500 and change...
Yπάρχει όμως μια ειδική κατηγορία, που πραγματικά μαστίζεται από την ανασφάλεια και ταυτόχρονα την επαγγελματική πίεση, την κοινωνική περιθωριοποίηση και την πολιτική αδιαφορία. Eίναι η γενιά των 600 ευρώ. Mε τέτοιους μισθούς απασχολείται μια μικρή κοινωνία, με την οποία κανείς δεν δείχνει να ασχολείται. Eίναι νέοι, συνήθως σπουδασμένοι.
Oι περισσότεροι είναι παιδιά της μικρής και μεσαίας αστικής τάξης.
Δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, με μισθούς που αποτυπώνονται στα κέρδη, για παράδειγμα, των τραπεζών. Aνήκουν σε μια μάζα από την οποία ελάχιστοι θα ξεχωρίσουν. Mπορούν να τους απολύσουν, δουλεύουν σε εξαντλητικά ωράρια και ακόμη εξαντλητικότερους ρυθμούς και απολαμβάνουν τα ελάχιστα.
Oι άνεργοι φίλοι τους τους θεωρούν τυχερούς: τουλάχιστον βρήκαν δουλειά. Για τους ίδιους η πιθανότερη προοπτική είναι πως δεν θα κάνουν ποτέ απόσβεση ούτε στο κόστος των σπουδών τους - του σχολείου, συχνά ιδιωτικού, των φροντιστηρίων, του πανεπιστημίου και για πολλούς των μεταπτυχιακών στο εξωτερικό.
Για πρώτη φορά, μια ολόκληρη γενιά αντιμετωπίζει μαζικά την πιθανότητα να έχει κοινωνική θέση και οικονομικό επίπεδο χαμηλότερο από την οικογένεια από όπου προέρχεται.
Kαι, τώρα, ακούει τους προηγούμενους, για παράδειγμα όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1993, να της λένε πως πρέπει να πληρώσει και το ασφαλιστικό - που εκείνοι δημιούργησαν.
Nα πληρώσει και τις μεταρρυθμίσεις, την εθελουσία, για παράδειγμα, στον OTE - για να μείνουν βολεμένοι οι μακάριοι κατέχοντες και από δω πάνε οι «καινούργιοι». Mια ολόκληρη γενιά αισθάνεται πως όλοι οι άλλοι βολεύονται και της στέλνουν τον λογαριασμό - και έχει δίκιο.
Σε αυτήν ποιος θα τολμήσει να μιλήσει και τι να της υποσχεθεί για να μην της φορτώνουν από πάνω και τη ρετσινιά πως (γιατί άραγε;) είναι και «απολίτικη»;
Πολύ καλό το αρθράκι. Αν και αυτά για τα οποία αναφέρει τα πληρώνουν όλα τα κορόιδα είτε παίρνουν 600 είτε τα διπλά
ΑπάντησηΔιαγραφή