Τροφή για σκέψη Ι

Καταρχήν εύχομαι στους δυο εναπομείναντες αναγνώστες αυτού του blog καλή τύχη στη νέα χρονιά. Κατά δεύτερον, επειδή ξέρω ότι δυο εβδομάδες τώρα σκάσατε στο φαγητό και τα γλυκά, αυτό το post είναι ιδανικό για λίγη δίαιτα. Είναι απλά τροφή για σκέψη...

Πολιτειακή Αναστροφή
Η ιδέα των σύγχρονων δημοκρατικών κρατών είχε ως εξής. Ανώτατη αξία είναι η ζωή και η ευημερία των πολιτών. Οι πολίτες ορίζουν ένα κείμενο που προσδιορίζει τις αρχές του κράτους. Το κείμενο αυτό λέγεται σύνταγμα. Βάση του συντάγματος οι πολίτες εκχωρούν ορισμένες διοικητικές αρμοδιότητες στην εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση υπάρχει για να υπηρετεί τους πολίτες. Απλό και δίκαιο.

Σήμερα έχουμε την απόλυτη αναστροφή. Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να διασφαλίζουν την ροή και τη νομή του διαπλεκόμενου χρήματος και της εξουσίας από και προς τους ισχυρούς και τους προνομιούχους. Οι κυβερνώντες διαστρεβλώνουν το σύνταγμα κατά το δοκούν κάνοντας νομοθετικές ρυθμίσεις που μπορεί να στέκουν στα πήλινα πόδια της δικηγορικής ρητορείας, αλλά είναι αντίθετες προς την ίδια την ουσία του όποιου συντάγματος. Οι πολίτες είναι τα πειθήνια πιόνια που υπάρχουν για να νομιμοποιούν τις παράνομες κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις εκχωρούν στους πολίτες ορισμένα δικαιώματα, μια επίφαση ελευθερίας.

Η απόλυτη αναίμακτη πολιτειακή αναστροφή. Η απόλυτη σιωπηλή υποδούλωση. Μπράβο μας.

Ανομία
Η πολιτική είναι μια πολύ επικερδής μπίζνα. Όσο μεγαλύτερος ψεύτης είσαι τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζεις. Κάθε απόπειρα ελέγχου της κλίκας βαφτίζεται γρήγορα ως "πολιτική δίωξη". Δεν υπάρχει άνθρωπος που να αποποιείται πιο γρήγορα των ευθυνών του σε αυτό τον κόσμο από έναν πολιτικό. Μία θα έπρεπε να είναι η ετυμηγορία για επίορκους πολιτικούς, εσχάτη προδοσία και μία η τιμωρία, θάνατος. Μήπως και γίνει η πολιτική λειτούργημα και όχι επάγγελμα.

Πολύ μεγάλος για να χρεοκοπήσεις, πολύ εξαγορασμένοι για να σε δικάσουν
Οι καρδιακοί φίλοι των πολιτικών, οι τραπεζίτες. Σε σχεδόν καθημερινή βάση αποκαλύπτεται ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ήταν απλά υπεύθυνο για την κατάρρευση των δυτικών οικονομιών, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένοχο για σχεδόν κάθε εγκληματική απάτη του ποινικού κώδικα. Από τις πυραμίδες και το στήσιμο του libor μέχρι το ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά. Οι τύποι παραμένουν στο απυρόβλητο. Μην ανησυχείτε, όλα θα πάνε καλά... έρχεται η ανάπτυξη. Καληνύχτα.

Ο αριστερισμός του κώλου από την κορυφή της αυταπάτης
Δεν υπάρχει τίποτα πιο αξιοθρήνητο από αυτούς που οικειοποιούνται την αριστερή ρητορεία ενώ διάγουν έναν άκρως καπιταλιστικό βίο. Είναι η απόλυτη ειρωνεία της αντίφασης. Και φυσικά οι περισσότεροι είναι καλλιτέχνες και πολιτικοί, προστατευμένοι από την βρωμιά του πραγματικού κόσμου και γνωρίζοντας την πραγματικότητα μέσα από τους ψιθύρους των υποτελών τους. Οι αθλητές είναι συνήθως πολύ ηλίθιοι για να εκφέρουν συντεταγμένο λόγο. Ωραίο παράδειγμα είναι οι ηθοποιοί/τραγουδιστές στην άλλη όχθη του ατλαντικού, στις ΗΠΑ, που κυκλοφόρησαν ένα βίντεο ζητώντας ένα τέλος στην οπλοκατοχή. Οι ίδιοι που έβγαλαν εκατομμύρια δολάρια ενσαρκώνοντας ρόλους που δοξάζουν την ένοπλη βία. Τα λόγια είναι φτηνά.

Η ανωριμότητα της ανεύθυνης ευθυνοφοβίας
Βρίσκω αστείο αλλά και λυπηρό το να προσάπτουμε σε αντικείμενα ανθρώπινες ιδιότητες. Αν έχεις όπλο στο σπίτι τότε θα σκοτώσεις κάποιον; Γιατί; Ασκεί το μέταλλο κάποια μαγική επίδραση πάνω σου και κάμπτει τις ηθικές σου αντιστάσεις; Όχι, αυτά τα επιχειρήματα αποκαλύπτουν ένα μόνο πράγμα. Ότι οι περισσότεροι αισθάνονται ανώριμοι και ανίκανοι να προστατέψουν τον εαυτό τους ή τους αγαπημένους τους και προτιμούν να εκχωρούν αυτό το εγγενές δικαίωμα κάθε έμβιου όντος στο κράτος. Επειδή ας πούμε ο μπάτσος έχει διαφορετική κρίση. Δεν είναι άνθρωπος... Ανοησίες.

Το μονοπώλιο στον θάνατο
Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Η αστυνομία ανταποκρίνεται σε κλήσεις, δεν προλαμβάνει πράξεις. Μέχρι να ειδοποιηθεί η αστυνομία για κάποιο περιστατικό το πιθανότερο είναι ότι θα είναι ήδη πολύ αργά. Ας σκεφτούμε για λίγο τα πρόσφατα θύματα βιασμών. Ναι. Ευτυχώς η αστυνομία έφτασε για να μαζέψει ότι είχαν αφήσει πίσω οι δράστες. Δεν μιλάμε για αυτοδικία, ούτε υποκατάσταση της επιβολής του νόμου. Μιλάμε για το δικαίωμα στην αυτοπροστασία. Είτε αναλαμβάνουμε μέρος της ευθύνης είτε αποφασίζουμε ότι είμαστε πρόβατα προς σφαγή.

Οι νόμοι είναι για τους νομιμόφρονες
Και καταλήγουμε στον συνδετικό κρίκο όλων των παραπάνω σκέψεων. Νόμοι. Όσους νόμους και όσους ακόμη περισσότερους περιορισμούς και αν θέσεις οι μόνοι που θα τους τηρήσουν είναι οι νομιμόφρονες. Αυτός που θέλει να διαπράξει την απάτη και το έγκλημα θα το κάνει. Η αποτροπή δεν βρίσκεται στις λεκτικές ακροβασίες των δικηγόρων, βρίσκεται στην παιδεία.

Οι άχρηστοι βερμπαλιστές
Αν αναρωτιέστε γιατί οι πολιτικοί είναι τόσο, μα τόσο αναποτελεσματικοί ίσως θα έπρεπε να κάνουμε κάποια συσχέτιση με το ποσοστό τους που είναι δικηγόροι και οικονομολόγοι. Λυπάμαι αν θίγω κάποιον του κλάδου, όμως τα πεδία αυτά είναι απολύτως αποκομμένα από την πραγματικότητα, θα ορκιζόμουν μάλιστα ότι πολλοί αγνοούν και την ύπαρξη του φυσικού κόσμου...

Το μεγάλο νέφος
Ήταν αναμενόμενο, με τις αποφάσεις των ιδιοφυών πολιτικών μας, ο κόσμος με τα πρώτα κρύα να στραφεί σε τρόπους θέρμανσης εναλλακτικούς του πετρελαίου ή και του αερίου. Από το να φτάνεις όμως στο σημείο να καις πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία σε εσένα ή στους γύρω σου ίσως είναι καλύτερο να βάλεις μερικά ρούχα παραπάνω. Στις μεγάλες πόλεις οι θερμοκρασίες δεν δικαιολογούν μια τόσο πολύωρη καύση επίπλων ΙΚΕΑ, κουφωμάτων και χαρτόκουτων. Ή της γιαγιάς. Ή του καναπέ... Διαφορετικά δεν θα γίνουμε... Μονακό... αλλά Λονδίνο, επί του great smog.

Αυτά... καλή χώνεψη...

ΥΓ1. Εντάξει τις τελευταίες δυο, τρεις μέρες έχει ΠΟΛΥ κρύο. Αλλά και πάλι είναι επιβιώσιμο αν βρίσκεσαι πίσω από τέσσερα ντουβάρια. 
ΥΓ2. Προλαμβάνω κάποιους κακεντρεχείς και τονίζω ότι όχι, δεν θέλω να πω μέσα από αυτή την ανάρτηση ότι η λύση σε όλα τα προβλήματα είναι η οπλοκατοχή :p -- στα περισσότερα μόνο... :@

4 σχόλια:

  1. όντας ο ένας από τους δύο αναγνώστες του blog (να φωνάξουμε και το άλλον να κάνουμε συνάντηση) μόλις σήμερα σκεφτόμουν ότι δεν υπήρχε post τη νέα χρονιά.
    από πλευράς χώνεψης, το post ήταν σα να πίνεις κόκα κόλα το πρωί.
    το τραγούδι που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλύτερα σαν μισό βάζο από τις πρωτεΐνες που παίρνει ο Βαρουφίκης :@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω αν είμαι εγώ ο δεύτερος ή αν αποτελώ έκπληξη. Απλά είδα τη λέξη τροφή και μπήκα. Όταν πρόσεξα τι ακολουθούσε την τροφή ήταν πλέον πολύ αργά! Πιστεύεις ότι όλοι οι αναγνώστες σου είναι κακεντρεχείς; (εφόσον είναι δύο και αναφέρεσαι στον πληθυντικό...) Χειρότερος από το Χίο κατάντησες. Αυτός τουλάχιστον θεωρεί ηλίθιους κάποιους από τους τηλεθεατές του. Όσο για το θέμα της οπλοκατοχής είναι αρκετά πολύπλοκο για να αναλυθεί μέσα σε ένα ποστ.Η ουσία είναι ότι όσο περισσότερα όπλα τόσο μεγαλύτερος φόβος, και ο φόβος είναι το χειρότερο είδος φασισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω ότι ένας από τους δυο αναγνώστες μου ή και οι δυο βιάζονται σε κακεντρεχή σχόλια, όχι ότι απαραίτητα είναι και οι ίδιοι κακεντρεχείς.

    Το θέμα της οπλοκατοχής το είχα πιάσει εν μέρη σε αυτό το πόστ

    Δηλαδή αν κατάλαβα καλά το όπλο οφείλει να είναι προνόμιο είτε ενός ανεκπαίδευτου κακοπληρωμένου αστυνομικού είτε ενός εγκληματία. Γιατί οι δεύτεροι θα έχουν όσα όπλα θέλουν, όποτε τα θέλουν.

    Άλλωστε όλοι είναι πιο ασφαλής χωρίς να φέρουν κάποιο μέσο προστασίας. Απλά μερικές φορές τους βιάζουν ή τους σκοτώνουν για μια φωτογραφική μηχανή ενώ πάνε να δουν το νεογέννητο παιδί τους...

    Αλλά! Αλλά τουλάχιστον δεν φοβούνταν! Όχι...

    Ο χειρότερος φασισμός είναι όταν παραδίδεις τη ζωή και την ασφάλεια σου στο κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.