R0 και Νεοέλληνας

Στην επιδημιολογία σαν R0(nοught) ορίζεται ο βαθμός μεταδοτικότητας ενός φορέα/ασθενή, όσο μεγαλύτερος τόσο περισσότερα άτομα μπορεί εν δυνάμει να μολύνει. Είμαι βέβαιος ότι στην Ελλάδα το R0 οποιασδήποτε ασθένειας πολλαπλασιάζεται εκθετικά.

Νομίζεις ότι ο κλειστός χώρος που βρίσκεσαι έχει πολύ ζέστη; Μην ανησυχείς, ο κρυωμένος συνάνθρωπος σου θα φροντίσει να σε ραντίσει με μια δροσερή ομίχλη από το φτέρνισμα του - τύφλα να έχουν οι ανεμιστήρες με το νερό το καλοκαίρι.

Νιώθεις ότι επικρατεί πολύ ησυχία γύρω σου; Ένα υπέροχο κονσέρτο από βήχα θα γεμίσει με μουσική τα αφτιά σου.

Πιστεύεις ότι στις μέρες μας κρατάμε πολλά μέσα μας χωρίς να εκφράζουμε τον πραγματικό μας εαυτό; Κανένα πρόβλημα, ο διπλανός σου θα αδειάσει τα εσώψυχα του πάνω σου με ένα εκφραστικό κρεσέντο φυσήματος μύτης.

Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να ξέρεις ότι πρέπει κάπως να περιορίζεις τον εκσφενδονισμό των σωματικών σου εκκρίσεων από τους διπλανούς σου. Δεν είναι ότι έχασες εκείνο το μάθημα της βιολογίας, είναι ότι έχασες κάθε ίχνος τρόπων συμβίωσης και κοινής λογικής. Απλά δεν σε νοιάζει αν κολλήσεις όλο το λεωφορείο ή την καφετέρια ή τον δρόμο που κυκλοφορείς. Είσαι ένας ελεύθερος σκοπευτής, ένας αντάρτης του φτερνίσματος.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν ποτέ ξεσπούσε μια επιδημία ζόμπι το επίκεντρο θα ήταν η Ελλάδα και θα είχαμε μολύνει όλο τον κόσμο μέσα σε δέκα λεπτά.

ΥΓ. Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε τα σταγονίδια από το φτέρνισμα είναι να φτερνιστείτε μέσα στην κλείδωση του αγκώνα σας. Όχι μόνο ανακόπτει σχεδόν όλη την "βολή", αλλά δεν μολύνει και τα χέρια σας με τα οποία μετά θα πιάσετε τα πάντα.

1 σχόλιο:

Από το Blogger.