Πνευματική παχυσαρκία

Μια από τις μεγάλες επιδημίες που μαστίζουν τον ανεπτυγμένο κόσμο είναι η παχυσαρκία. Η σωματική μα κυρίως η πνευματική. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω το σκεπτικό μου.

Η κοινή λογική λέει πως η καθιστική ζωή του μοντέρνου ανθρώπου, τόσο κατά την επαγγελματική του ημέρα όσο και κατά τις μετακινήσεις και την διασκέδαση του, είναι ο κύριος λόγος της επιδημίας παχυσαρκίας. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο σύγχρονος άνθρωπος, σε μια επαρκώς ανεπτυγμένη χώρα, έχει γίνει μαλθακός, αδύναμος και απείθαρχος. Αν καταναλώνει κάθε fast food σαβούρα με 3 λίτρα αναψυκτικό/ορό ζάχαρης κάθε μέρα χωρίς ίχνος αυτοελέγχου γίνεται νομοτελειακά μια κρεατοσακούλα.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και στην κατανάλωση της πνευματικής τροφής. Ο σύγχρονος άνθρωπος βαριέται να κουραστεί νοητικά, να αναζητήσει την πληροφορία, την σκέψη και τη γνώση.

Αυτάρεσκα καταναλώνει κάθε έτοιμη, γευστική, επιφανειακή και απλοϊκή σαχλαμάρα. Και τι καλύτερη πηγή από τα social media. Όπου ο καθένας μοιράζεται απλόχερα την κάθε μαλακία που του κατεβαίνει στο κεφάλι προσδοκώντας την επικρότηση που έρχεται με την μορφή like και share και αναπαράγεται σαν ένας καρκίνος στην συλλογική ανθρώπινη νοημοσύνη.

Αν δεν ανήκετε στους πνευματικά παχύσαρκους και δεν θα ανήκετε αν βρεθήκατε σε τούτο το blog, θα έχετε δει σε τι αναφέρομαι όταν μετά από κάποιο σημαντικό γεγονός τα social media σας και τα news blogs γεμίζουν από απίστευτες ανοησίες. Από γνωστούς και μη που σκιαμαχούν με το φάντασμα της λογικής. Φάντασμα γιατί εν έτη 2015 η λογική έχει πεθάνει προ πολλού...

Πριν μερικές χιλιάδες χρόνια κάτι περίεργοι τύποι (φασίστες θα τους έλεγαν σήμερα οι πολιτικά ορθοί νοητικά υπέρβαροι) είχαν συνειδητοποιήσει ότι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος πρέπει να γυμνάζει το σώμα και το πνεύμα του αν θέλει να μην διαπράττει ύβρη για το δώρο που του έδωσε η φύση, οι θεοί, το σύμπαν, η τύχη. Την αυτοσυνείδηση.

Κρατήστε τον νου σας υγιή. Να σκέφτεστε.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.