Τέσσερα δεδομένα

Δεδομένο 1: Η απόφαση της "ελληνικής" κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ με μια απλή ανακοίνωση και κατεβάζοντας τους διακόπτες δεν είναι μια ενέργεια που χωράει πολλές ερμηνείες. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην Τρόικα απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Το πιο εύκολο μέρος για να αρχίσει, κατά την εκτίμηση της, ήταν η αμφιλεγόμενη ΕΡΤ.

Πίστεψε ότι επικοινωνιακά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις, ακριβώς γιατί ο οργανισμός αυτός είναι απαξιωμένος με ευθύνη των πολιτικών προϊσταμένων του ΚΑΙ των πολιτών με τις τηλεοπτικές προτιμήσεις τους. Δυστυχώς για αυτήν το σχέδιο δεν βγήκε από ότι φαίνεται.

Μόνο αφελής θα θεωρήσει ότι αυτή η ενέργεια είχε σαν αφορμή την προσπάθεια εξυγίανσης ή εξοικονόμησης ή οτιδήποτε τέτοιο. Επίσης η χρονική περίοδος παρείχε και έναν έξοχο αντιπερισπασμό μιας και την ώρα που οι "εκπρόσωποι" μας θα "διαπραγματεύονταν" με τους Ηγεμόνες δανειστές, οι δημοσιογράφοι θα αυτό-φιμόνονται με τις απεργίες που κάνουν όταν χρειάζεται ενημέρωση και ο κόσμος θα "αγωνίζεται" για την... δημοκρατική(;) φωνή της ΕΡΤ.

Δεδομένο 2: Υπάρχει μια πελώρια αντίφαση και υποκρισία, ένας ελέφαντας στο δωμάτιο. Άλλο είναι οι κατάπτυστες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και άλλο είναι να υποστηρίζουμε ξαφνικά ότι φιμώνεται η "αντικειμενική" φωνή της ΕΡΤ. Το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο πλέον, είναι αυστηρά ελεγχόμενο. ΜΗΝ ΑΥΤΑΠΑΤΑΣΤΕ.

Από την μία έχουμε τα φερέφωνα των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σταθμών και από την άλλη τα φερέφωνα της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό ήταν η "δημοσιογραφική" συνεισφορά της ΕΡΤ και στα αλήθεια ας μην κρυβόμαστε δήθεν πίσω από το δάκτυλο μας.

Είναι εντυπωσιακό πόσο μαχητικοί έγιναν οι δημοσιογράφοι της όταν πλήγηκαν σε προσωπικό επίπεδο. Τόσα χρόνια, με την ελληνική κοινωνία να αποσυντίθενται γύρω τους, ήταν ικανοποιημένοι με την ένοχη έμμισθη σιωπή.

Δεδομένο 3: Ο κόσμος που ξεσηκώθηκε υπέρ της ΕΡΤ, επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη ενός φορέα παροχής ποιοτικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, ΠΟΤΕ δεν τίμησε αυτές τις υπηρεσίες. Όσο "στημένες" και αν είναι οι μετρήσεις θεαματικότητας (και σε μεγάλο βαθμό είναι), μια απλή εμπειρική δημοσκόπηση του ευρύ σας κύκλου δεν θα αργήσει να σας πείσει για τις προτιμήσεις του κοινού. Τούρκικες σαβούρες, αστρολογίες, μεσημεριανάδικα και άλλοι τηλεοπτικοί εμετοί. Αν θέλετε ποιότητα τότε να την επιβραβεύετε.

Δεδομένο 4: Ακόμη και αν αυτό το συμβάν οδηγήσει σε μια όψιμη αφύπνιση του κόσμου, αν αυτό που αρκούσε δεν ήταν η καταφανής παρανομία και ανηθικότητα των όσων πράττουν οι κυβερνήσεις σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά το ότι ο Έλληνας ενοχλήθηκε επειδή είχε στο 1 του τηλεχειριστηρίου την ΕΤ1 και πέφτει έξω το OODA loop του όταν κάνει ζάπινγκ, είναι θετικό.

Προσωπικά δεν βλέπω τηλεόραση, δεν έχω καν τηλεόραση παρά ένα tuner στον υπολογιστή που δεν δουλεύει και πολύ καλά και το ανοίγω μια φορά το μήνα. Είναι η παροχή ποιοτικής ραδιοτηλεοπτικής ψυχαγωγίας και ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας κοινωνική παροχή; Σε κάποιο βαθμό είναι, στο βαθμό που είναι αντικειμενική, αμερόληπτη και πραγματικά ποιοτική. 

Από την άλλη δεν μπορώ να υποστηρίξω την σημερινή ΕΡΤ όσο κατάπτυστη και αν είναι η τακτική της γερμανικής επιτροπείας κυβέρνησης. Άλλο να δέχεσαι την χρησιμότητα μιας παροχής και άλλο να παίρνεις μεριά σε δυο στρατόπεδα που υπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα. Αν θέλετε δημόσια τηλεόραση απαιτήστε αυτό ακριβώς. Μην δικαιώνεται κανέναν από τους δυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.