Greek σαπίλα

Λόγω ιδιαιτεροτήτων η Κίνα είναι συχνά αντικείμενο υποτιμητικού σχολιασμού. Όμως, παρά τα προβλήματα της δεν παύει να είναι μια χώρα που μεταμορφώνεται ταχύτατα. Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση είναι πως, αν μη τι άλλο, έχουν μια αυστηρή στάση απέναντι στη διαφθορά.

Πάνω από 500 δημόσιοι λειτουργοί και 300 δικαστικοί έχουν φυλακιστεί ή εκτελεστεί για περιπτώσεις διαφθοράς και νομής δημοσίου χρήματος. Στην Κίνα. Αντίθετα στην Ελλάδα, τη χώρα της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, η διαφθορά τείνει να υφίσταται πλέον με τις ευλογίες του νόμου. Δεν είναι απλά μια γενικευμένη παθογένεια, όπως πχ. σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όχι, εδώ είναι μια επίσημη κρατική και δημόσια λειτουργία, όπως στις περισσότερες Αφρικανικές "δημοκρατίες".

Δεν νομίζω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε διαφορετικά ή πιο αισιόδοξα συμπεράσματα όταν παρακολουθούμε τον τρόπο που η ελεγχόμενη δικαιοσύνη συστηματικά κουκουλώνει υποθέσεις που αγγίζουν ποικίλα συμφέροντα, το πως αυτή χειραγωγείται ανοικτά από την κυβέρνηση, το πως οι πολιτικοί, αυτοί οι μπάσταρδοι, βρίσκονται διαρκώς στο απυρόβλητο και απαλλάσσονται παίζοντας το θύμα και προβάλλοντας ανόητες δικαιολογίες.

Και για αυτό δεν ευθύνονται οι πολιτικοί και οι δικαστικοί. Αυτοί βρήκαν το βάζο με το μέλι και δεν λένε να βγάλουν το δάκτυλο από κει. Φταίνε οι πολίτες, που και αυτοί με τη σειρά τους διευκολύνονται από την καθημερινή "μικρο-διαφθορά", φταίνε και αυτοί που ονειρεύονται το νέο ελληνικό ολυμπιακό άθλημα, το "πάρε τα λεφτά και τρέχα για 100μ - μετά θα απαλλαγείς"...

Οι δημοσκοπήσεις λένε τη μισή αλήθεια. Δεν είναι ότι ο κόσμος είναι θυμωμένος γιατί τον κλέβουν, είναι θυμωμένος γιατί δεν μπορεί να κάνει το ίδιο με τόσο θράσος, ευκολία και ατιμωρησία. Αυτή είναι η Ελλάδα του 2008. Πίσω ολοταχώς...

5 σχόλια:

  1. Ε, όχι και να μας πεις ότι η Κίνα είναι πρότυπο διαφάνειας...έλεος πια.

    Μπορεί οι 300 δικαστικοί να φαίνονται πολλοί αλλά στην πραγματικότητα είναι λίγοι σε σχέση με τον πληθυσμό (1,2 δις).
    Με μια απλή μέθοδο των 3 βρίσκεις ότι το νούμερο αυτό αντίστοιχα για την Ελλάδα των 10.000.000 είναι μόλις 2,5!!!

    Συμφωνώ βέβαια σε αυτά που λες για τα λαμόγια τα δικά μας αλλά η Κίνα δεν είναι η λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα ακριβώς η Κίνα είναι το ΠΡΟΤΥΠΟ της αδιαφάνειας είναι εντυπωσιακό ότι αν μη τι άλλο δεν ενδίδουν ολοκληρωτικά στη διαφθορά.

    Τουλάχιστον προσπαθούν και ακριβώς ο γιγάντιος αριθμός τους κάνει αυτή την προσπάθεια σημαντική και αξιόλογη.

    Εδώ 5 νοματαίοι, γνωστοί, κάνουν ότι θέλουν και κανένας δεν τους αγγίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η διαίρεση είναι ολίγον άκυρη. 300 ΑΝΩΤΕΡΟΙ δικαστικοί δεν είναι λίγοι και σίγουρα δεν μπορείς να το διαιρέσεις με το σύνολο του πληθυσμού καθώς δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι διορισμένοι δικαστικοί.

    Εδώ ξέρουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά σίγουρα αλλά δε φαντάζομαι ότι τιμωρήθηκαν γιατί επλειταν τα συμφέροντα του λαού αλλά μαλλον του καθεστώτως. Και δε νομιζω πως σε μια τοσο καταπιεστική χώρα υπάρχει τετοια διαφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά ρε παιδιά, χάνετε τελείως το νόημα;

    Στην Κίνα τον παράδεισο του ΑΓΡΙΟΥ καπιταλισμού, του κόμματος κτλ και πάλι ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ, στην γαμημένη την Ελλάδα πώς γίνεται και δεν ανοίγει ποτέ μύτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.