Δύο επικήδειοι (για την ανθρωπότητα)

Ο Ralph Steinman πέθανε, υποκύπτοντας στον καρκίνο, την προηγούμενη Παρασκευή. Λίγες αράδες θα διάβαζε κάποιος για τη ζωή του αν έψαχνε ενδελεχώς τους ειδησεογραφικούς τόπους.

Ο Steve Jobs πέθανε, υποκύπτοντας στον καρκίνο, χθες και όλος ο κόσμος μιλάει για αυτόν.

Ο Ralph Steinman ήταν ένας ιατρικός ερευνητής που αφιέρωσε τη ζωή του, μέχρι τις τελευταίες του μέρες, σε μια επαναστατική ιδέα για να "εκπαιδεύσει" τα ίδια τα εργαλεία του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να ανιχνεύουν και να εξοντώνουν τους καρκινικούς όγκους. Εφάρμοσε τις ιδέες του στο ίδιο του το σώμα.

Ο Steve Jobs ήταν ένας αυτοδημιούργητος, πανούργος επιχειρηματίας που είχε τη διορατικότητα και το ικανό τεχνικό προσωπικό, ώστε να παίρνει ιδέες που άλλοι προ πολλού είχα υλοποιήσει και απλά να τις ντύνει σε ένα πιο γοητευτικό, πιο ευκολοπούλητο (σε πανάκριβες τιμές) πακέτο.

Ο Ralph Steinman έσβησε ήσυχα και η συνεισφορά του, η εργασία του και το όραμα του, όπως συμβαίνει στην επιστήμη, θα αποτελέσει ένα ακόμη σκαλοπάτι στην συνεχή πορεία της προς την πρόοδο, τη γνώση και τη διαρκή διόρθωση.

Ο Steve Jobs έσβησε σε έναν κατακλυσμό από φανφάρες και άρθρα για το πως "άλλαξε τη ζωή μας" και το πόσο "οραματιστής" ήταν.

Αυτό είναι το σκιαγράφημα της ανθρωπότητας σήμερα. Αυτό είμαστε. Ένας όχλος που θαμπώνεται από το εφήμερο και το λαμπρό και την επιτυχία όπως προσμετράται στην παγκόσμια αγορά του χρήματος.

Γιατί αν συγκρίνουμε τη χαοτική διαφορά στην αντιμετώπιση που είχε το έργο του ανθρώπου που προσπάθησε να σώσει ζωές και το έργο του ανθρώπου που πουλούσε τηλέφωνα σε όντα σε καταναλωτικό αμόκ τότε έχουμε πολύ βαθύτερα προβλήματα σαν ανθρωπότητα.

Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε για την εικόνα μας σαν είδος, για την απόλυτη ηθική παρακμή μας.

Ή απλά είμαι πολύ περίεργος.

1 σχόλιο:

  1. Αυτό δεν είναι post, είναι flamebait. Θα τσιμπήσω λοιπόν και θα σχολιάσω αυτά που γράφεις για τον Steve.

    "Αυτοδημιούργητος" = σωστό.
    "Πανούργος" = έχει αρνητική συνήθως σημασία. Πάντως γενικά η ζωή θέλει και πονηριά, με τη βλακεία δε πας μπροστά. Δε βλέπω γιατί είναι αυτό κακό.
    "ιδέες που άλλοι προ πολλού είχα υλοποιήσει..." = υλοποιήσει στο εργαστήριο και το εργαστήριο απέχει πολύ από το ράφι του καταστήματος. Πήρε το ρίσκο να επενδύσει χρήμα και χρόνο (δικό του και άλλων) για να τα κάνει προϊόντα, να βγάλει κέρδος και παράλληλα να βελτιώσει την παραγωγικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Χώρια του πόσα άλλα πράγματα έφτιαξε αυτός ο άνθρωπος, που θα πρέπει να γράφω ώρες.

    Βλέπω πάντως ότι το post έχει μια κομμουνιστική θωριά. Η παγκόσμια αγορά του χρήματος που την κατηγορείς είναι το μόνο αντικειμενικό εργαλείο που έχουμε για να ζυγίζουμε την αξία των πραγμάτων. Σε μια καπιταλιστική κοινωνία (δηλ. παντού εκτός από την Ελλάδα), τα αγαθά και το έργο αποτιμώνται σε χρήμα με βάση τους νόμους της αγοράς. Ο Steve Jobs και η Apple έβγαζαν προϊόντα τα οποία προσέφεραν σε συγκεκριμένες τιμές. Ο κόσμος (η αγορά) τα αγοράζει.

    Επίσης, ο Ralph Steinman έκανε έργο που είχε αξία. Και δεν ήταν κανένας φτωχός επίσης. Πληρωνόταν πολύ καλά (Rockefeller University), ποιός ξέρει τι commissions έπαιρνε από φαρμακευτικές κ.λπ. (όλα τα σχετικά που κάνουν καταξιωμένοι ερευνητές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.