Γυμνάζεσαι ή κάνεις γυμναστική;

'Όπως κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που βιομηχανοποιείται και εντάσσεται μέσα στα πλαίσια του κοινωνικού γίγνεσθαι έτσι και η "γυμναστική" ή fitness περνάει από φάσεις όπου θεωρείται ασχολία περίεργων/αντικοινωνικών/φασιστών/μπράβων/σφίχτερμαν και στην συνέχεια από φάσεις όπου γίνεται μέρος του lifestyle.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση των lifestyle γυμναζομενών που ακολουθούν σαν τα πρόβατα την τελευταία λέξη της μόδας στο fitness, όπως αυτό προβάλλεται από τα μέσα αλλά και από την ίδια τη βιομηχανία του fitness, μια βιομηχανία μάρκετινγκ και όχι εκγύμνασης.

Από μπάρμεν που κάνουν crossfit μέχρι τον μπούλη που ορκίζεται ότι πάει γυμναστήριο και την απόλυτα lifestyle γκόμενα που ανεβάζει selfie σε κάποια στάση γιόγκα.

Εγώ, λόγω προσωπικής ανωμαλίας με την πειθαρχία, κάνω χρόνια γυμναστική. Αλλά μόνο από τον Αύγουστο μπορώ να πω ότι γυμνάζομαι.

Όποιος είναι αθλητής θα γελάσει με την συνειδητοποίσηση μου, ενός απλού ανθρώπου, ότι η γυμναστική δεν έχει καμία σχέση με την εκγύμναση. Ξέρω ακούγεται σαν μια αντιφατική ταυτολογία, αλλά εξηγούμαι.

Η τεράστια διαφορά ανάμεσα στην γυμναστική και στο γυμνάζομαι είναι ο στόχος. Γυμνάζομαι σημαίνει ότι υποβάλω το σώμα μου σε ένα εξωτερικό στρεσογόνο παράγοντα με σκοπό να το αναγκάσω να προσαρμοστεί και να γίνει καλύτερο σε αυτό που θέλω. Αντίθετα κάνω γυμναστική σημαίνει πως τρέχω γύρω γύρω σαν το κοτόπουλο κάνοντας ασκήσεις σχεδιασμένες για κάποιον λόγο αλλά χωρίς να έχω σκοπό, στόχο και δυστυχώς χωρίς να έχω το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Πόσους παχύσαρκους έχετε δει να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, να τους πετάνε σαν χάμστερ στα ελλειπτικά και στους κυλιόμενους διαδρόμους και έξι μήνες μετά να είναι το ίδιο χοντροί αλλά με μεγαλύτερο εγώ;

Πόσοι έχουν ξεκινήσει να "χτίσουν κορμί", κατά τα λεγόμενα τους, για να είναι ακόμη μετά από μήνες σαν όρθιες κλωστές και με μπάκα, όπως ακριβώς όταν ξεκίνησαν;

Και πόσες γκόμενες γράφτηκαν στην απόλυτη μεθοδολογία της χρονιάς για να αναγκαστούν τελικά να κάνουν νηστεία πείνας (αυτό που αποκαλούν δίαιτα) πριν το καλοκαίρι για να χάσουν τα κιλά που πήραν τρώγοντας σαν γουρούνια το χειμώνα και κάνοντας το πανάκριβο υπέρ-πρόγραμμα; :P

Αν θέλετε να έχετε το οποιοδήποτε αποτέλεσμα τότε, δυστυχώς για εσάς, θα χρειαστούν δύο πράγματα. Πρώτον θα χρειαστεί πειθαρχεία στη διατροφή που είναι το 60% κάθε τέτοιας προσπάθειας και δεύτερον θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι δεν θα περάσετε καλά όταν γυμνάζεστε.

Έχουμε περιορισμένο χρόνο και περιορισμένη ενέργεια για να πετύχουμε κάτι. Ο καθένας μπορεί να διαλέξει σε τι θέλει να γίνει καλός. Η εξειδίκευση είναι άλλωστε το κλειδί. Αν θέλετε να δείτε κάποιο αποτέλεσμα γυμναστείτε, διαφορετικά συνεχίστε να κάνετε χαλαρή γυμναστική. Είναι όπως στο σχολείο. Θα νιώθετε καλά, θα περνάτε την ώρα σας και θα βάλετε στον εαυτό σας ένα εύκολο 20. Αν και το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν.

Προσωπικά επέλεξα, πάλι λόγω προσωπικότητας, το πιο πρακτικό. Τι οφείλει να είναι κάθε ικανός σωματικά άνδρας; Οφείλει να είναι δυνατός. Να είναι ικανός στην παραγωγή πρακτικής δύναμης. Να μην είναι ένας μαλθακός αδύναμος φλούφλης. :@

Να μπορεί να περπατήσει με φορτίο στην πλάτη, να μπορεί να σηκώσει κάτι βαρύ, να μπορεί να σηκώσει και να μεταφέρει έναν άλλον άνθρωπο αν χρειαστεί. Και αυτό σημαίνει για τους bros ότι πρέπει να γυμνάσετε και τα πόδια. Πολύ.

Στις επόμενες αναρτήσεις της νέας σειράς Blaze Fit :p απλά θα παραθέτω πράγματα από την σκοπιά του απόλυτα αρχάριου [κατηγορίας μυρμηγκιού :p] καθώς και σκέψεις γύρω από τα θέματα fitness/διατροφής, γιατί επιτέλους κάποιος πρέπει να ξεσπαθώσει απέναντι στις απίστευτες μπούρδες που ακούγονται σαν αλήθειες από γνωστούς και αγνώστους.

Η γνώση είναι δύναμη. Και νους υγιής εν σώματι υγιεί.


2 σχόλια:

  1. Με 4 συνεχόμενους μήνες σκοπιά και τους δύο επόμενους ΑΜ στην πύλη κάνεις πάντως κάτι γάμπες... :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.