Το πρελούδιο της βίας

Υπάρχουν ορισμένες κοινές και προβλεπόμενες συμπεριφορές στα περισσότερα έμβια όντα αυτού του πλανήτη, αποτέλεσμα της κοινής εξελικτικής τους αφετηρίας. Μία από αυτές είναι η εκδήλωση επιθετικότητας όταν υφίστανται απότομες ή απειλητικές για την ύπαρξη τους μεταβολές στον ζωτικό τους χώρο. Με άλλα λόγια όταν υφίστανται βία.

Ο άνθρωπος δεν είναι διαφορετικός. Οι ενστικτώδεις του αντιδράσεις είναι δικτυωμένες βαθιά μέσα στα πρωτόγονα μέρη του εγκεφάλου του. Αρεσκόμαστε να τα αποκαλούμε "ζωώδη" ένστικτα, αλλά πιο σωστό θα ήταν να τα ονομάζαμε αποτελεσματικούς μηχανισμούς επιβίωσης.

Η άσκηση βίας προκαλεί σαν αντίδραση την επιθετική συμπεριφορά. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Είναι τόσο φυσικό όσο η αναπνοή. Μόνο τα εξημερωμένα μηρυκαστικά παρουσιάζουν έντονη καταστολή αυτής της παρόρμησης.

Με την αποσύνθεση του παραδοσιακού οικονομικό-κοινωνικού μοντέλου, που με ευλάβεια και ηλιθιότητα ακολουθήσαμε για δεκαετίες, ενισχύονται και τα φαινόμενα επιθετικής συμπεριφοράς. Και οι πρώτοι που σπεύδουν να τα στηλιτεύσουν, οι πρώτοι που σπεύδουν να τα υποτιμήσουν ως ζωώδη συμπεριφορά είναι αυτοί που ασκούν την πραγματική βία που τα προκαλεί. Είναι αυτοί που διεκδικούν το μονοπώλιο της.

Βλέπετε οι εργοδότες των πολιτικών και τα φερέφωνα τους τρέμουν στην ιδέα ενός πληθυσμού από μη εξημερωμένους σκλάβους. Η επιθετικότητα απέναντι σε αυτούς βαφτίζεται σαν απειλή προς τη Δημοκρατία. Την ποια...;

Αληθινή βία είναι να στερείς από το άτομο την προοπτική, είναι να του στερείς την αξιοπρέπεια, είναι να του δένεις τα χέρια, είναι να μην του δίνεις την ευκαιρία να προστατεύει και να παρέχει στην οικογένεια του. Αληθινή βία είναι η απότομη και απειλητική καταπάτηση του ζωτικού χώρου. Και η ενστικτώδης αντίδραση είναι η επιθετικότητα.

Αν αυτοί οι κύριοι θέλουν να καταπολεμήσουν τις εκδηλώσεις επιθετικότητας μπορούν να αρχίσουν σταματώντας την άσκηση ασφυκτικής βίας προς τους ελεύθερους και ζωντανούς ανθρώπους που έχουν απομείνει στις "δημοκρατικές" χώρες. Αυτούς που δεν έχουν ανταλλάξει τα ένστικτα τους με την επίφαση ασφάλειας που τους παρέχει η εγκληματική τους αδιαφορία. Αυτούς που δεν περιμένουν στην γραμμή για το σφαγείο μασώντας τις μαλακίες που τους ταΐζει το σύστημα. Αυτούς που δεν μηρυκάζουν τις αποχαυνωτικές ηλιθιότητες και τις ανεδαφικές ελπίδες.

Ένα γνωστό απόφθεγμα, που αποδίδεται σε μια μυθική προσωπικότητα, λέει πως αν σε χτυπήσουν πρέπει να γυρίσεις και το άλλο μάγουλο. Ανοησίες. Η φύση ξέρει καλύτερα. Αν κάποιος σε χτυπήσει τότε εσύ χτυπάς με συντριπτική επιθετικότητα. Και επιβιώνεις.

3 σχόλια:

  1. Δράση και αντίδραση. Μόνο που η δράση είναι συντριπτική για την ώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε, χωνέψτε το, ο καπιταλισμός δεν πεθαίνει :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α όχι ρε φίλε, αν σε χτυπήσει κάποιος χτυπάς κι εσύ πίσω; Τότε δεν είσαι άνθρωπος, είσαι ζώο και για κάποιο λόγο αυτό νοείται ως αρνητικό.

    Και καλά γίναμε άνθρωποι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.