Εφαρμοσμένη λαδόκολλα

Εδώ και χρόνια έχω δηλώσει σε κάθε τόνο και με κάθε ευκαιρία ότι η σχολή που τελείωσα (όπως και πολλοί από τους αναγνώστες του blog), η Εφαρμοσμένη Πληροφορική του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ήταν μια άχρηστη σχολή και το πτυχίο που παρείχε επιπέδου... λαδόκολλας.

Όπως και πολλές άλλες σχολές που φτιάχτηκαν για να τα οικονομήσουν οι καθηγητές και οι παρατρεχάμενοι τους (βοηθοί, επίκουροι, εκδόσεις) έπασχε από ένα πρόγραμμα σπουδών που θα χαρακτηριζόταν εύστοχα ως "δυο λαλούν και τρεις χορεύουν".

Η σχολή έπασχε από μια σχιζοφρένεια ως προς το αντικείμενο της που θα έκανε τον Τζόκερ να πει "why so serious?"... Ήταν οικονομική σχολή; Μήπως στατιστικής; Μήπως διοίκησης επιχειρήσεων και μάρκετινγκ; Μήπως πάλι σχολή για ηλεκτρολόγους μηχανικούς ή μήπως software engineering;

Η Εφαρμοσμένη Πληροφορική έχασε την ευκαιρία να είναι μια χρήσιμη σχολή επικεντρώνοντας σε αυτό που, άστοχα όπως αποδείχτηκε, υποκρινόταν πως είναι με βάση τον τίτλο της.

Θα μπορούσε κάλλιστα να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη λογισμικού για οικονομικές εφαρμογές. Εφαρμογές που, μέχρι την πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και κάθε τι που αποκαλείται "πληροφορική" στην Ελλάδα, αναπτύσσονταν και κυριαρχούσαν στην εγχώρια αγορά λογισμικού.

Αντ' αυτού η σχολή παλινδρομούσε ανάμεσα σε μαθήματα που θα ενδιέφεραν ηλεκτρολόγους (δίκτυα, αρχιτεκτονική υπολογιστών), οικονομολόγους (οικονομετρία), στατιστικούς (διακόσια μαθήματα στατιστικής), μαρκετίστες ή... αγρότες (αγροτική οικονομία). Ελάχιστα μαθήματα αφορούσαν την... εφαρμοσμένη πληροφορική και αυτά ήταν πολύ χαμηλού επιπέδου, με σχεδόν άσχετους διδάσκοντες και μηδαμινές απαιτήσεις από τους σπουδαστές.

Και φτάσαμε στο σήμερα όπου η σχολή συγχωνεύεται ή απορροφάται ή και εγώ δεν ξέρω τι από μια σχολή της Νάουσας. Αστεία πράγματα καθώς έπρεπε να καταργηθεί ολοσχερώς ώστε να μην πέφτουν στην παγίδα του γοητευτικού της τίτλου υποψήφιοι σπουδαστές.

Γελάω βλέποντας σχόλια του στυλ "όχι η σχολή έπρεπε να είναι 60/40 πληροφορική/οικονομικά και τώρα θα γίνει 40/60" και τέτοιες αστειότητες. Η σχολή θα έπρεπε να είναι 100% εφαρμοσμένη πληροφορική, τουτέστιν ανάπτυξη λογισμικού ή παραγωγή ψηφιακών προϊόντων με χρήση λογισμικού.

Δυστυχώς η σχολή χάθηκε κάπου στα προσωπικά συμφέροντα διάφορων καθηγητών που χώθηκαν για να "διδάξει" ο καθένας ότι κουτσά στραβά ήξερε, ακόμη και αν ήταν εντελώς άσχετο με το υποτιθέμενο αντικείμενο της σχολής.

Κάποιοι επωφελήθηκαν από το πτυχίο, κυρίως μπαίνοντας στο δημόσιο όταν γινόταν αυτό ή ακολουθώντας μεταπτυχιακές σπουδές και πραγματικά μπράβο τους. Αυτό όμως δεν αλλάζει το πόρισμα της σκληρής πραγματικότητας. Το πτυχίο της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ήταν και θα είναι επιπέδου λαδόκολλας.

3 σχόλια:

  1. Μια διόρθωση: η σχολή με την οποία συγχωνεύεται το τμήμα είναι στην εξωτική Νάουσα. Παρεμπιπτόντως, εξαιρετικός ο μεζές στη λαδόκολλα της φωτογραφίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Fixed ;)

    Να υποθέσω δηλαδή ότι αυτές ήταν οι μόνες σου παρατηρήσεις; :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο προλαλήσας τελείωσε την Εφαρμοσμένη Ιατρική (6ετής φοίτηση)
    Έναν τίλο είχε η σχολή που άξιξε, θα τον αλλάξουν κι αυτόν. Χαρτιά θέλει ο κόσμος Nick και τίποτα περισσότερο. Αφού τα ξέρουμε όλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.