Musings of a 30+ year old

Παλαιότερα πίστευα ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, ότι τα δομικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους παραμένουν αμετάβλητα και μόνο κάποια επιφανειακά στοιχεία της συμπεριφοράς τους μεταβάλλονται.

Αν και συνεχίζω να πιστεύω πως, με εξαίρεση κάποια συνταρακτικά γεγονότα που μπορούν όντως να αλλάξουν μια ζωή, οι άνθρωποι μένουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι, παρόλα αυτά ο χρόνος τους λειαίνει, τους αλλάζει όπως τα κύματα σιγά σιγά τρώνε και εξομαλύνουν τα βράχια...

Βαδίζοντας στα τριάντα μπορεί να μην έχεις γίνει σοφός, αλλά έχεις γράψει αρκετά χιλιόμετρα ώστε να μπορείς να κάνεις κάποιες διαπιστώσεις. Και αυτό ακριβώς είναι τούτη η ανάρτηση, μερικές προσωπικές διαπιστώσεις και τίποτα περισσότερο. Δεν είμαι καμιά αυθεντία, ούτε διαβάζεις το man24 ή το wooman360. Take them as you may.

- Η αρχή της διατήρησης της ενέργειας. Παλαιότερα συνήθιζα να παθιάζομαι πολύ με κάποια ζητήματα. Αν άκουγα μια ανοησία θα μπορούσα να διαπληκτίζομαι για ώρες προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσω υπέρ της κοινής λογικής. Όμως αποδέχτηκα το δικαίωμα του ατόμου στην ηλιθιότητα. Αν ο άλλος θέλει να είναι ηλίθιος αυτό είναι "ιερό" του δικαίωμα. Δεν πρόκειται να σπαταλήσω την ενέργεια μου για να τον πείσω περί το αντίθετο. Θα την αξιοποιήσω σε κάτι καλύτερο.

- Συνεννόηση πριν την σύγκρουση. Εννιά φορές στις δέκα είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις κοινό τόπο σε κάτι παρά να οχυρωθείς πίσω από την λογική σου. Η συνεννόηση παίρνει λιγότερο χρόνο και σπαταλάει λιγότερη ενέργεια.

- Ευγένεια. Δεν στοιχίζει τίποτα. Είναι ο πλέον πρακτικός και αποτελεσματικός τρόπος για να κάνεις κάτι. Είναι ένα γνώρισμα που από την μικρή μου εμπειρία απουσιάζει παντελώς από την νεώτερη γενιά.

- Η μικροπρέπεια είναι ανόητη σπατάλη ενέργειας.

- Όλοι είμαστε περίεργοι. Κράτα τους φίλους σου κοντά. Δεν πρόκειται να κάνεις πολλούς νέους από αυτή την ηλικία και μετά. Όλοι έχουμε τις παραξενιές μας. Αποδέξου τες. Μην φέρεσαι σαν μικρό παιδάκι, μην κακιώνεις και μην σπαταλάς την ενέργεια σου σε ανόητες διενέξεις.

- Μην κάνεις σχέδια. Υπάρχει ένα στρατιωτικό γνωμικό, τα καλύτερα σχέδια καταρρέουν μόλις πέσει η πρώτη σφαίρα. Δεν εννοώ να είσαι εντελώς ανοργάνωτος, αλλά μακρόπνοα σχέδια είναι ανούσια.

- Μια μέρα την φορά. Η ημέρα έχει εικοσιτέσσερις ώρες. Είναι αρκετές για να γεμίσουν την σκέψη σου. Και δεν θα τις ξαναπάρεις πίσω.

- Επικεντρώσου στην δραστηριότητα που έχεις μπροστά σου. Ο πιο εύκολος τρόπος για να αγχωθείς είναι να προσπαθείς να σκέφτεσαι τα πάντα ταυτόχρονα. Δεν γίνεται. Δεν είναι βιολογικά εφικτό και δεν είναι πρακτικά αποτελεσματικό. Επικεντρώσου σε αυτό που κάνεις και μην σκέφτεσαι το μετά, το πως και το γιατί.

- Εκπαίδευσε την σκέψη σου στο να απορρίπτει ενεργά τους αντιπερισπασμούς. Αν έχεις δυο ώρες ελεύθερες σημαίνει ότι αυτές τις δυο ώρες δεν θα σκεφτείς τίποτα άλλο, ειδικά τα της όποιας επαγγελματικής σου ενασχόλησης.

- Κάνε γυμναστική. Απλό. Μην γίνεις μια σκατοσακούλα του καναπέ. Κάνε οτιδήποτε. Όλα είναι καλά.

- Βρες ασχολίες/χόμπι. Δεν έχει σημασία αν είναι της μόδας ή αν σε χαρακτηρίζουν ως αντικοινωνικό ή φασίστα ή οτιδήποτε, αρκεί να σε γεμίζουν.

- Αν νιώθεις ότι κάτι που κάνεις είναι ανόητα χρονοβόρο και άσκοπα δύσκολο, τότε μάλλον είναι ακριβώς αυτό, ανόητα χρονοβόρο και άσκοπα δύσκολο. Κοινώς κάνεις μαλακίες.

- Αν νιώθεις ότι είσαι πολύ μεγάλος για να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων έχεις δίκιο. Είσαι πολύ μεγάλος για να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων. Είσαι αρκετά ώριμος και μεγάλος για να κρίνεις υπεύθυνα τον εαυτό σου.

- Οι τάσεις, οι φάσεις και οι μόδες που περνάει και εγκλωβίζεται ο κόσμος είναι αστείες.

- Ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Ναι είναι μια ουτοπία.

- Ελευθερία χωρίς βία; Ναι δεν γίνεται.

- Ξέρεις ότι γράφεις άσκοπα; Ναι ασφαλώς και γράφεις άσκοπα.

- Η μόνη εύκολη ημέρα ήταν χθες.

Στους συνοδοιπόρους, καλό και εποικοδομητικό βάδισμα.

2 σχόλια:

  1. Επειδή είναι μεγάλο το άρθρο άνοιξα το κουτί με τους κουραμπιέδες και διάβασα τα αποστάγματα. Αν και μερικά δε με βρίσκουν σύμφωνο, θα τα ξαναδιαβάσω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=MQlJ3vOp6nI

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.