Ξεκουρδίσματα

Ευτυχώς που η Jackson μου [ή αλλιώς ο μοναδικός μου φίλος :@] δεν έχει Floyd Rose, αλλιώς θα είχα σίγουρα αυτοκτονήσει τελετουργικά πέφτοντας στο headstock...

Τις τελευταίες μέρες έχω τρελαθεί να αλλάζω κουρδίσματα! Από Drop D [Lamb Of God ρε!], σε D [Gojiraaaaa], μετά σε Drop C [άκου αμερικανιές και... Faded Line :>], μετά σε Drop B [βαριοπούλα] και τέλος σε B [Ήχος μπουλντόζα, άτιμοι Amon Amarth!], με ένα διάλειμμα σε Drop A [Korn, ήχος λάσπη στα μούτρα σου].

Όλα είναι ωραία, άλλα βαριά και ασήκωτα, άλλα πιο καθαρά. Μάλλον τελικά τείνω να παραμείνω στο Drop C, αφού συνδυάζει ένα σχετικά εύηχο high-mid range [ένα τόνο κάτω από το στάνταρντ κούρδισμα] με μια βαριά και χαμηλή... εεε χαμηλή C [Ντο για τους κλασσικούς].

Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή.

ΥΓ.Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω αυτούς που αδιαφόρησαν πλήρως για το τελευταίο κομμάτι και το μόνο πράγμα που με γεμίζει. Να είστε καλά. Αλλά πέντε λεπτά είναι πολλά μπροστά... δεν ξέρω, μπροστά σε κάτι που κάνεις σε πέντε λεπτά... [χέσιμο;] :{

6 σχόλια:

  1. Το θέμα με τα κουρδίσματα πραγματικά είναι λίγο... βάσανο.Δεν ξέρω για την κιθάρα ποια είναι η κατάσταση , αλλά στο μπάσο είναι λίγο σπαστικό να πάω να μάθω ένα τραγούδι και να βλέπω διαφορετικό κούρδισμα :@. Όχι μόνο για εκείνη τη στιγμή βέβαια , αλλά ας πούμε όταν παίζω όλα τα τραγούδια που θέλω είναι διαδικασία να κουρδίζω και να ξεκουρδίζω. Άσε που όταν πάω να κουρδίσω πολύ χαμηλά ( ονόματα κουρδισμάτων δεν ξέρω , γενικά δεν έχω μάθει πολλά :D ) για ορισμένα τραγούδια ( π.χ. Crippled And Broken - Kataklysm ) , η χορδή γίνεται τόσο χαλαρή που δεν με βολεύει και στο παίξιμο.Δεν ξέρω , εσύ πώς το αντιμετωπίζεις στο μπάσο το θέμα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι βάσανο. Πέρα από τον ήχο που αλλάζει (πιο βαρύς, πιο καθαρός κτλ) ένας λόγος να αλλάξεις κούρδισμα είναι σίγουρα ο τραγουδιστής. Πχ αν ο τραγουδιστής σας έχει χαμηλή φωνή θα είναι πολύ πιο "άνετα" σε πιο μπάσα κλειδιά.

    Για στάνταρντ κουρδίσματα [σε τέταρτες δηλαδή] μπορείς να τα παίζεις όλα σε όποιο κλειδί θες. Δε χρειάζεται σων και καλά να κουρδίσεις πάνω ή κάτω.

    Μπορείτε να βρείτε ένα κούρδισμα που σας βολεύει και να παίζεται το κομμάτια σε αυτό. Για ντροπ κουρδίσματα είναι άλλος μπελάς.

    Ναι τα χαμηλά κουρδίσματα στο μπάσο μεγαλώνουν το πρόβλημα. Αν δεν μπορείς να συνηθίσεις τις πιο χαλαρές χορδές μόνη λύση είναι να βάλεις πιο χονδρές [που θα είναι πιο τσιτωμένες σε χαμηλότερο κούρδισμα] χορδές. Εγώ έχω στο μπάσο .45.65 .85 .105 και μέχρι dropC [Ντο, Σολ, Ντο, Φα] αν και λιγάκι χαλαρές την παλέυουν...

    Η μαλακία είναι ότι οι χορδές του μπάσου είναι πανάκριβες. Εντάξει στην κιθάρα κάνουν 6 ευρώ και δοκιμάζεις τι σε βολεύει, ποιος δίνει όμως 25 ευρώ(!) ή και παραπάνω αν θες να βάλεις καμιά χαμηλή Σι [σετ πεντάχορδου] για να παίξεις Kataklysm; ;)

    Για το μπάσο ειδικά νομίζω, ότι άμα παίζεις διασκευές, που πάνε από στάνταρντ κούρδισμα σε τάρταρα ίσως ένα πεντάχορδο είναι καλή ιδέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμ...Χάθηκα λίγο :D Βασικά δεν ξέρω τι σημαίνουν οι έννοιες κλειδιά , οι αριθμοί μεγέθους των χορδών κτλ. Από τα άλλα κάτι έπιασα λίγο :-) Βασικά δεν έχουμε βγάλει ακόμα δικά μας τραγούδια , εκτός αν και για τις διασκευές χρειάζεται να παίξουμε σε κάποιο διαφορετικό κλειδί (;) για να ταιριάζει με τη φωνή του τραγουδιστή. Πραγματικά είμαι μπερδεμένος. Πράγματι , οι χορδές πάντως είναι ακριβές. Ούτως ή άλλως μόνος μου δεν πειραματίζομαι πολύ με αλλαγές χορδών κτλ. Τώρα για πεντάχορδο δεν νομίζω , δεν είναι μέσα στα άμεσα σχέδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι εύκολο το άλλαγμα χορδών! Δε χάνει να δοκιμάσεις και να μάθεις :)

    Αν δεις ένα κουτάκι χορδών έχουν πάνω κάτι νούμερα, αυτά είναι η διάμετρος της κάθε χορδής (από την λεπτότερη στην πιο χονδρή). Όσο πιο χονδρή είναι μια χορδή τόσο πιο τσιτωμένη θα σου φαίνεται. Αν πας να κουρδίσεις πολύ χαμηλά με λεπτές χορδές, τότε αυτές θα γίνουν σαν φιδές πάνω στην ταστιέρα :p

    Ε κλειδί είναι το τονικό κέντρο [πάει τον έχασα! :p] ενός κομματιού. Ξες γύρω από το οποίο κινούνται οι συγχορδίες/κλίμακες κτλ. Μη μασάς και εγώ τίποτα δεν σκάμπαζα από αυτά [όχι ότι και τώρα τα καταλαβαίνω... αλλά...], βασικά όσο παίζεις αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν από μόνες τους τέτοιες έννοιες ;)

    Πάντως γενικά σετ .45 .65 .85 .105 είναι πολύ καλό all-around. Οι D'Addario μου αρέσουν πολύ.

    Να μην κάνανε και 25ευρώ οι γαμιόλες! Πρέπει να αλλάξω και εγώ χορδές στο μπάσο. Έχουν κάτσει εκεί ΠΟΛΥ καιρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστά , αλλά πρέπει να μου δείξει κάποιος. Την επόμενη φορά που θα πάω στο μαγαζί να αλλάξω θα πω να μου δείξουν πώς γίνεται.
    "Ε κλειδί είναι το τονικό κέντρο [πάει τον έχασα! :p]..." Χαχα !! :D Οκ , αν και ακόμη είμαι μπερδεμένος , ελπίζω πράγματι όσο παίζω να μαθαίνω και περισσότερο.Ευχαριστώ πάρα πολύ φυσικά άλλη μια φορά για τη βοήθεια :-).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικά και θα μαθαίνεις. Το ωραίο με αυτή την ενασχόληση είναι ότι συνεχώς μπορείς να μαθαίνεις και φυσικά αν βελτιώνεσαι!

    Εκτός αν είσαι ο Loomis. Άτιμος! :@

    Το άλλαγμα των χορδών είναι παιχνιδάκι ;)

    Σιγά τη βοήθεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.