Στο μίξερ

Για τους μουσικόφιλους που ασχολούνται με την αγαπημένη τους μουσική ως απλοί ακροατές, η εκτέλεση της εμπεριέχει και κάποια ακατανόητη μαγεία. Κάποιοι τύποι μπροστά σε κονσόλες με εκατοντάδες κουμπιά κουμαντάρουν τους ήχους που παράγουν κάποιοι άλλοι τύποι χορεύοντας με τα δάκτυλα πάνω σε χορδές και κοπανώντας κρουστά...

Φυσικά υπάρχει μέθοδος στο χάος ή αν μιλάμε για metal ελεγχόμενο χάος :p Εξίσου σημαντικό ρόλο με τη σύνθεση και την εκτέλεση παίζει και η μίξη. Είναι γνωστό ότι είμαι μεγάλος οπαδός των σύγχρονων τεχνικών μίξης και παραγωγής. Μου αρέσει ο πεντακάθαρος και τεράστιος ήχος και μισώ τις άθλιες παραγωγές περασμένων δεκαετιών, ειδικά στον σκληρό ήχο, όπου όλα ήταν μια ξερή, άθλια μπούρδα. Από την άλλη, με τόσο όγκο και χαμηλό συχνοτικό περιεχόμενο, στο metal, εύκολα ακόμη και η καλύτερη σύνθεση μπορεί να γίνει μια λασπωμένη κουράδα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορεί κάθε όργανο από μόνο του να ακούγεται έξοχο, όμως όταν όλα αυτά παίζουν ταυτόχρονα πολλές από τις παραγόμενες συχνότητες τους αλληλοκαλύπτονται, με αποτέλεσμα ο ήχος να γίνεται θολός, μουντός και... λάσπη. Ιδιαίτερα επιρρεπές σε αυτό το φαινόμενο είναι το αγαπητό μου μπάσο που πρέπει να "ανταγωνιστεί" για αέρα με τις δαιμονισμένες κάσες στα χαμηλά και με τις υπερκορεσμένες, "σκουπισμένες" κιθάρες σε όλο το φάσμα :p Πολλοί εξακολουθούν να μην "ακούνε" το μπάσο ή να πιστεύουν ότι "δε χρειάζεται". Σαχλαμάρες. Πάρτε καλύτερα ηχεία. Πάμε παρακάτω.

Κάθε όργανο εκτός από τις θεμελιώδεις συχνότητες, που αποκαλούμε νότες και που είναι κοινές, όταν μιλάμε για την ίδια οκτάβα, παράγει και μια τελείως μοναδική σειρά αρμονικών, συμπληρωματικών αν θέλετε, συχνοτήτων οι οποίες του προσδίδουν και τη χροιά του, τη φωνή του. Η ίδια νότα, στην ίδια οκτάβα έχει τελείως διαφορετική χροιά στην κιθάρα, στο μπάσο ή στο πιάνο. Και αυτή τη χροιά είναι που μια καλή μίξη αναδεικνύει, επιτρέποντας σε κάθε όργανο να αναπνέει και να "ακούγεται".

Ένας καλός μηχανικός ήχου θα σμιλέψει το συχνοτικό φάσμα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αφήσει χώρο για αυτές τις συχνότητες, κάτι που θα δώσει έναν συνολικό ήχο πεντακάθαρο και γεμάτο. Περισσότερο είναι τέχνη παρά επιστήμη. Θέλει πολύ καλό εξοπλισμό και πολύ εμπειρία. Πραγματικά πολύ, πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για να ασχολείται κανείς, έστω και ερασιτεχνικά.

Είπα ότι λατρεύω τη μουσική; :p

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.