Μαθήματα από την προσφυγική κρίση

Ο τίτλος θα ήταν πιο σωστός ως "Πράγματα που ήδη ξέραμε και η προσφυγική κρίση απλά επιβεβαίωσε", αλλά θα ήταν πολύ μεγάλος για να χωρέσει.

1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας απολύτως χρεοκοπημένος θεσμός, πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν έχει κατορθώσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε καμία σημαντική κρίση από ιδρύσεως της και μάλιστα όσο η γραφειοκρατική φαντασίωση που ονομάζεται "πολιτική ενοποίηση" συνεχίζεται τόσο πιο αδύναμη γίνεται στις δράσεις της.

Μονίμως καθυστερημένη, μονίμως τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις με μισή καρδιά, με γνώμονα τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές σκοπιμότητες των μικρόνοων "ηγετών" της άγεται και φέρεται από εγωισμούς, ιδεοληψίες και συμφέροντα.

Η προσφυγική κρίση οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στην πολιτική "βλέποντας και κάνοντας" που ακολουθεί πιστά εδώ και δεκαετίες αυτός ο τραγελαφικός θεσμός. Όταν το κύμα ξεκίνησε με κύριο προορισμό την Γερμανία και τις χώρες του εύπορου Βορρά δεν πάρθηκε καμία απόφαση και καμία δράση. Και έτσι όταν το κύμα έγινε ασταμάτητο η Ένωση βρέθηκε για άλλη μια φορά στην γνώριμη θέση να αναζητά λύσεις αστείες, λύσεις με τις οποίες μόνο γραφειοκράτες με μεταξωτά κουστούμια σε γυάλινες αίθουσες θα ικανοποιούνταν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που θα την οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια για άλλη μια φορά στην αυτοκαταστροφή.

2. Οι ιδεοληψίες κυριαρχούν στη θέση του πραγματισμού. Από την μία έχουμε τους αριστεριστές που διαγωνίζονται στο ποιος θα επιδείξει τον μεγαλύτερο ανθρωπισμό ανάγοντας κάθε τι σε μάχη με φαντάσματα του φασισμού και του καπιταλισμού και από την άλλη τους πατριδοκάπηλους που προτιμάνε να κάψουν τη γη τους από να την πατήσει ξένος, εκτός αν πρόκειται για να του δώσουν κανένα μεροκάματο πείνας.

Οι μεν πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν σύνορα, ότι η αγάπη κερδίζει τα πάντα, ότι η Δύση φταίει για όλα τα δεινά του σύμπαντος και άρα μας αξίζει ότι μας συμβαίνει και επίσης ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους πάντες, έστω και αν δεν ξέρουμε τι είναι, δίνοντας τους σπίτια, δουλειά, σύνταξη, παιδεία και τις κόρες μας.

Οι δε πιστεύουν ότι αν δεν ανακόψουνε το κύμα των μεταναστών θα πάθουμε όλα τα παραπάνω και θα πέσει και φωτιά να μας κάψει.

Το ζήτημα είναι το εξής. Το πρόβλημα παραμένει ανεξαρτήτως τις φαντασίωσης την οποία προτιμά ο καθένας. Οι ροές δεν θα σταματήσουν οργώνοντας τα χωράφια. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε άγνωστους ανθρώπους να κυκλοφορούν κατά το δοκούν χωρίς πριν να έχει πιστοποιηθεί στο ελάχιστο ποιοι είναι. Δεν μπορούμε επίσης να φυλακίζουμε ανθρώπους σαν πρόβατα στο μαντρί επειδή κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες υπέγραψαν μια τραγελαφική συμφωνία με έναν από τους υποκινητές αυτής της Εξόδου, την Τουρκία.

Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι μια αντιμετώπιση με επιχειρησιακούς όρους, ακόμη και αν αυτό ακούγεται φασιστικό. Πρέπει να τους προσφερθούν ανθρώπινες συνθήκες παραμονής για όσο απαιτείται μέχρι να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν. Αν αυτοί οι χώροι είναι πρώην στρατόπεδα ή νοσοκομεία ή κτήρια καλώς, αν αυτό θυμίζει σε κάποιους το Άουσβιτς ας συνεχίσουν τις ανοησίες στο Facebook από το iPhone τους.

Όμως και οι ίδιοι οι πρόσφυγες πρέπει να δείξουν αντίστοιχης σύνεσης. Εσύ ήρθες στην χώρα μου, θα συμμορφωθείς με τους δικούς μου κανόνες. Έτσι λειτουργεί η φιλοξενία από τότε που εφευρέθηκε ο όρος.

3. Η ανθρώπινη κατάσταση. Όταν ο άνθρωπος βρεθεί στα όρια της επιβίωση όλος ο πολιτισμός, η παιδεία και η ομορφιά φεύγουν από το παράθυρο. Η ανθρώπινη κατάσταση στα όρια της επιβίωσης είναι πρωτόγονη και άσχημη και βίαιη και αυτό επιβεβαιώνεται και θα επιβεβαιώνεται για πολλές, πολλές γενιές ακόμη...

4. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Λέγεται ισλαμικός φονταμενταλισμός. Το γιατί θέριεψε, το ποιος τον χρηματοδοτεί και ποιος τον κατευθύνει είναι θέμα για άλλη συζήτηση, όμως μέσα από τις τάξεις του βγαίνουν άτομα έτοιμα να δολοφονήσουν μαζικά χωρίς πρόκληση και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ή να επιτρέψουμε.

Και τι σχέση έχει το προσφυγικό με την ισλαμική τρομοκρατία φασίστα, ρατσιστή και μισαλλόδοξε θα ρωτήσει ο αριστεριστής. Η σύνδεση έγκειται στο ότι εισέρχεται στην Ευρώπη ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα καταλήξουν σε χώρες που δεν ήθελαν καν. Σε χώρες στις οποίες το κατά πόσο μπορούν να ενσωματωθούν είναι κάτι που θα δείξει μόνο η ιστορία. Ομάδες ανθρώπων που περιθωριοποιούνται δρουν σαν δοχείο πίεσης και είναι καταλύτης κοινωνικών εντάσεων και μίσους. Ο καλύτερος χώρος για την στρατολόγηση μαχητών αυτοκτονίας δηλαδή.

Όποιος προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλο του, γνωστό και ως πολιτική ορθότητα και να μην σκεφτεί ότι αυτό είναι ένα εν δυνάμει θανάσιμο ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας είναι ανόητος.

5. ΜΚΟ. Κάτι που αναδείχτηκε μέσα από διάφορα περιστατικά που ακροβατούν στα όρια του εγκλήματος είναι και η ανεξέλεγκτη πλέον δράση ποικίλων οργανισμών που δρουν κάτω από τον γοητευτικά πολιτικό ορθό μανδύα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Καθώς μάλιστα δρουν σε μια χώρα που δεν έχει κηρυχτεί ως failed state ή σε ανθρωπιστική κρίση, όχι επίσημα τουλάχιστον, δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν την περιοχή ως μια γκρίζα ζώνη ανομίας. Δεν μπορεί να κάνουν εκεί πάνω ότι θέλουν και να υποκαθιστούν το επίσημο κράτος. Κάτι βέβαια που δεν είναι και δύσκολο μιας και το επίσημο κράτος, ειδικά με την Πρώτη Δεύτερα Φορά Αριστερά, είναι σε επίπεδα λειτουργίας παιδικού πάρτι.

Όσο κρυβόμαστε πίσω από την πολιτική ορθότητα ή την σημαία τόσο το πρόβλημα δεν θα επιλύεται. Και δεν θα αρχίσει να επιλύεται αν δεν κατανοήσουμε ότι πρώτον ένας μεγάλος αριθμός αυτών των ανθρώπων είτε το θέλουμε είτε όχι θα μείνουν εδώ και δεύτερον ότι οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους και όχι για να κάμπτονται κατά το πολιτικά ορθό ή το πολιτικά βολικό.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.


2 σχόλια:

  1. Περισσότερο από ποτέ τώρα η Ευρωπαική ένωση θυμίζει στρουθοκάμηλο με το κεφάλι χωμένο βαθιά στο χώμα.. Κάθομαι και απορώ, τι στον κόρακα υποτίθεται ότι είναι όλοι όσοι κινουυν τα νήματα τόσο στη Ε.Ε όσο και παραέξω, δεν καταλαβαίνουν ότι όλο αυτό μόνο άσχημο τέλος θα έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταλαβαίνουν μέχρι εκεί που φτάνει η πολιτική τους σκοπιμότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.