Information Degradation

Όπως και κάθε άλλη επανάσταση στην ανθρώπινη ιστορία έτσι και η "επανάσταση" των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διεστράφηκε, εκφυλίστηκε και εν τέλει έχασε κάθε ουσία.

Η ενημέρωση έγινε η φευγαλέα ανάγνωση επιγραμματικών τιτιβισμάτων αμφιβόλου προέλευσης, γνησιότητας και ορθότητας, τα κείμενα των blog έγιναν tltr (too long to read) και η σκέψη αντικαταστάθηκε από το γρήγορο συναίσθημα.

Σε έναν καταιγισμό από εγώ-φωτογραφίες (selfies), των κατά τα φαινόμενα ονειρικών διακοπών που έκαναν όλοι, νιώσαμε ένα με τους Παλαιστίνιους που τους σφάζουν οι φονιάδες ΅Εβραίοι, αλλά επειδή είμαστε και αντιφασίστες αριστεριστές φορέσαμε το αστέρι του Δαβίδ στο πέτο σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ναζιστές και όλα αυτά ενόσω ευαισθητοποιήσαμε κάθε φίλο και γνωστό για το σύνδρομο ALS κάνοντας ένα μπάνιο με παγωμένο νερό (ice bucket challenge).

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν ο απόλυτος αγωγός συναισθηματικής προπαγάνδας με κραυγές και χωρίς ίχνος επιχειρηματολογίας (γιατί άλλωστε δεν χωράει σε 100 χαρακτήρες), έγιναν ο απόλυτος αγωγός της μοντέρνας ιογενούς (viral) διαφήμισης και επιτέλους απάλλαξαν τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης από το να είναι ο αποκλειστικός φορέας της κατεστημένης προπαγάνδας.

Και έτσι μέσα στον κατακλυσμό των like, share, subscribe και εγωμανούς προβολής χάθηκε κάθε ουσία και κάθε λόγος ύπαρξης οποιασδήποτε άλλης γραπτής έκφρασης... Το blogging είναι και επίσημα ξεπερασμένο.

7 σχόλια:

Από το Blogger.