Το δεκανίκι του κουλού - EMG89


Οι περιπέτειες του Faded Nick συνεχίζονται. Μετά το τελευταίο mixing φιάσκο, παρά το νέο drum software και την καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας, έβγαλα το άκυρο πόρισμα ότι φταίει και το επίπεδο των ηχογραφήσεων μου, ως προς την καθαρότητα. Έτσι σαν νέος DeMaio αποφάσισα να τα ξαναγράψω όλα και να προσθέσω μερικά νέα σε αυτό που θα είναι ένας δίσκος ύμνος... ύμνος στην αχρηστία και την κουλαμάρα. 

Αλλά στο θέμα μας! Έψαχνα λοιπόν πιο διαυγή και σφικτό ήχο στα ρυθμικά και ήχο καμπάνα στα lead και στα καθαρά οπότε, απαλλοτριώνοντας τον προηγούμενο εξοπλισμό, έβαλα στην κιθάρα ενεργούς EMG 89. Οι 89 μοιάζουν ηχητικά με τους 85, αλλά έχουν ενσωματωμένο και ένα μονό πηνίο (προσβάσιμο με ένα push-pull pot που περιέχεται στο πακέτο) για πιο κρυστάλλινα καθαρά. Για το ξύλο της κιθάρας μου, που είναι alder, είναι μάλλον οι πιο κατάλληλοι, καθώς δεν είναι τόσο... χμμμ... τόσο παγοκόφτης στο αφτί όσο οι διαβόητοι 81. Έχουν ωραίο γεμάτο και "ζεστό" ήχο, αλλά πάλι πεντακάθαρο, διαυγή και σφικτό. Σήμα καμπάνα δηλαδή!

Το ωραίο είναι ότι η EMG σου δίνει όλο το κιτ μετατροπής σε active (καλώδια, ποτενσιόμετρα, βύσματα) και μάλιστα δεν απαιτεί καθόλου (ή σχεδόν καθόλου) κολλήσεις. Η διαδικασία μοιάζει με τη συναρμολόγηση μιας μητρικής υπολογιστή :)

Κάτι που πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο είναι ότι τα ηλεκτρονικά πιάνουν αρκετό χώρο στην κοιλότητα. Οπότε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα χωράνε, αλλά θα μένει χώρος και για μια μπαταρία 9V.

Άλλο πιθανό πρόβλημα είναι ότι το καλώδιο που συνδέει το μαγνήτη με το ποτενσιόμετρο του έχει πολλούς μικρούς ακροδέκτες και παίζει να μην χωράει από την τρύπα που είναι ήδη σκαμμένη στην κιθάρα σας! Εγώ αναγκάστηκα να τα βγάλω ένα ένα προσεκτικά, να περάσω την πλεξούδα και μετά να τα επανατοποθετήσω. Να τονίσω το πολύ προσεκτικά.

Επίσης οι μαγνήτες είναι αρκετά βαθιοί, οπότε σιγουρευτείτε ότι έχετε κάποια πιο χαλαρά ελατήρια για τα pickup rings, ώστε να μπορέσετε να τους σηκώσετε κοντά στις χορδές.

Τέλος ανάλογα με το πως ήταν συνδεδεμένοι οι μαγνήτες σας στον επιλογέα μπορεί να χρειαστείτε να κολλήσετε εκεί δύο μικρά καλώδια που συνδέονται με την κεντρική πλακέτα του συστήματος.

Γενικά δεν ήταν δύσκολη η διαδικασία και αν σκεφτείς ότι τα forum είναι γεμάτα από post του στυλ "έβαλα EMG και δεν έχω ήχο", επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση μου ότι για τέτοια είμαι πρώτος, σε όλα τα υπόλοιπα της ζωής είμαι άχρηστος...

Άρχισα να σκέφτομαι καριέρα σαν κατασκευαστής βομβών :@

Με αυτή την εγκατάσταση και η τελευταία δικαιολογία έφυγε από το τραπέζι. Από δω και πέρα ας λάμψει η αχρηστία μου! \m/

Και τρεις χρήσιμες εικόνες προς αναφορά

2 σχόλια:

Από το Blogger.