Κοινωφελώς στατιστικά εργαζόμενος

Αν ακούγατε την φράση "κοινωφελής απασχόληση" και στο μυαλό σας σας έρχονταν εικόνες φυλακισμένων να σφυρηλατούν πινακίδες αυτοκινήτων δεν θα είχατε άδικο.

Με την υπέροχα ευρηματική και ευφημιστική αυτή φράση αποφάσισε η κυβέρνηση και ο ΟΑΕΔ να βαφτίσουν το τέχνασμα τους για την στατιστική μείωση της ανεργίας πριν τις εκλογές.

Μακροχρόνια άνεργοι επιλέχτηκαν με βασικό κριτήριο τον χρόνο ανεργίας τους για να αποσταλούν σε δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες, όπου θα απασχοληθούν για κάποιος μήνες αμειβόμενοι με μισθό ανειδίκευτου εργάτη, με ασφάλιση στα όρια την νομιμότητας (όποιας υφίσταται) και χωρίς σαφές αντικείμενο.

Αν αυτό δεν σας ακούγεται σαν προσφορά "κοινωφελούς" έργου είστε εγκάθετοι και δεν βλέπετε την μεγάλη εικόνα. Η προσφορά είναι για την κυβέρνηση που θα έχει να επιδείξει μειωμένους δείκτες ανεργίας σαν ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο αποκομμένο από κάθε πραγματικότητα. Ξέρετε, αυτά με βάση τα οποία ασκείται η μοντέρνα πολιτική.

Αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα συνολικά θα εισπράξουν το ίδιο ποσό με αυτό που θα πάρουν ως επιδότηση οι μακροχρόνια άνεργοι [480 ευρώ x 5 μήνες = 200 ευρώ x 12 μήνες] και μετά φυσικά δεν θα δικαιούνται αυτό το επίδομα αλλά θα έχουν εξαφανιστεί από τις λίστες των ανέργων για το κρίσιμο προεκλογικό διάστημα, τότε νομίζω πρέπει να είναι αφελής για να μην αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται...

Και δεν θα αναφερθώ καν στο νέο θεσμοθετημένο χαμήλωμα του πήχη, όπου θεωρείται από την κυβέρνηση αποδεκτό και μάλιστα κοινωφελές το να "απασχολείται" πτυχιούχος με πλήρες ωράριο και μισθό ανειδίκευτου εργάτη, γιατί άλλωστε αυτή είναι η νέα πραγματικότητα του Προτεκτοράτου.

Θα αναφερθώ στην επονείδιστη πραγματικότητα του να προσλαμβάνουν προσωπικό με ειδίκευση σε ευαίσθητους τομείς, όπως παιδοψυχολόγους και να τους στέλνουν σε σχολεία ειδικής αγωγής, εκεί όπου είναι όχι απλά απαραίτητοι αλλά αναπόσπαστοι για την εύρυθμη λειτουργία ενός τέτοιου περιβάλλοντος, με 200 και 300 ευρώ!

Εγώ στο οργανισμό που βρέθηκα μάλλον δεν έχω πολλά να προσφέρω και μάλλον δεν μπορούν να με αξιοποιήσουν και ιδιαίτερα. Υποψιάζομαι ότι μέσα στην απέραντη σοφία της η επιτροπή του Δήμου θεώρησε ότι η "Εφαρμοσμένη Πληροφορική" σημαίνει "τεχνικός υπολογιστών", κάτι που δίνει και μεγάλη αξία στην απόλυτα άχρηστη σχολή που τελειώσαμε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γιατί ούτε αυτό μας έμαθε.

Δεν έχω παράπονο πάντως, τα άτομα εκεί είναι χαλαρά και στα αλήθεια η θέα της Θεσσαλονίκης είναι φαντασμαγορική ;)

Πέντε μήνες μιας δεύτερης θητείας... Λελε. 

2 σχόλια:

  1. Σε ένα κράτος που λειτουργεί τόσο εξόφθαλμα κοροϊδευτικά μοιάζει λογικό οι απασχολούμενοι των 300€ να πρέπει να σκάνε 80άρια σε ψυχιάτρους για ένα δικαιολογητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε βάζουν από δω κι από κει για να μη βαρεθείς να δουλεύεις με τον τίτλο του πτυχίου σου. Είναι τόσο έξυπνη μέθοδος που δε το καταλαβαίνει κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.