracked down Anonymous—and paid a heavy price
[4] (Virtually) face to face: how Aaron Barr revealed himself to Anonymous
[5] Anonymous speaks: the inside story of the HBGary hack

3 σχόλια:

  1. νομίζω πως πρέπει να αρχίσω να τα ψαχνω λίγο περισσότερο όλα αυτά, καιρός να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Μπράβο Νίκο για την ανάρτηση!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, εγώ είμαι πίστεψέ το. Πολύ καλό άρθρο man.
    Keep blazing!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.