Ιντι..φάντιγκ

Μέσα στο σύντομο διάστημα της ύπαρξης του το διαδίκτυο κατάφερε να γίνει φορέας ιδεών, χώρος πνευματικής και καλλιτεχνικής έκφρασης και να δημιουργήσει νέες παγκόσμιες τάσεις, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πιο πρόσφατη δημοφιλής τάση είναι η αξιοποίηση του διαδικτύου ως μέσου χρηματοδότησης διάφορων project, αποκλειστικά από fans και ενδιαφερόμενους, παρακάμπτοντας ολοκληρωτικά τις εταιρίες και τους παραδοσιακούς αρτηριοσκληρωτικούς μηχανισμούς.

Τόποι όπως το Kickstarter και το Indiegogo προσφέρουν στον καθένα την ευκαιρία να παρουσιάσει την ιδέα του στην παγκόσμια κοινότητα και να αξιώσει την οικονομική ενίσχυση της.

Μέχρι στιγμής οι πλατφόρμες αυτές έχουν παράξει κάποια αξιόλογα αποτελέσματα και αποδεικνύουν ότι δουλεύουν στην πράξη.

Ειδικά οι δημιουργοί ψηφιακών προϊόντων, όπως παιχνίδια ή ταινίες, νέοι αλλά και έμπειροι που έχουν απηυδήσει από τις εταιρικές νοοτροπίες και την χαλιναγώγηση του ταλέντου και της δημιουργικότητας τους για την παραγωγή προϊόντων που ανταποκρίνονται σε μια στεγνή ανάλυση αγοράς, έχουν βρει μια αξιόλογη πηγή χρηματοδότησης.

Από την άλλη όμως, όπως και για κάθε τάση που γιγαντώνεται, υπάρχει ο κίνδυνος να καπελωθεί η όλη δυναμική και πάλι από το κατεστημένο ή να προδοθεί η εμπιστοσύνη του κοινού από αρπαχτές.

Ενώ καταλαβαίνω την αξία της χρηματοδότησης για κάποιο δαπανηρό project, μου φαίνεται υπερβολικό να ζητάνε χρηματοδότηση πλέον και οι μουσικοί.

Η παραγωγή, σε τεχνικό επίπεδο, ενός μουσικού έργου είναι πάρα πολύ εύκολη πια, με όλα τα ψηφιακά μέσα που είναι ευρέως διαθέσιμα. Ακόμη και εγώ μπορώ να κάνω κάτι ελεεινό και τρισάθλιο με μόνο κόστος τον χρόνο μου και την απόρριψη :p

Το να ζητάς λεφτά για να κάνεις μια home studio παραγωγή και να μην δίνεις το προϊόν στον καθένα που δίνει ακόμη και 5 δολάρια είναι απάτη κατά τη γνώμη μου, όσο και αν θέλω να ακούσω το αποτέλεσμα της συνεργασίας Loomis - Merrow! Και ναι, ακόμη και 1000 δολάρια δεν λένε για ένα σόλο του Loomis :p

Τι θα ακολουθήσει; Οι Metallica να μαζεύουν λεφτά για να κάνουν παραγωγή στα απομνημονεύματα του Ulrich;

4 σχόλια:

  1. Ακόμη και εγώ μπορώ να κάνω κάτι ελεεινό και τρισάθλιο με μόνο κόστος τον χρόνο μου και την απόρριψη Χαχαχα
    Όπου υπάρχει οπαδισμός δεν υπάρχει καθαρό μυαλό με αποτελέσματα όπως αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χέστηκαν στο τάλιρο! :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διπλασιάστηκε το ποσό τους ε; Κι η πλάκα είναι ότι τα επιπλέον χρήματα μπορούν να τα κρατήσουν και για την πάρτη τους :Ρ

    Αφού και στα στούντιο Waves χρησιμοποιούν ρε, σπουδαίο πράγμα. Αν δεν πάνε σε κανα "μεγάλο" παραγωγό, σιγά τη διαφορά στον ήχο του άλμπουμ. Άλλωστε ο μέσος ακροατής δεν παίζει να καταλάβει αν το άλμπουμ ηχογραφήθηκε σε home studio ή "επαγγελματικό" στούντιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να μαζέψουμε λεφτά για ένα σόλο του Loomis :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.