Τα plugins του φτωχού

Στους προηγούμενους οδηγούς είδαμε πως να ηχογραφήσουμε ηλεκτρική κιθάρα στον υπολογιστή μας και πως να βάλουμε ταμπούρλα. Σήμερα θα δούμε μερικά από τα prugins που θα χρειαστούμε για μια ολοκληρωμένη μίξη. Θα προσέξετε ότι θα βασιστούμε σε δωρεάν vst, που αποδεδειγμένα είναι εξίσου καλά με τα συχνά πανάκριβα εμπορικά. Ταυτόχρονα θα μείνουμε στο μονοπάτι της νομιμότητας. Άλλωστε είναι το χόμπι μας! Τουλάχιστον εδώ ας μείνουμε μακριά από το... ράφι!

DAW
Reaper - Η άδεια κοστίζει μόνο 40 δολάρια. Την αγοράζουμε.

Τύμπανα

Θα πάμε legit λέμε! Έχουμε τέσσερις ουσιαστικά επιλογές
  • Superior Drummer 2.0 [+ Metal Foundry]
    Η ναυαρχίδα της Toontrack. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι είναι τα πιο "φυσικά" τύμπανα που υπάρχουν στην αγορά, με την έννοια ότι η μηχανή τους τα κάνει να ακούγονται live και όχι μηχανικά. Βέβαια μιλάμε για metal, όπου παίρνεις το session του drummer και το κάνεις να ακούγεται μηχανικό :o Το default kit είναι φανταστικό για όλα τα είδη μουσικής, αλλά θέλει πολύ επεξεργασία, καθώς τα samples είναι raw. Αν δεν ξέρετε τι κάνετε [όπως και εγώ] θα είναι δύσκολο να πάρετε δυνατό ήχο, αν και υπάρχουν τα preset των χρηστών... Διαθέτει ενσωματωμένο μίκτη και εφέ. Πολύ καλό θεωρείτε και το expansion του Metal Foundry.
  • EZ Drummer + Metalheads. Το "εύκολο" προϊόν της Toontrack. Μόλις κυκλοφόρησε το expansion. Λένε ότι είναι καλό. Τα θετικά του EZ Drummer είναι η ευκολία χρήσης, τα αρνητικά είναι ότι τα τύμπανα θέλουν οπωσδήποτε επεξεργασία για να κάτσουν καλά στη μίξη και να έχουν δυνατό ήχο. Έχει μίκτη, αλλά πρέπει να βγάλετε όλα τα κανάλια στο DAW για να κάνετε δουλειά.
  • Addictive Drums
    Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Αυτά χρησιμοποιούσα και στα κομμάτια. Η αλήθεια είναι απλά ότι είχα βρει ένα preset που έκατσε πολύ καλά. Έχουν εσωτερικό μίκτη όπως το SD2 και πολύ καλό ήχο. Αν και πλέον υστερούν λίγο των άλλων.
  • Slate Drums EX
    Ο Steven Slate είναι πολύ γνωστός στο χώρο των παραγωγών και οι ήχοι που φτιάχνει στα τύμπανα είναι μνημειώδης. Το πακέτο αυτό σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω είναι προεπεξεργασμένο, επομένως απαιτείται πολύ λίγη δουλειά. Τα πετάς μέσα και έχεις κατευθείαν φανταστικό και τεράστιο ήχο. Προσωπικά θα πάρω αυτό το πακέτο λίαν συντόμως, μιας και είναι το πιο οικονομικό [70 ευρώ], οι ήχοι με ενθουσιάζουν και δε χρειάζεται να ψάχνεις στα τυφλά για το πως να τα κάνεις να ακούγονται καλά!
Αυτά είναι το μόνα πράγματα που θα χρειαστεί να αγοράσουμε. Ξέρω... Και εγώ έχω βρει στην κάλτσα στο τζάκι πράμα από τον... Αγ.Βασίλη :@ αλλά νομίζω ότι το κόστος είναι πολύ λογικό... Ξεκινάει από 100 ευρώ... Είναι αρκετά χρήματα ναι... Όμως στο κάτω κάτω όταν αγοράσατε την κιθάρα σας δεν είπατε στον μαγαζάτορα "Αχ! Κοίτα! Έξω! Είναι ο Σαμαράς με ένα Black&Decker και εξαφανίζει το έλλειμμα!" και μετά βουτήξατε την κιθάρα και την κάνατε με ελαφρά πηδηματάκια! :@

Κιθάρες
Τα δωρεάν amp sims που κυκλοφορούν έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει το επίπεδο των εμπορικών, λέγε με Guitar Rig και Amplitube και ειδικά για ήχο μοντέρνου metal είναι μονόδρομος.
  • TSE X30
    Βασίζεται στο ENGL E530, πολύ σφικτός ήχος, ιδανικός για χαμηλά κουρδίσματα με λίγο gain
  • Legion
    Πρωτότυπο μοντέλο του Lepou. Τρομερά βαρύς ήχος, άφθονο gain και πολύ σφικτός. Ιδανικός και αυτός για χαμηλά κουρδίσματα.
  • TSE 808
    Το Tubescreamer, καλό για boost στα lead, αλλά και μπροστά από χαλαρούς ενισχυτές με ελάχιστο gain, ίσα ίσα για να λειτουργεί σαν φίλτρο και να σφίγγει τον ήχο.
  • Lecto
    Όταν λέμε χαλαρούς ενισχυτές εννοούμε τον Mesa Boogie Dual Rectifier. Ο ήχος του έγινε γνωστός από κάποιον κ.Hedfield, αλλά και από το ραδιοφωνικό βαρύ rock. Είναι αρκετά fizzy για τα γούστα μου, αλλά αν βρεις τις ρυθμίσεις λίγοι ενισχυτές φτάνουν στον ήχο του. Το plugin παρεμπιπτόντως τα σπάει!
  • Lextac
    Βασίζεται στον Bogner Extacy. Κορυφαίο για καθαρό ήχο, lead, αλλά και μπάσο! Ναι. Με τα κατάλληλα impulses είναι ιδανικό και για μπάσο!
  • Lecab
    Φορτώνει impulses και μάλιστα μπορείτε να κάνετε blend δύο μαζί.
Εφέ
Νταααααα :p
  • GTune
    Να κουρδίσουμε και λίγο.
  • GGate
    Το απαραίτητο noise gate.
  • GDelay
    Πολύ καλό delay για τα lead, αυτές οι ουρίτσες στο ήχο κάνουν τη μελωδία σας να ξεχωρίζει.
  • TAL Reverb II
    Κλασσικό plate reverb. Μου άρεσε πολύ ο ήχος του και πολύ εύκολο στη ρύθμιση.
  • NastyDLA
    Echo/delay/reverb. Μόλις κυκλοφόρησε. Όλα τα plugns του τύπου είναι εξαιρετικά.
  • Ferric TDS
    Πρόκειται για μια προσομοίωση του κορεσμού που προκαλούσε στον ήχο η ηχογράφηση του στις μαγνητοταινίες. Δίνει λίγη από την αναλογική ζεστασιά και βρωμιά, ειδικά στις κιθάρες. Για μετρημένη χρήση.
Compressors
Ο ρόλος των compressors είναι να κρατάνε την ένταση ενός σήματος μέσα σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο όριο. Η χρήση τους είναι επιβεβλημένη [αλλά όχι στις ηλεκτρικές κιθάρες, καθώς είναι ήδη συμπιεσμένες από την παραμόρφωση του ενισχυτή].
  • Density mkII
    Βασική του χρήση ως master buss compressor, δηλαδή τον compressor που βάζουμε στο master κανάλι [εκεί όπου πάει ο ήχος από όλα τα άλλα] για... κόλλα, ώστε δηλαδή ο τελικός ήχος να γίνει πιο ομοιόμορφος και να μην ξεχωρίζει άσχημα κάποιο όργανο. Πολύ καλό και στο μπάσο.
  • GComp2
    Άλλος ένας, από τα Gplugins
  • ReaComp
    Και του Reaper
EQ
Ισοστάθμιση. Άλλο ένα πανίσχυρο όπλο. Σκοπός του να σμιλέψουμε τις συχνότητες, ώστε κάθε όργανο να έχει το δικό του χώρο στο ακουστικό φάσμα και ειδικά στις κυρίαρχες συχνότητες του.
  • ReaEQ
    Παραμετρικό, άπειρες μπάντες, πανάλαφρο, χωρίς φρου φρου και αρώματα και χωρίς να χρωματίζει τον ήχο.
  • BootEQ mkII
    Character EQ, δηλαδή δίνει και έναν δικό του χαρακτήρα στον ήχο.
  • Dominion
    Transient designer. Βασικά αυτά τα plugins είναι καλά στα τύμπανα, όπου μπορούν να βοηθήσουν τον ήχο [ένταση και διάρκεια των transient] τους και να τα κάνει να ακούγονται πιο "ζωντανά". Θέλει προσοχή!
Multiband Compressors/Clipper/Limiter
  • XComp
    Ο multiband compressor του Reaper. Η διαφορά τους από τους απλούς compressors είναι ότι επιτρέπουν την συμπίεση σε συγκεκριμένες συχνοτικές περιοχές. Για παράδειγμα αν το μπάσο ή τα palm mutes της κιθάρας κάνουν έναν πελώριο ανεξέλεγκτο βόμβο, η λύση είναι η αυτόνομη συμπίεση εκείνων των περιοχών.
  • GClip
    Clipper. Βασικά κόβει όλα τα transients πάνω από το ορισμένο όριο. Είναι πολύ χρήσιμο στο ταμπούρο. Επειδή το ταμπούρο έχει μια πελώρια στηγμιαία ακμή στο σκάσιμο του μπορεί εύκολα να πυροδοτήσει τον compressor, πολύ πιο νωρίς από ότι θέλουμε. Ψαλιδίζοντας λίγο τις κορυφές του σήματος τα έχουμε όλα υπό έλεγχο.
  • TLs Pocket Limiter
    Brickwall limiter. Ο κανόνας της μίξης είναι να μιξάρεις δυνατά, αλλά με την ένταση των ηχείων σου και όχι του ίδιου του master buss. Είναι καλό να αφήνουμε μπόλικο headroom κατά τη μίξη και να ανακτούμε την ένταση [γιατί πρέπει να ακούγεται ρε δυνατό! :p] με έναν limiter στο τέλος. Μου φάνηκε πολύ καθαρός, χωρίς να εξαφανίζει το ταμπούρο όπως ένας μιας Ισραηλινής εταιρείας plugin :p
Και πάλι σας απογοητεύω και δεν μιλάω για συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Για δύο λόγους. Οι ρυθμίσεις έχουν νόημα μόνο στο υλικό που δουλεύετε και δεύτερον δεν έχω ιδέα ποιες πρέπει να είναι :p

Απλά παρέθεσα μια λίστα από όλα τα plugins που θα χρειαστείτε για μια πλήρη μίξη και ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, χωρίς να ξοδέψετε σχεδόν τίποτα. Επιμένω στο ότι είναι καλό αν αποφασίσετε ότι αγαπάτε αυτό το πράγμα να πάρετε ότι χρησιμοποιείτε. Φυσικά και εγώ ως εδώ πειραματίστηκα με πράγματα που βρήκα στο ράφι του Wise One :@ [αντιπερισπασμός! :@], αλλά μιας και το ζητούμενο είναι απλά ένα καλό αποτέλεσμα και όχι μια εμπορική υπερπαραγωγή, η δουλειά μας γίνεται άψογα και με αυτά τα εργαλεία.

Διαβάστε και τον οδηγό του Reaper αλλά και το Wiki του. Έχει πάρα πολλές πληροφορίες και tutorial για τη σωστή χρήση αυτών των εργαλείων και φυσικά πειραματιστείτε!

Κλείνοντας κάνω copy-pasta από το user guide του Reaper:
The Three Laws of Plug-ins
Before you start using plug-ins, study and memorise this mantra. There are no exceptions to these laws!
1.It is better not to use a plug-in at all than to use it badly. A badly used plug-in is likely to make your mix sound worse, not better. If in doubt, underdo the use of plug-ins, don’t overdo them.
2.Never judge the quality of a plug-in by how much you like its presets alone. Presets just reflect someone else’s idea of how something ought to sound, not the quality of the plug-in, nor its potential. Think of it this way – would you decide that Subaru cars were no good just because the sales guy showed you a red one and you don’t like the color red? No, of course you wouldn’t. At least, I hope not.
3.You can’t judge the quality of a plug-in by its cost. No, really you can’t. Some plug-ins are free. Some cost literally thousands of dollars. Some free ones are pretty awful, some are great. Some plug-ins costing hundreds of dollars are, to be polite, very, very ordinary. Others are excellent.

1 σχόλιο:

  1. TEH AWESOMENESS REVEALED!!! Αρθράρα!!

    Μόνο τα τύμπανα είναι το σημαντικό κόστος. Άνετα πας totally legit. Έχει τύχει ν' ακούσω κλιπάκια στο νετ, από τύπους που χρησιμοποιώντας κάτι δωρεάν drum vsti έβγαλαν πολύ καλό ήχο. Δεν είχε έτοιμα loops κι έτσι, όλα έπρεπε να τα κάνεις με το χέρι αλλά το αποτέλεσμα ήταν καλό. Αν θυμηθώ το plugin θα το γράψω.

    \m/ \m/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.