Death Magnetic (καλά 40)

Φοβάμαι πως πολλοί θα παρασυρθούν από την επιθυμία τους να ακούσουν τους Metallica "να τα σπάνε" πάλι και θα παραβλέψουν την πραγματικότητα αυτής της κυκλοφορίας. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι ένας θλιβερά μέτριος έως πολύ κακός δίσκος...

Εκνευρίζομαι γιατί ξέρω ότι όπως και το St.Anger [που κάνει για σουβέρ ή για σας τους άθλιους απωθητικό περιστεριών από τα κλιματιστικά] θα πάρει δεκάδες βραβεία και ίσως χαρακτηριστεί ως "επιστροφή σε φόρμα" μιας κάποτε τεράστιας μπάντας. Εκνευρίζομαι γιατί στα 70+ λεπτά που διαρκεί θα μπορούσατε να ακούσετε κάποια από τις δεκάδες καταπληκτικές νέες μπάντες που κυκλοφορούν τις δουλειές τους και που διακατέχονται από εκείνο το πάθος που κάποτε είχαν αυτοί οι τύποι. Αλλά τα διάφορα παρατσούκλια και οι ετικέτες της μουσικής τους θα σας αποτρέψουν και αντίθετα θα ακούσετε αυτό το νερόβραστο, ανέμπνευστο faux thrash.

Ο δίσκος πρέπει να κριθεί με βάση την ιστορία της μπάντας και με βάση αυτό που οι ίδιοι προμοτάρουν ότι κάνανε. Μια επιστροφή στο ύφος του Master Of Puppets, μια thrash επίθεση. Για να δούμε λοιπόν...

Τα τύμπανα. Θ Λ Ι Β Ε Ρ Α. Γεμίσματα με tom και κρουστά; Ξεχάστε τα. Ο Ulrich χτυπάει το snare [φαντάζομαι θα έπεσε τρελό quantizing γιατί θα έχανε το χρόνο]. Αυτά. Κρουστά; Το hihat. Ανοιχτό. Αυτά. Ride; Τι είναι αυτό; Bass drumming. Μιας και μιλάμε για metal και για thrash περιμένω να ακούσω δικασιές πολύπλοκες, καταιγιστικές που να ακολουθούν τις κιθάρες και ακόμη παραπάνω. Σκατά. Ακόμη και σε μερικά "breakdown" είναι ηχηρά απούσες. Μπορεί το 1980 αυτό να ήταν ανεκτό, με τα σημερινά στάνταρντ της μουσικής μας είναι απλά απαράδεκτο.

Πολύς λόγος έγινε για τη συνεισφορά του Trujillo και πόσο γαμάτα είναι που παίζει με δάκτυλα κτλ κτλ. Παιχταράς είναι, μόνο που το μπάσο απλά ακούγεται (με το ζόρι) και περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Όπως πάντα στους Metallica. Προς τι οι μεγάλες κουβέντες και η ειρωνεία προς τον Newsted;

Τα σόλο επέστρεψαν! Ο Hammet τα δίνει όλα! Αυτό λέγανε όλοι. Εδώ έχουμε τις χειρότερες ιδέες που είχε ποτέ ο Hammet και σε μερικά σημεία πραγματικά δεν ακούγονται. Wah στο auto και άγιος ο θεός...

Riff. Μέτρια. Μερικά σου τραβάνε το αφτί. Αλλά έτη φωτός μακριά από τις riffaρες που όλοι λατρέψαμε.

Φωνητικά. Τουλάχιστον δεν είναι τελείως παράφωνα όπως στο St.Anger. Η βλαχειά επιστρέφει με πάθος και κάθε τρίτη λέξη τελειώνει με το ατσαααα [Deathaaa, Lovaaa] του Hedfield. Οι στίχοι είναι μετριότατοι ως γελοίοι [the light that isn't a light] και η ερμηνεία απλά είναι κενή. Δεν τον κατηγορώ και εγώ αν αγόραζα Armani με τη σαγιονάρα μου και έμπαινα στη Mercedes μου θα δυσκολευόμουνα να βγάλω ψυχή σε τέτοια οργισμένη μουσική. Αν δεν το πιστεύεις, αν δεν είσαι πραγματικά τσατισμένος τότε αυτή η μουσική ακούγεται σαν ανέκδοτο.

Και κάτι τέτοιο είναι αυτός ο δίσκος. Η τεράστια διάρκεια των κομματιών είναι αδικαιολόγητη. Δεν υπάρχουν καν σπουδαία riff! Τι θα κουβαλήσει το κομμάτι για τόση ώρα; Ειδικά το ορχηστρικό έπρεπε να είχε κοπεί. Η μπάντα [δηλαδή ο Cliff...] που έγραψε το Orion, το Call Of Cthulu, το To Live Is To Die θα έπρεπε να έχει την αξιοπρέπεια να μην κυκλοφορεί τέτοιες μετριότητες όπως το Suicide & Redemption (ασχολίαστο το Unforgiven III -- έλεος!)...

Γενικά έχω την εντύπωση πως η μπάντα προσπάθησε πολύ να αντιγράψει τον παλιό εαυτό της, το μόνο που κατάφερε είναι να κάνει ένα δίσκο με μεγάλα κομμάτια όπως στο And Justice, αλλά με τεχνοτροπία Load και χωρίς πάθος, έμπνευση ή ανάγκη να το κάνει.

Συγνώμη αλλά αυτό δεν είναι thrash, δεν είναι καν μοντέρνο metal. Οι Exodus, οι Testament και οι Kreator έχουν ακόμη το πάθος και παίζουν thrash, άλλες μπάντες όπως οι Machine Head, οι Nevermore, οι Meshuggah και οι Lamb Of God ορίζουν το μοντέρνο ήχο και όλες αυτές οι νέες μπάντες, που τόσο πολλοί σνομπάρουν εμμένοντας σε 10 παλιούς, παίζουν ειλικρινά και τεχνικά άρτια, μπολιάζοντας όλες τις επιρροές τους και ανοίγοντας νέα μονοπάτια.

Εν τέλει, ίσως δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο ταιριαστό εξώφυλλο οι άλλοτε κραταιοί Metallica. Είναι πια εκτός τόπου και χρόνου. Η έμπνευση τους έχει πεθάνει εδώ και καιρό. Ας συνεχίζουν να παίζουν μόνο ζωντανά τα παλιά, πραγματικά μεγάλα κομμάτια τους, όσο ακόμη ο Ulrich μπορεί να παίζει έστω και τη μία κάσα του...

Άδικα έκανα το ταξίδι στη Γαλλία για να αγοράσω το δίσκο! :@
SHIFT + DELETE

ΥΓ. Στην εικόνα ο Lars διαπιστώνει πως έχει διάφορα πράγματα γύρω του πέρα από το ταμπούρο και τρομοκρατείται!
ΥΓ2. Σε όποιον δεν αρέσει η άποψη μου ας απαντήσει με επιχειρήματα και παραδείγματα στο τι βρήκε που του άρεσε... Γιατί αυτή η κριτική είναι από κάποιον που ξεκίνησε να μαθαίνει μπάσο παίζοντας το My Friend Of Misery και το Orion...

13 σχόλια:

  1. Εγώ ως παλιός καταδικάζω την άποψη σου :P
    Κοίτα επιχειρηματολογείς άρα η γνώμη σου έχει βάση. Αλλά τα σημεία που αναφέρεσαι είναι λεπτά και κάπου ξεφεύγουμε από την δισκοκριτική και θα πάμε στη φιλοσοφία. Προσωπικά μου φάνηκε μια αξιοπρεπής προσπάθεια. Ούτε ανοησία είναι, ούτε όμως αγγίζει το metal του σήμερα. Είναι Metallica άρα mainstream σε ένα βαθμό. Έτσι πρέπει να το δεις και να μη περιμένεις κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι είμαι υπερβολικά αυστηρός/αναλυτικός γιατί ακριβώς πρόκειται για τους Metallica.

    Αν πραγματικά έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούμε ότι μια κυκλοφορία τους είναι "καλή" επειδή είναι μέτρια/κακή και όχι επιπέδου St.Anger είναι αποτυχία (τους).

    Ναι, αλλά όλα αυτά τα σημεία καταστρέφουν το δίσκο για εμένα. Ειδικά το ότι ακούγεται πέρα ως πέρα κενός. Δεν έχει καθόλου πραγματική ενέργεια. Αν με καταλαβαίνεις. Μπορεί να κοπανάει αλλά δεν σου μεταδίδει τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9:38 μ.μ.

    Ε ενταξει τωρα αν ειναι να λεμε οτι το Death Magnetic ειναι θλιβερος η μαπα δισκος μονο και μονο για να την πουμε στους metallica,δεν αξιζει τον κοπο να σχολιασουμε τιποτα.

    Ενταξει δεν ειναι τπτ το ιδιαιτερο αλλα σε καμια περιπτωση δεν τον λες θλιβερο,αθλιο,κακο η μαπα.Eιναι ενας καλος δισκος,τονιζω ξανα,οχι κατι το ιδιαιτερο αλλα τουλαχιστον ενας αξιοπρεπης δισκος και μια καλη εποστροφη για τους metallica.Eχει καποια αρκετα καλα κομματια οπως All Nightmare Long,The Judas Kiss,The day that never comes,και το cyanide που πολλοι βγηκαν κ ειπαν οτι ειναι απο τα χειροτερα του δισκου το θεωρω καλο κομματι etc etc.

    Εκτος αν καποιοι ειχαν τοσο υψηλες προσδοκιες και περιμεναν απο τους metallica ετσι οπως τους ξερουμε σημερα και ετσι οπως εχουν γινει μετα την black album εποχη να βγαλουν την σουπερ δισκαρα η το νεο master,εαν ειναι οντως ετσι τοτε ειναι λογικο να απογοητευτηκαν και να τους φαινεται κακος ο δισκος.

    Αυτα σαν παρατηρησεις απο μενα.:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν το μόνο που κατάφεραν γυρνώντας στο πνέυμα του Master Of Puppets, τη βίβλο ουσιαστικά του thrash, ήταν αυτό μπορώ να μην το χαρακτηρίσω θλιβερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11:19 μ.μ.

    Αλλο πραγμα να λεω οτι θα φτιαξω κατι που θα θυμιζει εστω και λιγο τα παλια οπως το master.Υπαρχει διαφορα αναμεσα σε αυτα τα δυο.

    Το αν περασε πρως τα εξω η εντυπωση οτι οι metallica με το νεο τους αλμπουμ θα γυρνουσαν στον ηχο του master η του justice τοτε ειναι λαθασμενη αυτη η εντυπωση.
    Μαλλον οσοι το πιστεψαν αυτο πιαστηκαν κοροιδα απο τον Lars. xD

    Να μου πεις ξερεις κατι φιλε το reload η το st anger ηταν θλιβεροι και μαπα δισκοι να το δεχθω,δεν νομιζω οτι θα διαφωνησει κανεις.

    Ομως θεωρω υπερβολη να λεει καποιος το Death Magnetic πατατα η οτι ειναι παπαρια. Ο δισκος και καποια καλα κομματια εχει και στεκεται αξιοπρεπης.Δεν ειναι η δισκαρα που θα αλλαξει το metal αλλα δεν ειναι και "νεο" st anger.

    H παραγωγη ισως να ξενιζει καπως και να μην ειναι στο επιπεδο που θα επρεπε,απο εκει και περα εχει καποια καλα κομματια ο δισκος.

    Δεν μπορω να ξερω τι προσδοκιες και απαιτησεις ειχε ο καθενας απο τους τωρινους metallica οσο αναφορα το νεο τους δισκο,ομως θλιβερο δεν τον λες παντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο καθένας δικαιούται να του αρέσει ότι θέλει.

    Απαιτήσεις οφείλουμε να έχουμε από τους Metallica αν θέλουν να δικαιολογούν και αυτοί το όνομα τους. Αν έκαναν κάτι στο ύφος του Load, αυτό to southern/sludge/rock, δεν θα είχα καμία απαίτηση.

    Αν όμως πάνε να κάνουν thrash δίσκο και νομίζω αυτή ήταν η ιδέα και ο ήχος που στοχεύουν πρέπει να αναμετρηθούν με τους αναγεννημένους συντοπίτες τους.

    Και σε αυτές τις συγκρίσεις είναι που ο δίσκος χωλαίνει και τον χαρακτηρίζω θλιβερό. Άκου το Atrocity Exhibition και μετά ας μιλήσουμε για riff, drumming, solos και παθιασμένα φωνητικά...

    Mainstream Metallica και Thrash απλά δεν κολλάνε, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος6:41 μ.μ.

    To death magnetic ειναι ενας καλος δισκος και αξιοπρεπης,μην λετε οτι ναναι τωρα απλα για να βγαλετε χολη η δεν ξερω και εγω τι αλλο.

    Αν καποιοι απο εσας ειχατε τοσο μεγαλες φιλοδοξιες για το νεο αλμπουμ των metallica και ελπιζατε σε ενα νεο master of puppets τοτε κακως ειχατε αυτη την εντυπωση και λογικο ειναι ο δισκος να σας φαινεται θλιβερος.

    Με βαση τα σημερινα δεδομενα και αν λαβουμε υποψην πως ειναι οι metallica μετα το black album τοτε ειναι ενας αρκετα καλος δισκος.Τιποτα περισσοτερο και τιποτα λιγοτερο.

    Ολα τα αλλα που ακουγονται απο καποιους οτι το death magnetic ειναι παπαρια,μαπα,μαλακια και τα γνωστα ειναι απλα υπερβολες και τιποτα αλλο.

    ΥΓ Πολυ καλο κομματι το All Nightmare Long

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελάχιστοι δίσκοι σήμερα δεν είναι αν μη τι άλλο αξιοπρεπείς. Μερικοί είναι φανταστικοί, αλλά η προσφορά είναι τόσο μεγάλη και τα κολλήματα τέτοια που λίγοι θα τους ανακαλύψουν.

    Και με βάση τα λεγόμενα σας νομίζω ότι δεν έχω άδικο σ'αυτό που είπα. Αν δεν έγραφε Metallica στο εξώφυλλο, με το χέρι στο... αφτί :p, θα του δίνατε μια ευκαιρία/ή θα το ξανακούγατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Death Magnetic
    Άκουσα μερικά κομματια, αλλά δ εμπορώ να πω ότι τρελάθηκα κιόλας.. Αλλα αυτά εχει η ζωή, σε 5 ή 6 χρόνια ίσως καταφέρου να βγάλουν κάτι που πραγματικά θα μας αφήσει άφωνους, ή μήπως θα μας κουφάνει καλύτερα... ;Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Α και επιμένω Disturbed των οποίων κάθε νέος δίσκος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφιερωμένο
    http://www.metalsucks.net/?p=7045#more-7045

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλε χωρίς παρεξήγηση αλλά κάτι τέτοιες γνώμες με εκνευρίζουν πολύ. Συγκρίνεις του Metallica του 80 με τους Metallica του 2008 ; Πανω κάτω 30 χρόνια είναι ρε ξάδερφε...

    Επειδή άκουσα κ εγω το DM, σου λέω ότι πρόκειται για ένα καλό album. Οχι πολύ καλό. Σε καμια περιπτωση κακό ή σκατά όπως λες εσυ. Η παραγωγή είναι σκατά και το master είναι για πέταμα. Αλλά το Suicide & Redeption στο σημείο που παίζει το σολο ο Hetfield κάπου στην μέση του τραγουδιου είναι επικό και θυμίζει όσο τίποτα Justice. Επίσης μου την έδωσε γιατι σε σημεία nu-metalliζει ο δίσκος αλλά παρόλα αυτά έχει κάτι σημεία (bow down ...) που είναι καύλα.

    Metallica 4 Ever

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και γιατί να μην τους συγκρίνω όταν ΟΙ ΙΔΙΟΙ διατυμπάνιζαν ότι επέστρεψαν σε εκείνο τον ήχο;!

    Εμένα με εκνευρίζει το γεγονός ότι όλοι λέτε ότι εντάξει είναι ένας μέτριος δίσκος, αλλά δεν σταματάτε να τον... εκθειάζετε... Οξύμωρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.