Ψυχραιμία και ωριμότητα(;)

Συχνά ακούω και διαβάζω ότι οι πολίτες στις χώρες της Ν.Ευρώπης, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, αντιμετωπίζουν την κατάσταση, δηλαδή την καταλήστευση τους και την προδοτική συμπεριφορά των αντιπροσώπων τους, με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και ωριμότητα.

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Η ψύχραιμη αντιμετώπιση μιας κρίσης συνίσταται στην υπέρβαση του αρχικού πανικού και την διαμόρφωση ενός συνόλου ενεργειών για την αντιμετώπιση της. Μπορείτε να το δείτε αυτό από την προσωπική σας εμπειρία. Αφού ξεπεράσετε το αρχικό σοκ, ψύχραιμα σκέφτεστε πως θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Αυτή είναι ώριμη και ψύχραιμη συμπεριφορά.

Η συμπεριφορά όμως που εμφανίζουμε ως πολίτες απέχει πολύ από αυτό. Το ότι δεν έχουμε ξεσηκωθεί, το ότι δεν γίνονται ταραχές ή ότι δεν έχουμε κρεμάσει τους πολιτικούς στην πλατεία Συντάγματος, το ότι συνεχίζουμε την καθημερινότητα μας σαν να μην τρέχει τίποτα, το ότι περιοριζόμαστε σε συζητήσεις και μηδενικές πράξεις δεν είναι ψυχραιμία ούτε ωριμότητα. Είναι η απάθεια της παραίτησης.

Οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουμε την νέα πραγματικότητα με ψυχραιμία. Την αντιμετωπίζουμε σαν οι δούλοι της νέας Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αυτοκρατορίας του 4ου Ράιχ. Την αντιμετωπίζουμε με υποτέλεια και υποταγή.

Ας μην κολακευόμαστε λοιπόν...

2 σχόλια:

  1. Είσαι τόσο λάθος δεν ξέρω από που να ξεκινήσω. Καταλήστευση λες τα δανεικά που μας έδωσαν για να μην τρώμε χόρτα και ξερά φύλλα. Να κρεμάσουμε τους πολιτικούς λες, ποιοί, εμείς που τους ψηφίσαμε για μια θέση στο δημόσιο, για βύσμα στο στρατό και για λαμογιές. Να ξεσηκωθούμε λες, αλλά δε μας λες μετά τι θα τρώμε. Γιατί τώρα (σαν χώρα) κάτι έστω έχουμε να φάμε.

    Αν μας αδικεί κάτι, είναι οι επιλογές μας, όχι οι ξένοι. Σκέψου μόνο τι ρίσκο αναλαμβάνουν -αυτά τα δανεικά μπορεί να μη τα πάρουν ποτέ-. Αυτό που ζητάνε από το κράτος είναι οικονομία, σοβαρούς νόμους και δικαιοσύνη. Τώρα το τι κάνει το κράτος…; Το ανάποδο, φυσικά, αφού ο λαός θέλει κρατικίστικες λύσεις, δε θέλει αλλαγές (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Ο λαός θέλει να συνεχίσει να κάνει τα ίδια που έκανε και χρεωκόπησε. Αλλά τουλάχιστον σιγά σιγά η πραγματικότητα έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή, και η επανάσταση πήρε αναβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι τόσο δογματικός που δεν χρειάζεται καν να απαντήσω. Είναι σαν να διαβάζω τον Μπάμπη Παπαδημητρίου. Διάβασε και κανέναν άλλο αρθρογράφο. Θα βοηθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.