Winamp - τέλος εποχής

Θυμάμαι γύρω στο 1997 [ναι τόσο παλιά] όταν είχα επισκεφτεί το σπίτι ενός συμμαθητή μου [σχολείο πηγαίναμε ακόμη] και στον υπολογιστή του αδερφού του είχε ένα περίεργο πρόγραμμα, το... Winamp. Το άνοιξε και είχε φυσικά κομμάτια των Bon Jovi [σκασμός!] τα οποία είχε μετατρέψει από τα CD του σε έναν νέο τύπο αρχείων που λεγόντουσαν... MP3.

Δεν ήξερα τίποτα από αυτά, καθώς δεν είχα ποτέ ως τότε υπολογιστή, αλλά μου έκανε εντύπωση πόσο καλή ποιότητα ήχου είχαν. Από το 1998 που πήρα τον πρώτο μου υπολογιστή μέχρι και σήμερα δεν χρησιμοποίησα ποτέ κανένα άλλο πρόγραμμα αναπαραγωγής MP3 πέρα από το Winamp. Μπορεί κατά καιρούς να δοκίμαζα κάποια, αλλά πάντα επέστρεφα σε αυτό.

Εκτός του ότι έπαιζε τα πάντα, δεν ήταν και ιδιαίτερα απαιτητικό με το πως είχες σωσμένα τα αρχεία σου. Διάβαζε τίτλους ακόμη και από το filename και αρκεί να είχες ένα jpeg μέσα στον φάκελο για να δείξει το φετίχ του κάθε μεταλά, το εξώφυλλο του δίσκου!

Μέσα στα χρόνια που μεσολάβησαν οι δημιουργοί του αποχώρησαν (το REAPER είναι έργο ενός εκ των δημιουργών του) και το λογισμικό το ανέλαβε η AOL. Και όπως ήταν φυσικό το ισοπέδωσε. Το σοδόμισε. Το ξεφτίλισε.

Δεν βοήθησε και το γεγονός ότι όλος ο κόσμος στράφηκε στο απίστευτα gay λογισμικό του σκατά Jobs, το επαίσχυντο iTunes. Όμως όλη η ευθύνη για το φιάσκο του Winamp βαραίνει την AOL και το ελεεινό management της από μαρκετίστες που δεν ήξεραν που πάνε τα τέσσερα.

Στις 20 Δεκεμβρίου η καταραμένη AOL τραβάει την πρίζα στο Winamp δίνοντας τέλος σε μια εποχή όπου ο χρήστης ήξερε τι έκανε και αναγνωρίζοντας την νίκη του στρατοπέδου των στραποναρισμένων χρηστών του iTunes. :@

Δεν θα σταματήσουμε φυσικά να το χρησιμοποιούμε και ευελπιστούμε ότι ίσως επιστρέψει στα χέρια του Cockos όπου θα το κάνουν και πάλι ένα εκλεπτυσμένο εργαλείο μουσικής αντί για μια πλατφόρμα αποτυχίας της AOL.

Το λάμα ζει!

2 σχόλια:

  1. Σα να σου λένε μια μέρα ότι το αυτοκίνητο σου δεν κυκλοφορεί πια :@ Σκατά στις κωλοεταιρίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού αυτό θα στο πάρει ο Σαμαράς... :@

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.