Πως θα ήταν ένα έντιμο δημοψήφισμα

Βράδυ Κυριακής 28 Ιουνίου 2015, Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

"Περήφανε ελληνικέ λαέ,
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λειτουργώντας για άλλη μια φορά σαν εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι σαν ανεξάρτητος οργανισμός, δημιουργεί ασφυκτική πίεση στην διεξαγωγή ενός ομαλού δημοκρατικού δημοψηφίσματος και αποδεικνύει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον μια Ευρωπαϊκή Ένωση ισότιμων εταίρων και κρατών με κοινό όραμα, αλλά αυτή διοικείται από μια ομάδα δικηγόρων και λογιστών διεκπεραίωσης εκκρεμοτήτων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Καταβάλαμε κάθε ειλικρινή προσπάθεια, ακόμη και ενάντια στις ιδεολογικές μας αντιλήψεις, για να υπηρετήσουμε την εκλογική εντολή που λάβαμε για να επιτύχουμε ένα νέο μείγμα πολιτικής εντός του κοινού νομίσματος. Όμως κάτι τέτοιο κατέστει αδύνατο.

Παράλληλα όμως, σιωπηλά, λειτουργούσαμε στο παρασκήνιο, με μόνο γνώμονα την υπηρεσία του συμφέροντος της πατρίδας και της εξασφάλισης ενός καλύτερου μέλλοντος για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, όχι μόνο των εν ζωή, αλλά και αυτών το μέλλον των οποίων είναι χρέος της γενιάς μας να ασφαλίσει.

Σας παρουσιάζω το σχέδιο που εμείς σας προκρίνουμε να εγκρίνετε με το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

1) Εξασφαλίσαμε από την τράπεζα των BRICS  Χ δις δολάρια/ευρώ με επιτόκιο 0.Χ% και προνομιακή αποπληρωμή σε Χ δεκαετίες με εναρμόνιση με τις δυνατότητες της οικονομίας.

2) Άμεσες επενδύσεις Χ και Υ από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και την Ρωσική Δημοκρατία ώστε να αρχίσει επιτέλους η πραγματική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

3) Μέτρα για την διασφάλιση των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών με Χ ποσό από το παραπάνω δάνειο.

Η πορεία θα είναι δύσκολη και ίσως μας φέρει σε ιστορική ρήξη με την Δύση με την οποία η χώρα μας πορεύτηκε για πολλές δεκαετίες και της οποίας αποτελεί την αρχαία ιστορική της μήτρα.

Ψηφίζοντας ΟΧΙ αναλαμβάνουμε την βαθιά ιστορική ευθύνη να εκπληρώσουμε το παραπάνω σχέδιο εις το ακέραιο.

Ψηφίζοντας ΝΑΙ αποδεχόμαστε εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων ότι αποτύχαμε στην διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους Εταίρους και θα παραδώσουμε την εντολή διακυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον φύλακα του Συντάγματος, ώστε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για εκ νέου πολιτική έκφραση του Ελληνικού Λαού.

Με βαθύ σεβασμό, καλό σας βράδυ."

Το παραπάνω φανταστικό κείμενο που σκέφτηκα εγώ, οκτώ η ώρα το πρωί, θα μπορούσε να είναι η βάση ενός ΕΝΤΙΜΟΥ δημοψηφίσματος. Ενός ΕΙΛΙΚΡΙΝΟΥΣ διλήμματος.

Αντί για αυτό είδαμε χθες έναν Αλέξη Τσίπρα με ύφος κλαμμένου κουταβιού, να εμφανίζεται έκπληκτος ότι η ΕΚΤ έδρασε με σκληρό τρόπο.

Όχι κύριοι. Σας ψήφισα ελπίζοντας ότι θα μπορέσετε, ίσως, να προκαλέσετε κάποιες νέες ζυμώσεις στην ΕΕ και να βρεθεί ένα καλύτερο μείγμα σε σχέση με το αδιέξοδο προηγούμενο πρόγραμμα.

Αντί για αυτό βλέπω μια κυβέρνηση ανέτιμη, έρμαιο των εξελίξεων. Μια κυβέρνηση που, δεν ξέρω ορμώμενη από ποιον και ποιανού θεωρίες παιγνίων, έπαιξε το μεγάλο δημοκρατικό εργαλείο του δημοψηφίσματος σαν το τελευταίο χαρτί μιας αποτυχημένης μπλόφας.

Είτε πρόκειται για μπλόφα εκφοβισμού είτε για μια απόπειρα ηρωικής εξόδου με φαντασιώσεις Τσε Γκεβάρα ή Αγωνιστή του 1821 το άκυρο μη-ερώτημα του δημοψηφίσματος (δεν υπάρχει εκείνο το σχέδιο), η διεξαγωγή του χωρίς την παραμικρή προετοιμασία (capital control, φιάσκο δικαστικών αντιπροσώπων) και χωρίς να έχει διατυπωθεί ακόμη τι ακριβώς καλούμαι να αποφασίσω, ποιο είναι το οργανωμένο, αναλυτικό σχέδιο για κάθε εναλλακτική, απλά το καθιστά ανέντιμο.

Ακόμη και αν τώρα επιστρέψεις σε κάποιες διαπραγματεύσεις, Αλέξη Τσίπρα και μετά υπερασπιστείς την επιλογή σου για δημοψήφισμα ως το μέσο πίεσης που λειτούργησε, απλά θα αποδέχεσαι ότι το χρησιμοποίησες ως μπλόφα, ότι χρησιμοποίησες την αγωνία του πολίτη και τις θλιβερές εικόνες ως μπλόφα, άρα ανέντιμα

Ακόμη και αν το Grexit παραμείνει ένα υγρό όνειρο του Δώκτορ Σόιμπλε και υπογράψεις μια συμφωνία η ζημιά που έγινε με την πρόχειρη αυτή μπλόφα, σε άκυρο εντελώς χρόνο, θα είναι κολοσσιαία και θα αναιρεί την όποια επιχειρηματολογία σου.

Η τουριστική σεζόν μόλις τελείωσε για το 2015. Κανένας δεν θα έρθει ή θα παραμείνει σε μια χώρα στο χείλος της οικονομικής αναρχίας.

Η τραπεζική πίστη βλήθηκε ανεπανόρθωτα για χρόνια. Ποιος αλήθεια θα εμπιστευτεί ξανά καταθέσεις όταν μπορεί, κυριολεκτικά, ένα ξημέρωμα με μια ανακοίνωση, να πάει σε περιορισμούς ή και χειρότερα;

Η εμπιστοσύνη προς το κράτος βλήθηκε και πάλι καταστροφικά. Προσπάθησε τώρα να πείσεις κάποιον να πληρώσει τους φόρους του. Γιατί; Για τον επόμενο ανίκανο πρωθυπουργό; Που δεν έχει το παραμικρό σχέδιο για το τι κάνει;

Για μερικές εβδομάδες, στην καλύτερη περίπτωση, η οικονομία μπαίνει στον πάγο, πρακτικά λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και λόγω της διάχυτης ανησυχίας.

Η κυβέρνηση απώλεσε κάθε ίχνος αξιοπιστίας και πλέον είναι με αμφίβολη νομιμοποίηση, ακόμη και στους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Όπως εγώ.

Οι εξελίξεις σίγουρα θα ξεπεράσουν αυτό το κείμενο. Εδώ και μήνες δεν γράφω τίποτα γιατί πιστεύω ότι η γνώμη μου δεν ενδιαφέρει κανέναν και ούτε πρόκειται να αλλάξει κάτι. Απλά ένιωσα ότι έπρεπε να την καταγράψω για δική μου μελλοντική αναφορά.

Αν κάποιος διαβάζοντας αυτό το κείμενο βιαστεί να μιλήσει για νεοφιλελέ, ευρωπαϊστή, δούλο κτλ αρκεί να ρίξει μια ματιά στο υπόλοιπο blog. Δωρεάν είναι.

Κρίνοντας αυτό το δημοψήφισμα σαν πολιτική κίνηση μπλόφας, μην έχοντας την παραμικρή εμπιστοσύνη πλέον σε μια κυβέρνηση που δεν μου έχει παρουσιάσει την παραμικρή εναλλακτική και αποδείξει την ικανότητα της να διαχειριστεί μια τόσο πολύπλοκη κατάσταση θα ψηφίσω ΝΑΙ. Ελπίζοντας πως αυτό θα σημαίνει την παραίτηση της (όπως άφησαν να εννοηθεί).

Δυστυχώς σε αυτό τον τόπο, όπως και στις περισσότερες χώρες, δεν υπάρχουν πλέον ηγέτες. Άνθρωποι που ακόμη και αν διαφωνείς ριζικά με τις ιδέες τους να σου εμπνέουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα τους να λειτουργήσουν ως διαχειριστές μιας στρατηγικής.

Αντί για αυτό έχουμε ιδεολάγνους αποκομμένους από κάθε πραγματικότητα, οικονομολόγους έτοιμους να δοκιμάσουν τις θεωρίες τους σε μπλόφες, πολιτικούς αριβίστες με μόνο σκοπό την μελλοντική τους διασφάλιση σε θέσεις τραπεζών και εταιρειών.

Αναζητούμε απεγνωσμένα κάποιον που να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων, αν και πρώτα πρέπει να κοιτάξουμε και στον καθρέπτη.

Δυστυχώς η πραγματική ζωή δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε ακολουθεί τσιτάτα από t-shirt και από τοίχους κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Τέλος όπως έγραψε ένας φίλος μου "Σε μια σοβαρή δημοκρατία πρέπει τα κόμματα να είναι αυτά που να υποστηρίζουν τις θέσεις των πολιτών και όχι οι πολίτες τις θέσεις των κομμάτων."

Είμαστε όλοι Έλληνες και όχι οπαδοί πολιτικών κομμάτων και συνθημάτων.

Ψυχραιμία, ενότητα και καλή μας τύχη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.