Metal: 2015

2015, ετών 35 και ακόμη ακούμε metal. Κάτι δεν πάει καλά! :P

Αυτό όμως που δεν πήγε καλά φέτος ήταν οι κυκλοφορίες. Μια πάρα πολύ οπισθοβαρής χρονιά όπου μέχρι το καλοκαίρι ότι είχε βγει ήταν από απογοητευτικό έως άθλιο. Αυτή λοιπόν είναι η χρονιά που κόλλησα το σύνδρομο του Seventh, που αναζητά εναγωνίως δίσκους κάθε χρόνο για το δικό του top :D

Ακολουθούν οι δίσκοι που πραγματικά μου άρεσαν φέτος με καθαρά υποκειμενική σειρά συχνότητας ακρόασης. [περιλαμβάνω και link στο youtube για όλες τις κοτίτσες που φοβούνται να ακούσουν τους δίσκους :D]

Symphony X - Underworld
Η προηγούμενη κυκλοφορία τους, το Iconoclast, παραμένει ένας από τους αγαπημένους μου δίσκους και τον ακούω συνέχεια. Η φετινή δουλειά αν και όχι τόσο εμπνευσμένη όσο το Iconoclast διατηρεί τα στοιχεία που προσωπικά μου άρεσαν τόσο. Πολύ βαριά groovy riffs, φανταστικά φωνητικά, τεράστιες και ενδιαφέρουσες συνθέσεις και τεχνικό παίξιμο. Ξέρω ότι οι περισσότεροι παλιοί έχουν εγκαταλείψει την μπάντα, αλλά εγώ είμαι μάλλον fan του νέου ήχου τους.

Άκου κότα παρδαλή: Kiss Of Fire

Lamb Of God - VII: Sturm Und Drang
Προφανώς δεν θα μπορούσε να λείπει από την ανασκόπηση η μπάντα εξαιτίας της οποίας έμαθα να παίζω κιθάρα [ναι οι Faded Line και το παίξιμο ήταν σε hiatus :P]! Πολύ δυνατή κυκλοφορία, με τα φωνητικά του Blythe να είναι ότι καλύτερο έχει να δείξει σε αυτό το στυλ το μοντέρνο metal. Είναι απλά σε μια κατηγορία από μόνος του. Σε υψηλό επίπεδο και οι στίχοι και η παραγωγή. Αυτό που λίγο ρίχνει τον δίσκο είναι τα riff, που ναι μεν είναι πιασάρικα, αλλά πλέον είναι τόσο χαρακτηριστικά και οικεία που αφήνουν στο τέλος μια αίσθηση αναμασήματος.

Άκου πριν κάνεις το αβγουλάκι σου: Torches 

Amorphis - Under The Red Cloud
Οι Amorphis είναι η απόλυτη μπάντα του σκανδιναβικού βορρά. Παίζουν αυτό το γαμημένα πιασάρικο μελωδικό/folk/death metal και για στιχουργικό περιεχόμενο ξεπατικώνουν με εκνευριστική συνέπεια και παντελή έλλειψη δημιουργικότητας την εθνική τους μυθολογία. :P Προσωπικά ο δίσκος με ενθουσίασε καθώς έχει μερικά από τα πιο όμορφα κομμάτια των Amorphis από εποχής Eclipse! Ειδικά κάτι βυζαντινές/diminished κλίμακες με πορώνουν και είναι κάτι νέο στον ήχο τους.

Άκου κότα από μύθο του Αισώπου: Death Of A King

Iron Maiden - The Book Of Souls
Δεν νοείται να είσαι μεταλάς και να μην σου αρέσουν οι Maiden. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν το ελεύθερο να κυκλοφορούν μετριότατους δίσκους όπως ο προηγούμενος ακατανόμαστος. Όμως φέτος κάνουν την έκπληξη με μια εξαιρετικά καλοδουλεμένη συλλογή κομματιών. Αν και αυτό το νέο κόλλημα του Harris με τεράστια σε διάρκεια κομμάτια παραμένει, αυτή την φορά δεν φόρτωσε σε καθένα δεκάλεπτα άσκοπα intro μπάσου "γιατί εγώ είμαι οι Maiden μαλάκες σας απολύω", αλλά διατήρησε μια ωραία ισορροπία στις συνθέσεις. Μόνο οι Maiden μπορούν να κάνουν ένα τραγούδι που μιλάει για ένα μπαλόνι [εντάξει αερόπλοιο] να είναι ένα μουσικό έπος. Πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Άκου κότα των αιθέρων: Empire Of The Clouds

Soilwork - The Ride Majestic
Κινείται στο γνωστό δυνατό ήχο των Σουηδών με τις ωραίες αντιθέσεις στα φωνητικά και τα πάντα γαμημένα πιασάρικα σουηδικά riff.

Άκου κότεν κότεν: The Ride Majestic

Soulfly - Archangel
Αφού το έχω ξαναγράψει, η μουσική του Cavalera είναι σαν μια μακαρονάδα, έχεις φάει αμέτρητες φορές, αλλά εξακολουθεί να είναι νόστιμη! Κομμάτια αχταρμάς, διάθεση τα σπάμε όλα, μπαίνω στο στούντιο και γράφω κατευθείαν, στίχοι κάποιος δεν πρόσεχε πολύ στο σχολείο και τα έχει μπερδέψει όλα στο κεφάλι του, τσαμπουκάς ατελείωτος και riff που σπάνε μούτρα. Αυτός είναι ο δίσκος με λίγα λόγια.

Άκου μην σου σπάσω τα μούτρα κότα: Titans

Έξι δίσκοι; Αυτό ήταν όλο; Τύφλα να έχει ο Seventh! Δυστυχώς για να είμαι ειλικρινής αυτοί είναι οι φετινοί δίσκοι που άκουσα αρκετά, μου άρεσαν και μπορώ να σχολιάσω και να προτείνω ;)

Αξίζει να σημειώσω για την φετινή μεταλλική χρονιά τις πολύ ωραίες συναυλίες των Sanctuary [και ναι σιγά μην πήγαινα να δω ξανά τον Dane να παίζει το Dead Heart με μια μπάντα απλήρωτη από τις φαβέλες!] και των Machine Head [δύο ώρες χωρίς έλεος!]

Και του χρόνου \m/

4 σχόλια:

  1. Συμπαθητικοί όλοι τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειδικά φέτος δεν έχω καθόλου άποψη για δίσκους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τυχερός είσαι που υπηρέτησες σε εντελώς μάπα χρονιά :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί μετά το στρατό να το γύρισε στο λαϊκό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.