Metal guitar primer


Μιας και το μπιτζέκι της κιθάρας τσίμπησε αρκετά παιδιά τελευταία, είπα να συγκεντρώσω μερικά απλά tips που θα βοηθήσουν στα πέτρινα χρόνια της περιόδου της καθολικής κουλαμάρας :p Να χαίρεστε που δεν είμαι ο Bear Grylls, γιατί μάλλον θα σας έλεγα να φάτε μια σκουλικαντέρα και μετά να κατουρήσετε στο παγούρι σας :@ 

Σημ: Δεν το παίζω γνώστης, δάσκαλος, ήρωας, λειτουργός κτλ. Και εγώ αρχάριος είμαι... Μερικά tips μόνο, για να εστιάσετε την ώρα σας δημιουργικά και μεταλλικά \m/ 

Μάθε την κιθάρα ρε: Είναι ένα κομμάτι ξύλο με μεταλλικές χορδές. Δεν υπάρχει τίποτα μαγικό από πίσω. Εξοικειωθείτε με όλα τα μέρη της, το τι κάνουν και ΡΥΘΜΙΣΤΕ τα όπως σας αρέσει. Δεν χρειάζεται να πληρώνετε για να σας περνάνε χορδές ή να σας ρυθμίζουν το action! Είναι μια εύκολη διαδικασία. Με λίγο πειραματισμό και όρεξη θα το έχετε.

Μάθε αυτό που γουστάρεις: Ένα "λάθος" που κάνουν πολλοί όταν αρχίζουν είναι να ξεκινήσουν με πράγματα που θα μάθαινε κάποιος σε μια ακουστική κιθάρα. Δε λέω, ωραίες οι συγχορδίες, αλλά στα αλήθεια δεν ξέρω αν έχει νόημα να πελαγώσει κάποιος εδώ, όταν το μόνο που θέλει είναι να παίξει παραμορφωμένη ηλεκτρική κιθάρα! Εξάλλου όλα αυτά τα βιβλία δεν πρόκειται να σας μάθουν τίποτα για τις τεχνικές που απαιτούνται στην ηλεκτρική. Η ηλεκτρική και η ακουστική κιθάρα είναι διαφορετικά όργανα. Ξεκινήστε προσπαθώντας να παίξετε κουτσά στραβά κάποιο riff. Και μουσική που γουστάρετε θα παίζετε ΚΑΙ δεν θα βαρεθείτε/απογοητευτείτε εύκολα ;)

Σωστή στάση: Φροντίστε τα χέρια σας να είναι χαλαρά, αν νιώσετε να πιάνεστε κάτι δεν κάνετε καλά. Το αριστερό χέρι πρέπει να "πετάει" πάνω από την ταστιέρα και όχι να την χουφτώνει. Ο αντίχειρας είναι κάτι σαν οδηγός στο πίσω μέρος του λαιμού/μπράτσου/neck/whatever. Όλη η πίεση στις χορδές προέρχεται από τα δάκτυλα και όχι από όλο το χέρι. Δεν χρειάζεται δύναμη, μόνο ελαφριά πίεση.

Όλα τα δάκτυλα: Μην μπαίνετε στον πειρασμό να χρησιμοποιείτε μόνο ένα ή δύο δάκτυλα ή να μετακινείτε άσκοπα όλο το χέρι σε μια θέση (τέσσερα τάστα). Αρχίστε να χρησιμοποιείτε όλα τα δάκτυλα, ειδικά το μικρό. Και θα αρχίσουν να δυναμώνουν και να αναπτύσσει ο εγκέφαλος καλύτερο και πιο ακριβή έλεγχο. Το παίξιμο της κιθάρας δεν έχει τίποτα το "φυσιολογικό", με την έννοια ότι αυτές οι κινήσεις είναι εντελώς ξένες στο σώμα [αλλιώς και οι γορίλες θα παίζανε κιθάρα στη ζούγκλα :o], οπότε μην νιώθετε άσχημα όταν όλα είναι ασυντόνιστα στην αρχή.

MUTING: Το πιο δύσκολο πράγμα στην ηλεκτρική κιθάρα και κάτι που πολλοί αγνοούν στην αρχή, δεν είναι τόσο το πως θα παίξεις μια νότα σε μια χορδή, αλλά πως θα κάνεις όλες τις υπόλοιπες να το βουλώσουν! Από τις συμπαθητικές νότες (όταν παίζεις πχ μια Λα, όλες οι υπόλοιπες χορδές θα αρχίσουν να δονούνται στην ίδια συχνότητα λόγω συντονισμού), μέχρι τις... αστοχίες και τον θόρυβο που κάνουν τα χέρια, όλα αυτά πρέπει να ελέγχονται με πειθώ για να έχετε καθαρό ήχο. Αλλιώς πάτε παίξτε punk :p Το metal είναι πάνω από όλα ακρίβεια και αυστηρά ελεγχόμενο χάος \m/

Προσπαθήστε να ακουμπάτε πάντα με κάποιο δάκτυλο, δάκτυλα, την παλάμη, το... πόδι :@ τις χορδές που δεν παίζετε. Δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα, αλλά είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητο να αρχίσετε να προσέχετε αυτό το σημείο από την αρχή, αλλιώς θα αναπτύξετε πολλές κακές συνήθειες και θα έχετε ένα χάλια, άτσαλο ήχο...

Παίξε σαν να το εννοείς: Ένα τεράστιο μέρος του ήχου της ηλεκτρικής κιθάρας είναι στον τρόπο που παίζεις. Είναι ένα εξαιρετικά δυναμικό όργανο, ακόμη και κάτω από μπόλικο gain. Και τον καλύτερο ενισχυτή του κόσμου να έχεις, άμα παίζεις σαν πούστης, θα ακούγεσαι σαν πούστης :@ Αφού μιλάμε για metal, το κύριο χαρακτηριστικό του ήχου (τουλάχιστον στα ρυθμικά) είναι η επιθετικότητα. Και έτσι πρέπει να βγάζετε τις νότες. Άμα δεν βάλετε επιθετικότητα στο picking δεν θα βγάλετε αυτό τον εστιασμένο, θηριώδη ήχο.

Picking: Υπάρχουν πολλές σχολές, αλλά αυτό που ταιριάζει στο metal είναι το downpicking στα μπουκώματα και γενικά στα πολύ ρυθμικά μέρη των riffs και το alternate για όλα τα υπόλοιπα ή για όταν ο drummer αρχίζει να τρέχει σαν πούστης :p

Palm muting: Είναι κάτι πάναπλο, αλλά έχει και αυτό τη δικιά του τέχνη. Το πόση πίεση θα βάλεις, το που ακριβώς θα ακουμπήσεις την παλάμη, το πόσο επιθετικά θα χτυπήσεις τη χορδή. Τα πελώρια, μπάσα "μπουκώματα" είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του metal. Οφείλετε να το μάθετε και να το μάθετε καλά.

Power chords: Το ψωμοτύρι της ηλεκτρικής ροκ/metal μουσικής. Ο λόγος που είναι τόσο διαδεδομένες είναι ότι το διάστημα ανάμεσα στις νότες (τέλεια πέμπτη) δίνει έναν σταθερό ήχο κάτω από παραμόρφωση. Επειδή οι αρμονικές των συχνοτήτων αλλοιώνονται λόγω της συμπίεσης του σήματος από την παραμόρφωση, οι περισσότερες πολυφωνικές συγχορδίες ακούγονται απλά "λάθος", ασταθείς και δυσαρμονικές [όχι απαραίτητα κακό ;) ]. Ο τρόπος που παίζονται είναι ίδιος σε όλη την ταστιέρα και βασικά είναι το κύριο συστατικό κάθε ηλεκτρικού κομματιού ;) Μάθετε τον δακτυλισμό και εξοικειωθείτε ώστε να τον μετακινείτε πάνω κάτω στον λαιμό.

Κλίμακες: Εγώ απλά τις λατρεύω και είναι κάτι απείρως πιο χρήσιμο από τις ατελείωτες συγχορδίες που θα προσπαθούσατε να μάθετε τυφλοσούρτη. Οι συγχορδίες βγαίνουν από τις κλίμακες εξάλλου ;) Μιας και είμαστε στο metal, μάθετε οπωσδήποτε την φυσική μινόρε. Μάθετε τα διαστήματα ανάμεσα στις νότες και αρχίστε να εξασκείστε παίζοντας την σε μια χορδή ή και σε όλες, μπρος και πίσω.

Το να παίζεις κλίμακες νομίζω είναι μακράν η καλύτερη άσκηση για τα χέρια και γιατί δουλεύεις τον συγχρονισμό των χεριών και την εναλλαγή των χορδών, αλλά και γιατί μαθαίνεις στα χέρια σου να εκτελούν αυτόματα κινήσεις σε μουσικά διαστήματα και όχι απλά χρωματικά όπως κάτι περίεργες ασκήσεις κομποδέτης ;)

Έχετε το palm muting, τα power chord  και τις κλίμακες, Αρχίστε να εναλλάσσετε μπουκώματα με μερικές συγχορδίες και μετά μεμονωμένες νότες από την κλίμακα για να δημιουργήσετε τον σκελετό μια μελωδίας! Το κάνατε; Παίζετε metal! \m/

Καλή δύναμη! Και καλή πώρωση! \m/

Υγ. Αν κάποιοι όροι σας είναι άγνωστοι η λύση είναι απλή! Google it, you wankas! :o :p

8 σχόλια:

  1. Θα προτιμούσα να μου δείξει κιθάρα η κυρα-Jenna της φωτογραφίας, αλλά μέχρι τότε αφού έχουμε εσένα εύκαιρο :Ρ

    Μάγκα μου ντάξει, γράφεις Βίβλο...

    Άρχισα να παίζω κι όρθιος για να κάνω και ποζεριές :DDD Πολλή πλάκα χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eνα θα σε πω... Εισαι πολυυυυ μεγάααλος ρε!!! Πραγματικά , με την ανάρτηση αυτή τουλ μπορώ να εστιάσω λίγο καλύτερα.. Που θα παει , θα μάθω.. Κανένας δεν γεννηθηκε γνωρίζοντας ;).. Btw αυτό με τις κλίμακες θα το ψάξω πιο καλά., μου άνοιξες την όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλίμακες rule! Έμαθα την C Harmonic Minor προχθές κι έχω κάνει κάτι μελωδίες... να γλείφεις την πένα σου :Ρ

    Και κάτι που εμένα τουλάχιστον με βόλεψε, είναι να κάνω μικρές "προπονήσεις" αντί για μεγάλες. Δηλαδή αντί να παίξω μία ώρα σερί, παίζω 2 μισάωρα ή 3 20λεπτα μες στη μέρα. Δίνεις περισσότερο χρόνο στο μυαλό και στα χέρια να μάθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χωρίς κλίμακες δεν κάνεις τίποτα ;) Άτιμε! Έπιασες την harmonic minor ε? \m/

    Αν θες μπορείς να βάλεις στο Guitar Pro να σου δείξει όλες τις νότες μιας κλίμακας στην ταστιέρα σε κάποιο κλειδί.

    Το Lay Down Your Burdens ήταν εξολοκλήρου βασισμένο στην C Harmonic Minor, για παράδειγμα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελπίζω να μπω κάποια στιγμή και εγώ στο κλίμα και να μπορώ να σας πιάνω.. :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. I'm back!!!

    Ρε φίλε, έχεις κανα link για το πώς "κατασκευάζεται" η Harmonic Minor ας πούμε;

    Γιατί όπως σωστά μου είπαν, αν μάθω την C H.M., την D H.M. και πάει λέγοντας, τις μαθαίνω παπαγαλία και τις μαθαίνω ξεχωριστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η harmonic minor είναι η naturar minor ή Aeolian με μόνη διαφορά ότι έχει major 7th. Ο δακτυλισμός σε τρεις χορδές είναι
    1--1
    |--|--2
    3--3--3
    |--|
    4--4

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.