Άντε ρε Γιώργο!


Αν είχε κανείς αμφιβολίες για το πόσο ανύπαρκτη, ανίκανη και αφερέγγυα ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση, αρκεί να θυμηθούμε πως αντιμετωπίστηκε ο Παπακωνσταντίνου όταν πήγε στις Βρυξέλλες και είπε "Γεια παιδιά, ξέρετε το έλλειμμα είναι 12%" :@ Πώς; Με μια Marduk λαβή :@

Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για του Ευρωπαίους; Ήταν και άλλοι λόγοι (κύρος του θεσμού της ΕΕ, κερδοσκοπικά παιχνίδια που ακολούθησαν με τα ομόλογα); Ότι και να ήταν, η πίεση για αλλαγές και άμεσα μέτρα είναι πρωτοφανής και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη.

Άκουσα τη συνέντευξη που έδωσε ο Παπανδρέου χθες. Τα επιχειρήματα του είναι σωστά. Μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες μπορεί να μην δουλέψουν στην στρεβλή Ελλάδα, το κόστος δεν πρέπει να μετατεθεί ξανά στους αδύνατους και σίγουρα οι σπασμωδικές κινήσεις είναι χειρότερες από έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη. Μπορεί πραγματικά να μην περίμεναν την απόλυτη διάλυση που βρήκαν, αλλά έπρεπε να είναι υποψιασμένοι. Από την άλλη, είναι μόλις δύο μήνες στην εξουσία. Ίσως οι απαιτήσεις να είναι υπερβολικές, αλλά αντίστοιχα πιεστικές είναι και οι καταστάσεις.

Δεν αμφιβάλω για τις καλές προθέσεις του Παπανδρέου. Όλα τα μέτρα κινούνται προς την ορθή και δίκαια κατεύθυνση, αλλά θα εφαρμοστούν; Και πότε; Τα κατεστημένα, με την τρομερή αδράνεια τους, θα δεχτούν μύγα στο σπαθί τους; Δεν υπάρχει πια κοινωνική και γενεαλογική ευαισθησία στην Ελλάδα. Χάθηκε κάπου στο δρόμο της διαφθοράς, του βολέματος και της αυθαιρεσίας.

Θέλετε να μειώσετε το κόστος του κράτους και να βελτιώσετε τα έσοδα; Μείωση αποδοχών βουλευτών, αφαίρεση οικονομικών προνομίων των δικαστικών, κατάργηση σκανδαλωδών επιδομάτων στο δημόσιο, άμεση κρίση των δημοσίων υπαλλήλων και απόλυση των αργόμισθων, παραδειγματική τιμωρία των φοροφυγάδων με άμεση κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και αφαίρεση επαγγελματική άδειας, μείωση εισφορών των νέων εργαζομένων, μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, φυλάκιση σε ισόβια όσων παίρνουν φακελάκια, αυστηρός έλεγχος των εξόδων. Απλά πράγματα. Αυτά είναι λύσεις. Δεν θίγουν κανέναν πάρα μόνο τους βολεμμένους και τις βδέλλες της κοινωνίας. θα τολμήσει κάνεις να τα πάρει;

Το μεγαλύτερο μέρος των σκεπτόμενων ανθρώπων πιστεύω πως είναι έτοιμο να στηρίξει μέτρα που μακροπρόθεσμα θα βελτιώσουν τη ζωή μας. Αν αποβάλουν το φόβο του "πολιτικού κόστους" και θεσμοθετήσουν όσα διακηρύττουν εδώ και δύο μήνες (χωρίς να γίνονται πολλά), τα πράγματα θα βελτιωθούν. Αν αναλωθούν και πάλι σε ατέρμονους "διαλόγους", δοσοληψίες, υποχωρήσεις και πολιτικά παιχνιδάκια, τότε χάσαμε. Όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.