Μπόχα.παντού


Πριν από μερικούς μήνες, όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα κατά του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ήλπιζα ότι τουλάχιστον θα έβρισκες πια ένα μέρος που δεν θα θύμιζε τοπίο στην ομίχλη και δεν θα μύριζε σαν καπνοδόχος. Φυσικά δεν αισιοδοξούσα και γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει ΙΧΝΟΣ κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και γιατί οι καπνιστές είναι εθισμένοι χρήστες την νικοτίνης.

Στην πορεία, μεταξύ της ανετοιμότητας, της αδιαφορίας και της ανικανότητας των αρχών να δημιουργήσουν ένα σαφές νομικό πλαίσιο προστασίας των υγειών πολιτών και της αδιαφορίας των καπνιστών για την ενόχληση και την σωματική βλάβη που προκαλούν στους γύρω τους, το μέτρο εγκαταλείφθηκε ολοσχερώς και γυρίσαμε και πάλι στο μηδέν. Άλλωστε, το μηδέν είναι και ο μοναδικός αριθμός που μας ταιριάζει.

Το γεγονός ότι στη "βάρβαρη" Τουρκία, το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους, ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ, δεν πρέπει να μας προβληματίζει. Αλίμονο. Έχουμε κατακτήσει επάξια τη θέση μας ως η πιο υποανάπτυκτη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου. Εμπρός όλοι μαζί! Ας μην σταματήσουμε εδώ!

Αλήθεια, αγαπητοί καπνιστές, πώς αντέχετε την βρώμα του τσιγάρου; Εγώ μετά από έναν "καφέ" θέλω να πετάξω τα ρούχα μου και να κάνω βουτιά σε μια μπανιέρα. Εσείς πως αντέχετε αυτή τη βρώμα στα χέρια σας, επάνω σας, όλη τη μέρα;  Πως αποφασίζετε να καταστρέφετε την υγεία σας και αυτή των γύρω σας, χωρίς λόγο και χωρίς τύψεις;

Και δεν είναι μόνο ο ανυπόφορος καπνός στις καφετέριες. Βγαίνεις από ένα μέρος με το λαιμό σου να καίει και τους πνεύμονες σου γεμάτους πίσσα, πας να πάρεις μια ανάσα και ο άλλος ο μαλάκας έχει αναμμένο το τσιγάρο του στη στάση. Πας πιο δίπλα, πας να αναπνεύσεις, αλλά ο αέρας στη Θεσσαλονίκη είναι τόσο βρώμικος που θέλεις να βγάλεις τους πνεύμονες σου και να τους πετάξεις...

Ντροπή μας. Ζούμε σε μια πόλη (και χώρα) αναίσθητων καπνιστών, με τρομακτικά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Και δεν προσπαθούμε ΚΑΝ να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Όχι γιατί δεν μπορούμε, αλλά απλά γιατί δεν θέλουμε. Ντροπή μας.

Υγ. Αν προσφερόταν στους καπνιστές ένα πιάτο με πίσσα σαν ντιπ και κριτσίνια νικοτίνης, θα ικανοποιούσαν τον εθισμό τους και θα μας άφηναν άκαπνους;

4 σχόλια:

  1. Επειδή έχω υπάρξει και στις 2 πλευρές, των καπνιστών και -τώρα πια- των μη καπνιστών μπορώ να σου πω ότι όταν είσαι καπνιστής δεν έχεις συναίσθηση του πόσο πολύ μυρίζουν τα χέρια, τα ρούχα, η αναπνοή σου ή το σπίτι σου. Θυμάμαι ότι το συνειδητοποιούσα όταν πήγαινα στο σπίτι των γονιών μου (σε σπίτι αντικαπνιστών κυριολεκτικά) και ο σάκος με τα ρούχα μου βρωμούσε ελεεινά. Έπλενα τα ρούχα μου και δεν μύριζαν μαλακτικό, αλλά τσιγαρίλα που τρύπωνε μέσα στη ντουλάπα και πότιζε τα ρούχα. Πολύ πριν κόψω οριστικά το κάπνισμα, είχα σταματήσει να καπνίζω μέσα στο σπίτι. Τώρα που έχω απαλλαχθεί από αυτή τη συνήθεια με ενοχλεί αφάνταστα που ο νόμος έχει καταστρατηγηθεί πριν καν εφαρμοστεί. Μου τη δίνει που μερικοί ξύπνιοι καπνίζουν στο γραφείο όταν φύγει ο δ/ντης, μου τη δίνουν τα μαγαζιά που δηλώθηκαν καπνιζόντων αλλά δεν ανοίγουν εξαερισμό, όπως και όλοι αυτοί που καπνίζουν σε εστιατόρια. Ελπίζω σύντομα (και το ελπίζω γιατί ο Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι είναι της υγιεινής ζωής) ότι θα έρθει νέος νόμος που θα το απαγορεύει παντού και θα είμαι από τους πρώτους που θα τηλ για καταγγελίες. Και σου το λέω με το χέρι στην καρδιά, ότι πριν βρω τη δύναμη να το κόψω μόνη μου, παρακαλούσα για ένα τέτοιο νόμο που θα με βοηθούσε να το περιορίσω και κατ'επέκταση να το κόψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν σε συγχαίρω πραγματικά που βρήκες τη θέληση να το κόψεις!

    Είναι μια καταστροφική εξάρτηση (το ξέρω από οικογενειακή εμπειρία), που όμως βαφτίζεται "κακή συνήθεια" από το ΜΜΕ εξωραΐζοντας τη βαρύτητα και τις συνέπειες της.

    Το πρόβλημα δεν είναι οι νόμοι ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο η έλλειψη και η αδυναμία εφαρμογής τους. Το πρόβλημα είναι ότι όχι απλά δεν υπάρχει θέληση, αλλά ούτε καν η στοιχειώδης ευαισθησία από τους καπνιστές, για να σταματήσουν να υποβάλλουν τους γύρω τους στο μαρτύριο του παθητικού καπνίσματος και της μπόχας που το συνοδεύει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Emena 3ereis ti me ekneurizei perrisotero... oute o epixeirimatias pou den apagoreuei to kapnisma mesa sto magazi tou, oute o kapnistis pou kapnizei mesa sto magazi kai to kanei toumpeki psilokommeno. Me enoxloun autoi oi malakes pou kapnizoun mesa se kafeteries, estiatoria ktl alla katigoroun to nomo pou den teirite, ta magazia pou den ton teiroun, to kratos pou den einai austiro, enw oi idioi einai pafa poufa, les kai gi'autous den isxuei o nomos kai se periptwsi elegxou (leme twra) den tha fane prostimo kai autoi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5:08 μ.μ.

    Ean thelete nomous pante stin fasistiki Germania. Edo ton nomo ton kanei o ergatis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.