For a bunch of inbred swine

Ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί για τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο είναι η σειρά Apocalypse. Εδώ και μερικές εβδομάδες έχει κυκλοφορήσει και το μέρος που αφορά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, τον Μεγάλο Πόλεμο και είναι εξίσου εξαιρετικό όπως το πρώτο μέρος.

Εκτός από την άρτια τεχνικά παραγωγή και το σπάνιο οπτικό υλικό, το εξαιρετικό με αυτή την σειρά είναι το πόσο οργανωμένα παρουσιάζει συνοπτικά τις δυο συρράξεις και το πόσο εύκολο είναι να αποκομίσει ο θεατής μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις αντίστοιχες περιόδους.

Και αν και ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να καλυφθεί πίσω από τον μανδύα της σύγκρουσής ιδεολογιών και της πραγματικής απειλής της παγκόσμιας εξάπλωσης του Γερμανικού Ράιχ, ο πρώτος πόλεμος δεν ήταν παρά το αποτέλεσμα της μεγαλομανίας μιας κάστας από αιμομικτικά γουρούνια. Όλη η ελίτ της Ευρωπαϊκής Ηπείρου ήταν λίγο πολύ συγγενείς, μια άρρωστη κάστα από ξεφτισμένους μονάρχες που συνέχιζαν να εξουσιάζουν ελέω των μιαρών γραμμών αίματος τους. 

Και μπορεί αυτοκρατορίες να καταποντίστηκαν ως συνέπεια των τρομακτικών απωλειών από όλες τις πλευρές, όμως όχι μόνο ο Μεγάλος Πόλεμος δεν ήταν ο πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, όχι μόνο δεν ήταν απλά ο προπομπός για τον όλεθρο του πολέμου που θα ακολουθούσε, αλλά δυστυχώς αυτές οι αριστοκρατίες υπάρχουν και σήμερα, με άλλη μορφή, στις σκιές ή και φανερά και εξακολουθούν να παίζουν με τον κόσμο στην σκακιέρα τους.

Υπάρχει ένας ωραίος μύθος του Αισώπου. Ο σκορπιός ήθελε να περάσει το ποτάμι και έτσι ζήτησε βοήθεια από τον βάτραχο. Ο βάτραχος του ζήτησε να τον βεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να τον τσιμπήσει γιατί τότε θα πνίγονταν και οι δύο. Ο σκορπιός τον διαβεβαίωσε, όμως στα μέσα της διαδρομής τσίμπησε τον βάτραχο. Καθώς βούλιαζαν, ο βάτραχος τον ρώτησε "γιατί το έκανες αυτό;" και ο σκορπιός απάντησε "γιατί είναι η φύση μου". 

Ο πόλεμος είναι μέρος της φύσης του ανθρώπου. Μπορούμε να μιλάμε ατελείωτες ώρες και να αραδιάζουμε θεωρίες, φιλοσοφίες και οραματισμούς. Όμως ο άνθρωπος στον πυρήνα του είναι ένα βίαιο ον. Γιατί η ίδια η φύση που τον δημιούργησε είναι βίαια. Και δυστυχώς η ανθρωπότητα προσδιορίζεται μέσα από τον πόλεμο και την καταστροφή. Είναι ο μόνος τρόπος που ξέρουμε για να βρίσκουμε ξανά αυτό που αποκαλούμε ανθρωπιά, όσο παράλογο και αν ακούγεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.