The nerrative

 
No government fights fascism to destroy it. When the bourgeoisie sees that power is slipping out of its hands, it brings up fascism to hold onto their privileges.

Buenaventura Durruti
Στην σύγχρονη κοιτίδα των απόλυτα ελεγχόμενων ΜΜΕ, όπου και τελειοποιήθηκε η τέχνη της μοντέρνας προπαγάνδας και της μόχλευσης της κοινής γνώμης μέσω της εικόνας, τις ΗΠΑ, υπάρχει ο όρος της "αφήγησης" - "the nerative".

Αυτή είναι η συντριπτική υπερκάλυψη κάθε άλλης είδησης με μια αποκλειστικά μονοθεματική αφήγηση, με την επί εικοσιτετραώρου βάσεως επανάληψη μιας ιστορίας, συνήθως στημένης ή παρουσιαζόμενης με απίστευτες υπερβολές και που στοχεύει αποκλειστικά στο θυμικό του τηλεθεατή-πολίτη-ψηφοφόρου.

Τα παραδείγματα είναι πολλά για να τα αναφέρω [σκεφτείτε την "αφήγηση" πριν από την εμπλοκή των ΗΠΑ σε κάποιον εντελώς αδικαιολόγητο πόλεμο], αλλά και στην Ελλάδα το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η προεκλογική σπίλωση του ΣΥΡΙΖΑ με απίστευτα σχόλια στα παράθυρα όπου λίγο πολύ η "αφήγηση" ήταν ότι πιθανή νίκη του θα έφερνε την Αποκάλυψη στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα το τελευταίο δεκαήμερο ζούμε την "αφήγηση" του πολέμου εναντίον των Ναζί και του θριάμβου της Δημοκρατίας σε ένα απίθανο σκηνικό που θυμίζει Medal Of Honor ή Διάσωση Του Στρατιώτη Ράιαν.

Η Χρυσή Αυγή είναι ένα πολιτικό μόρφωμα που υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Το ποιόν τους και οι ιδεολογίες τους [που ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν ποιες είναι] είναι επίσης γνωστές. Όπως είχα γράψει και παλαιότερα η στροφή μερίδας του κόσμου προς τέτοιες ιδεολογίες σε καιρούς κρίσης δεν οφείλεται σε χαρισματικούς ηγέτες, αλλά στην απόγνωση, την αγανάκτηση και την καταπίεση.

Μια Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ακόμη και από τον πιο θορυβώδη εχθρό της αν λειτουργεί σωστά. Αν μιλάμε για την τέλεση έκνομων πράξεων τότε αυτές θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση και στον αντίστοιχο χρόνο και όχι μετά από πολιτική απόφαση και παρέμβαση της εκάστοτε κυβέρνησης όπως τώρα. Εκτός αν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η σύσταση της συμμορίας, για την οποία κατηγορείται η ΧΑ, έγινε την τελευταία εβδομάδα.

Μια Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από ακραίες ιδεολογίες του μίσους αν λειτουργεί σωστά. Γιατί μπορεί πολύ εύκολα να τις αποδομήσει με επιχειρήματα. Αν η κυβέρνηση και τα φερέφωνα της δεν είχαν να απολογηθούν για τα δικά τους εγκλήματα δεν θα φοβόντουσαν να έχουν τις άλλες φωνές στα παράθυρα και δεν θα χρειάζονταν να εφεύρουν νέους όρους όπως το ευφάνταστο "συνταγματικό τόξο".

Το πρόβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν είναι οι τσαρλατάνοι της ΧΑ, τα οπλοστάσια από ρέπλικες airsoft και ο ιδεολογικός τους αχταρμάς. Είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι πια Δημοκρατία.

Καμιά Δημοκρατία δεν κρατάει το ηθικό της πλεονέκτημα απέναντι στα άκρα δικάζοντας και καταδικάζοντας σε τηλεπαράθυρα με τυχαίες διαρροές δικονομικού υλικού χωρίς τον παραμικρό αντίλογο. Η πεμπτουσία της Δημοκρατίας είναι ότι επιτρέπει ακόμη και στους χείριστους να απολογηθούν και να ακουστούν, γιατί δεν έχει να φοβηθεί κανέναν και τίποτα. Μόνο τα φασιστικά καθεστώτα είναι αυτά που φιμώνουν κάθε άλλη φωνή, όσο ακραία και αν είναι.

Είναι προφανές ότι η επιχείρηση πολιτικής εξαφάνισης της Χρυσής Αυγής [γιατί είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι οι ρίζες μιας νοοτροπίας στην κοινωνία μετρώνται με... προθέσεις ψήφου], με τον τρόπο που γίνεται και στον χρόνο που γίνεται, δεν αποσκοπεί ασφαλώς στην προστασία της επίφασης της Δημοκρατίας στην οποία ζούμε, αλλά στην εξυπηρέτηση της κυβέρνησης των δανειστών. Εκτός αν η ίδια κυβέρνηση που έχει καταπατήσει κάθε έννοια νομιμότητας νοιάστηκε ξαφνικά για το καλό των πολιτών.

Ποια είναι τα κίνητρα λοιπόν; Πρώτον τα δημοκοπικά ποσοστά της ΧΑ κρίθηκαν επικίνδυνα για μια μελλοντική συγκυβέρνηση των προθύμων [και των τυχαίων ηλιθίων όπως ο Κουβέλης και ο Καρατζαφέρης] και δεύτερον γιατί η εξόντωση της ΧΑ ήταν ένα πολύ καλό τεστ για την "αφήγηση" που θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλους "ενοχλητικούς" για την κυβέρνηση χώρους, το... "αντισυνταγματικό τόξο".

Η Δημοκρατία έχει το δικό της μέσο για την πολιτική εξόντωση των πολιτικών σχηματισμών που κρίνονται ανεπαρκείς ή επικίνδυνοι, λέγεται ΕΚΛΟΓΕΣ. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρεμβαίνει με άλλον τρόπο σε αυτό. Μόνο μια φασιστική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να "προστατεύσει" τους πολίτες από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ξαναδιαβάστε τα λόγια του Ντουρρούτι. Η Ελληνική φασίζουσα κυβέρνηση των προδοτών δεν θυμήθηκε ξαφνικά τον κίνδυνο της ΧΑ, απλά δημιούργησε ένα εκκωφαντικό μιντιακό παραπέτασμα καπνού για να καλύψει την νέα της "διαπραγμάτευση" με την Τρόικα [θυμηθείτε το καλοκαίρι το κλείσιμο της ΕΡΤ] και άνοιξε τα τεφτέρια της για να μοιράσει τα χαμένα πρόβατα [όπως ανερυθρίαστα ομολόγησε ο Κρανιδιώτης]...

Κάποιος είπε κάποτε ότι το κόστος της ελευθερίας είναι η αιώνια επαγρύπνηση. Μην επαναπαύεστε στις πλαστές εικόνες και τις αποτυχημένες ιδεολογίες κάθε κατεύθυνσης και προσανατολισμού, μην επαναπαύεστε στην ορθοδοξία της όποιας ιδεολογίας πιστέψατε και αντιγράψατε τα επιχειρήματα της απέναντι στους "άλλους". Αριστερά, δεξιά και κέντρο είναι απλά ετικέτες χειραγώγησης, είναι ιδεολογίες που απέτυχαν όλες ιστορικά.

Η μόνη ιδεολογία που αξίζει είναι αυτή της πίστης στο ανθρώπινο είδος. Ένα είδος υποδουλωμένο στα δεσμά της ανοησίας του και των κοινωνικών κατασκευασμάτων του. Επαγρυπνείτε. Δεν είμαστε ελεύθεροι ακόμη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.