Ο ενισχυτής του φτωχού pt.IΙ


Μέρος δεύτερο του βραβευμένου οδηγού μαγειρικής "Χίλιοι τρόποι για να τηγανίσετε αβγά"... ουπς... εννοώ "Ο ενισχυτής του φτωχού". Στο πρώτο μέρος είδαμε τα βασικά προγράμματα που χρειάζονται για να παίξετε φονική metal κιθάρα στον υπολογιστή σας. Για να δούμε τώρα πως θα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα υλικά για να φτιάξουμε μουσική ομελέτα :@

DAW
Εγκαταστήστε το Reaper. Ξέρετε, next, next, next :o

ASIO4ALL
Εγκαταστήστε το ASIO4All.

Plugin Installation
Αν δεν έχετε κάποιον φάκελο VstPlugIns στο C:\Program Files (ή  C:\Program Files\Steinberg\ - είναι το default directory) δημιουργήστε έναν και αντιγράψετε όλα τα plugins (έχουν κατάληξη .dll) σε αυτόν.

Όταν ανοίξετε το Reaper αυτό αυτόματα θα δει τα plugins (αν είναι στο default directory). Αν δεν τα δει, πείτε του που είναι ο φάκελος. Πάτε Options -> Preferences -> Plugins -> VST και βάλτε τη σωστή διαδρομή.

Σημ: Αν χρησιμοποιείτε 64μπιτο λειτουργικό [και θα έπρεπε :@], προσέξτε ότι αυτά τα plugins είναι 32μπιτα. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργούν μόνο σε 32μπιτο DAW (δουλεύουν σε 64μπιτο με wrapper). Οπότε εγκαταστήστε κανονικά την 32μπιτη έκδοση του Reaper (βλέπει μνήμη πάνω από 3,2GB χωρίς πρόβλημα) και τα plugins στο C:\Program Files(x86).

Input Setup
Αν χρησιμοποιείτε Windows XP κάντε format και εγκαταστήστε τα 7 :@ Καλά εντάξει! Πάτε στον Sound Manager* (το ηχειάκι στην taskbar ή στον μίκτη της κάρτας ήχου σας) και μεταβείτε στις επιλογές ηχογράφησης (υπάρχει το Recording και το Playback). Εκεί επιλέξτε σαν ενεργή είσοδο, την είσοδο όπου θα συνδέσετε την κιθάρα σας.

Αν και δεν είναι η ιδανική λύση (δεν είναι impedance matched, εκτός αν χρησιμοποιείτε ενεργούς μαγνήτες) πρώτη σας επιλογή είναι να συνδέσετε την κιθάρα σας στο line-in (θα χρειαστεί ένας αντάπτορας από 1/4 καρφί σε mini jack), αλλιώς στο mic-in.

Αν δεν κάνετε την σωστή επιλογή στο Recoding, απλά δεν θα ακούτε τίποτα! Καλό είναι στο Playback να κάνετε mute την έξοδο της αντίστοιχης πηγής, για να μην ακούτε μαζί και το καθαρό σήμα. Δηλαδή αν συνδέσατε την κιθάρα σας στο line-in, στο Recording θα πρέπει να είναι επιλεγμένο το line-in και στο Playback το line-in να είναι muted.

Θεωρητικά είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε το  Reaper και να ξεκωλιαστούμε στα μιαρά riffs \m/

*Και πάλι υποθέτω ότι χρησιμοποιείτε τη βασική κάρτα ήχου σας. Τίποτα από αυτά δε χρειάζονται για interfaces με ASIO drivers.


Reaper single track setup


Πρώτο μέλημα είναι να πούμε στο Reaper από που να ακούει τις σατανικές νότες μας :@

Πάτε Options -> Preferences -> Audio -> Device. Στο Audio System επιλέξτε ASIO4All και στο ASIO Driver την κάρτα ήχου σας. Λογικά δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε κάτι στις επιλογές εισόδου.

Τώρα επιλέξτε ASIO Configuration. Για να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε εδώ*, διαβάστε το μανουάλι [αααμήηηηηννννν] ;) Βασικά θα ρυθμίσετε το μέγεθος των buffer. Όσο μικρότερο, τόσο πιο άμεση είναι η επεξεργασία και τόσο πιο χαμηλό το latency (η καθυστέρηση από τη στιγμή που θα χτυπήσετε τη νότα, μέχρι αυτή να υποστεί την επεξεργασία και να ακουστεί παραμορφωμένη λες και βγήκε από τα βάθη της κόλασης :o), αλλά τόσο υψηλότερος ο φόρτος στη CPU.

Θα πρέπει να βρείτε τη χρυσή τομή μεταξύ χαμηλού latency και υπολογιστικού φόρτου. Αν ακούτε τον ήχο να σπάει, σημαίνει πως η CPU δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί τα δεδομένα, οπότε θα πρέπει να μεγαλώσετε τους buffers και να αυξήσετε το latency. Αν πάλι παίζετε και ακούτε τον ήχο μετά από μερικά βασανιστικά κλάσματα του δευτερολέπτου, σημαίνει πως θα πρέπει να μειώσετε το latency. Γενικά ένα latency κοντά και κάτω από τα 8-10ms είναι ικανοποιητικό και δεν θα αντιλαμβάνεστε ενοχλητική καθυστέρηση.

*Αν έχετε κάποιο interface, με κανονικούς ASIO drivers, συνήθως οι ρυθμίσεις είναι πολύ πιο απλές, απλά επιλέγετε το επιθυμητό latency.

Αν όλα έχουν πάει καλά, στην επάνω δεξιά γωνία του Reaper θα δείτε να αναγράφεται ο ρυθμός δειγματοληψίας της συσκευής σας καθώς και το υπολογισμένο latency.




Ας βάλουμε τώρα το πρώτο μας track! Κάντε δεξί κλικ στο μαύρο κενό κάτω από τα εικονίδια και επιλέξτε Insert New Track. Ένα νέο κανάλι θα προστεθεί στο μίκτη σας.



Στο track τώρα θα δείτε διάφορα κουμπάκια. Αν κάνετε δεξί κλικ πάνω στο κουμπάκι fx θα δείτε ένα μενού επιλογής των πιο πρόσφατων εφέ (έτσι ονομάζονται όλα τα plugins ότι και αν είναι) και των fx chains. Αν κάνετε αριστερό κλικ θα δείτε όλα τα εγκατεστημένα plugins που έχετε στο σύστημα σας. Εκεί επιλέξτε VST και ένα-ένα προσθέστε όλα τα plugins που είπαμε στο πρώτο μέρος (ε καλά, εννοείται μόνο ΕΝΑ amp sim :p). Για παράδειγμα, GTune -> GGate -> X30 -> Voxengo Boogex




Στο Boogex, όπως φαίνεται και στην εικόνα, κατεβάστε όλα τα ποτενσιόμετρα του Amplifier στο 0 και στο file επιλέξτε κάποιο από τα Catharsis impulses που είπαμε. Πχ. το s-preshigh. Αν θέλετε να σκαλίσετε και τα φίλτρα, στο συχνοτικό διάγραμμα βάλτε την αριστερή τελεία κάπου στα 60Hz (high pass) και τη δεξιά κάπου στα 12Khz (low pass). Η ιδέα είναι να κόψετε άχρηστες συχνότητες που θα μπουκώνουν τον ήχο ή θα σας τρυπάνε τα αφτιά ;)

Είστε σχεδόν έτοιμοι! Κάντε δεξί κλικ στο άσπρο περιθώριο όπου εμφανίζονται τα εφέ σας και επιλέξτε Save As FX Chain για να τα έχετε έτοιμα την επόμενη φορά.

Το τελευταίο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε στο track σας το κουμπάκι ar [arm record] και το κουμπάκι με το ηχειάκι (δείτε την εικόνα ντε!) που είναι το monitoring.

Αν δεν τα κάνατε π.ο.υ.τ.ά.ν.α [και όλοι τα κάναμε πουτάνα την πρώτη φορά! ;p], όταν παίξετε ένα λαχταριστό open power chord [αν θυμηθήκατε να συνδέσετε το καλώδιο και να ανοίξετε το volume της κιθάρας! :@] το σύμπαν θα σειστεί από τον θανατερό ήχο σας! :@

Good luck and Rip it! \m/ 

Υγ. Δεν υπάρχουν ιδανικές ρυθμίσεις. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που παίζετε [90%], από την κιθάρα, τους μαγνήτες, τις χορδές, τον καιρό... :p Αυτές που φαίνονται στην εικόνα δουλεύουν για εμένα πάντως ;)
Υγ2. Όπως απείλησα :o αν δεν δω ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν θα κάτσω να γράψω και άλλο κατεβατό για τύμπανα, μπάσα, ρυθμίσεις, ηχογράφηση, μίξη κτλ. Αυτά είναι τα βασικά που θα σας βοηθήσουν να παίξετε στον υπολογιστή σας! Για ηχογράφηση και τα λοιπά διαβάστε και λίγο το μανουάλι [πρόσσσσχοοοοοομεεεεεν] και φυσικά επισκεφθείτε το απόλυτο φόρουμ! \m/
Υγ3. Μπορεί να φαίνονται πολλά ή πολύπλοκα, αλλά δεν είναι. Απλά για τους περισσότερους είναι κάτι εντελώς νέο. So suck it up and just fucking do it and LEARN! \m/

11 σχόλια:

  1. μολις μπήκα από ιντερνετ καφέ.. Καλά εεε η κιθάρα γαμαααεεειιιιιιι!!!!!!!!!!.. κ ολος περιεργως ειναι ιδια περιπου με αυτή που εντελως τυχαια εβαλα στο ποστ π ειπατε οτι σας αρεσε.. από αυριο που θα γυρίσω από φλώρινα θα καθίσω να το διαβάσω πολύ πιο προσεκτικά και να το στήσω!παντως ειναι γαματαηηηηη!! θα ανεβασω και φωτό να δείτε!! \m/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρίξε μια ματιά να δεις το τερατάκι μου! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φοβερό και αυτό! αναμένω το επόμενο μέρος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι θες να έχει το επόμενο μέρος; :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ότι έχεις όρεξη! μπάσο, ντραμς, μίξη ηχογράφηση ότι και να κάνεις θα βοηθήσει σίγουρα μιας και τώρα ξεκινάω με το θέμα ηχογράφηση σιγά σιγά και μου φαίνεται παλούκι να μάθω τα βασικά, αλλά αυτά που γράφεις βοηθάν πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :p

    Άκου τα κομμάτια σου ακούγεται να ξέρω από καλή μίξη; ΧΑΧΑΧΑ :o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. λοιποοοοον.... άκουσα τα πρώτα 2 και έχω να πω ότι επιεικώς γαμάνε στρέμματα κώλων!!!!!! ιδίως το oblivion μετα το 2.30 ήταν το λιγότερο επικό!τώρα ακούω και τα υπόλοιπα!
    πλάκα μου κάνεις??? όχι μόνο είναι γαμάτα κομμάτια και παίζεις γαμάτα, αλλά στα δικά μου αυτιά και η παραγωγή είναι φοβερη! οπότε για μένα δεν ξέρεις καλή μίξη αλλα και γαμώ!!! να μη μιλήσω και για τα ντραμς. σε κάποιες στιγμές ήμουν σε φάση WTF??? πως το κάνει αυτό??? plz teach us Miyagi της κιθάρας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Καλά λοιπόν θα κάνω έναν οδηγούλη για τύμπανα! Ανέμενε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οεοεοεοε!!!!! αναμένω αναμένω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.