Οι πολιτικές ιδεολογίες είναι νεκρές

Οι παραδοσιακοί όροι που χρησιμοποιούνταν για να πουλήσουν μια ιδεολογία σε μια μερίδα της κοινωνίας και να την φανατίσουν ως συνέπεια εναντίον κάποιας άλλης, είναι σήμερα παρωχημένες, νεκρές και θαμμένες.

Οι εξελίξεις τις ξεπέρασαν με χαρακτηριστική άνεση. Τα σοσιαλιστικά πειράματα κατέληξαν σε χρεοκοπημένες δημοκρατίες δημοσίων υπαλλήλων, η ευαγγελιζόμενη ισότητα του κομουνισμού σε σιδηρά απολυταρχικά καθεστώτα που βύθισαν τις κοινωνίες τους στην ανέχεια και οι φιλελεύθερες οικονομίες δεν μπορούν να σταθούν στην πράξη χωρίς τα δεκανίκια του κράτους.

Ο λόγος της αναποτελεσματικότητας τους; Ο ανθρώπινος παράγοντας. Γιατί παρά τα ότι υπόσχονται όλες αυτές οι ιδεολογίες, πάντα υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα. Έλλειμμα ισότητας. Καμία ιδεολογία δεν την εξασφαλίζει γιατί ο άνθρωπος ως πλάσμα δε τη θέλει. Δεν έχει εξελιχθεί στο στάδιο αυτό ακόμη. Και δυστυχώς, η επιβεβλημένη κάτω από την κάννη όπλων ισοπεδωτική ισότητα για τον εργάτη του κομουνισμού δεν πιάνει...

Επομένως, είναι λογικό κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος σήμερα να έχει ξεπεράσει τα στεγανά του "αριστερός", "δεξιός" και άλλα τέτοια όμορφα οπαδικά χρώματα. Το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα. Το ζητούμενο είναι η πρόοδος. Και αυτή η πρόοδος δεν είναι προνόμιο κανενός πολιτικού χώρου.

Ειδικά στην Ελλάδα, αν η απόλυτη ανομία απαιτεί αυστηρά μέτρα για να καταπολεμηθεί και αν αυτή η αυστηρότητα ονομάζεται από κάποιους "δεξιά" τόσο το καλύτερο. Αν η αξιοκρατία στην αγορά εργασίας ονομάζεται "σοσιαλισμός" εύγε! Αν η ύπαρξη πρόνοιας για όσους πραγματικά έχουν προβλήματα [και όχι ανάγκη για νέα επιδόματα] ονομάζεται "αριστερή στροφή" έξοχα.

Ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά είναι να αφήσουμε τα κοσμητικά επίθετα, να ωριμάσουμε σαν κοινωνίες και να βρούμε ένα ελεύθερο μοντέλο οργάνωσης χωρίς χρώματα, που θα είναι όσο αυστηρό πρέπει και όσο προοδευτικό χρειάζεται. Μέχρι να χωνέψει το μικρό μυαλουδάκι μας ότι τα αμύθητα πλούτη που κοστίζουν σε αμέτρητο πόνο είναι ανούσια. Ναι μιλάω για μια ουτοπία...

Είναι αλήθεια λοιπόν. Είμαι δεξιός(δηλαδή δεξιόχειρας).

2 σχόλια:

  1. "Τα σοσιαλιστικά πειράματα κατέληξαν σε χρεοκοπημένες δημοκρατίες δημοσίων υπαλλήλων"
    Ε, όχι και "δημοκρατία" η Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δίκιο έχεις, αλλά είναι όλη η φράση σε εισαγωγικά :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.